TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Sağlıkta artan şiddet gölgesinde buruk bayramlaşma…

Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Beyin hastanesi ailesi bayramlaşma geleneği bozulmadı. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan katılımıyla gerçekleştirilen ‘Çevrim içi Bayramlaşma’ törenine akademik, uzman ve idari personel katılım sağladı. Üsküdar Üniversitesi ailesi, son zamanlarda sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddetin gölgesinde buruk bir bayramlaşma merasimi yaşadı.    

Sağlıkta artan şiddet gölgesinde buruk bayramlaşma…

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Sağlık çalışanları covidden çok sağlıkta şiddetten korkuyor”

Tören Kurucu Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın konuşmasıyla başladı. Tarhan herkesin bayramını kutlayarak son zamanlarda yaşanan sağlıkta şiddet olaylarına dikkat çekti. Tarhan; “Bu bayrama sağlık çalışanları korkuyla giriyor. Covid başladığı zamanda korkular, algılar, travma sonrası büyüme, fobilerle ilgili bir Covid-19 çalışması ölçeği yapmıştık. Klinik psikolojide 25 yüksek lisans öğrencisinin tezi olmuştu. 6 bin küsur kişiyle yapılmıştı. Sağlık mesleğinde covidden çok sağlıkta şiddet korkusu yüksek çıktı. Sağlık çalışanları covidden çok sağlıkta şiddetten korkuyor. Şimdi daha da artmış durumda, bunun 3 tane sebebi var. İlki hekimler ve sağlıkçılar devalüe edildi, üst yönetim ve diğer sebeplerle değersizleştirildiler. Toplum tarafında dövülebilir gibi bir zihinsel algı oluştu. İkincisi toplumun genel bir kesiminde sağlık sistemiyle ilgili geçmişten bir travma var. Sağlık sisteminde itilmiş ve kakılmışlar. Bunun sorumluluğunu hekimlere atıyorlar. Bu çok zalimce bir yaklaşımdır. Her olay kendi içinde değerlendirilmelidir. Üçüncüsü de sağlıkçılar artık hastayla karşılaşırken, polikliniğe giderken içlerinde bir korkuyla gidiyorlar. Korkuyla gittikleri için de bu karşı tarafa bulaşıyor. ‘Bir şey saklıyor bu benden, yüzü gülmüyor, rahat değil’ diyerek kuşkusu artıyor ve agresifleşiyor.” şeklinde konuştu.

Tarhan: “Bu hekime şiddet değil, sağlık sistemine şiddettir”

Cezaların ve uyarıların maksimize edilmesini vurgulayan Tarhan; “Yoksa hekim bulamayacağız. Bu hekime şiddet değil, sağlık sistemine şiddettir. Randevular verilemiyor. Genç hekimler TUS’a hazırlanmak yerine yurtdışına gitmek için Almanca öğreniyorlar. Sağlık sistemi için iyi altyapı hazırlarsın, iyi aletler, cihazlar hazırlarsın ama hastayı aletler tedavi etmiyor, hekim tedavi ediyor. İşine iyi sahip çıkanlar yoksa sağlık sisteminin yürümesi mümkün değil. Burası Türkiye ümitsiz olmamak lazım, her halükârda üstesinden geliriz.” ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Mehmet Zelka: “Problemlerin sebebi toplum, birey ve değerler olarak bizi biz yapan unsurlardan uzaklaşmamızdır”

Üsküdar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka toplumsal problemlerin bayram öncesinde bizi ciddi manada sarstığını dile getirdi. Zelka; Toplumun geneline baktığımızda bu tür problemlerin maalesef gittikçe arttığını müşahede ediyoruz. Bunun sebebi, toplum, birey ve değerler olarak bizi biz yapan unsurlardan uzaklaşmamızdır. Mehmet Akif’in çok güzel bir beyiti var, ‘Hafife almayın, ahlak-ı milli ruhu millidir. Onun mahvı en korkunç ölümdür. Mevtü küllidir, toptan ölümdür.’ Kurbanın anlamlarından biri de yakınlaşmak demektir. Bu Kurban Bayramı’nın değerlere yaklaştırmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Sevil Atasoy: “Topluma sağlığın satın alınan bir hizmet olduğu algısı yerleşti”

Topluma sağlığın satın alınan bir hizmet olduğu algısının yerleştiğini söyleyen Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy; “Bu algının ortadan kaldırılması gerekiyor yoksa bu şiddetin devamı geleceği muhakkaktır. Çünkü kendilerini para vermiş bir ürün satın alıyor zannediyorlar. Bu ticarileşmenin önüne geçmek gerekiyor.” dedi.

Prof. Dr. Haydar Sur: “Dünya barışı sağlıkçıların elinde şekillenecek”

Türkiye’nin ya da dünyanın neresinde olursa olsun sağlık için çalışan kişilerin sağlıksız bir ruh haliyle katledilmesini iç acıtan bir durum olduğunu ifade eden Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur; “Dünya barışı sağlıkçıların elinde şekillenecek. Herkesin çok iyi bir bayram geçirmesini diliyorum. Bayramdan sonra görevimizin başına sağlıklı bir şekilde geçmeyi Allah bize nasip etsin.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin: “Böyle gidersek hekimlik yapacak meslektaş bulmakta zorlanacağız”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin malpraktis davalarına da değindi. Ertekin; “Nevzat hocamız gibi topluma iyi mesajlar veren ve iletişimi iyi olan hocalarımızın bu olaylar üstüne ilave görevler düştüğünü düşünüyorum. Kanunlar bizi koruyor ama neler yaşadığımızı görüyoruz. Bizim yaş grubu hastalıklardan ve bu tür olaylardan tedirgin olan bir grup değil ama yeni kuşağın olaylara bakışı biraz daha farklı. Eğer böyle gidersek hekimlik yapacak meslektaş bulmakta zorlanacağız.” dedi.

Sağlık alanında yaşanan şiddet olaylarının üzüntüsü ile geçen bayramlaşma merasiminde Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Beyin hastanesinin akademik, uzman ve idari üyeleri bayramla ilgili dilek ve temennilerini paylaştı.

Okunma : 1274

ÜHA

 

İlgili

Haberler

Foto Galeri