Tercih aşamasında kritik sorunun mutluluk ve başarı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, tercih yaparken ideal ile gerçeklerin uyuşması gerektiğinin altını çiziyor. Bu süreçte öğrencilerin yoğun hata yaptıklarını ifade eden Rektör Tarhan, tercihlerde yüzde yüz başarıyı yakalamanın zor olduğunu, adayların ilgi alanına göre en çok istediği bölümlerden başlayarak tercih yapmasının sağlıklı olacağını söyledi. Tarhan sırf boşta kalmamak için puanının tuttuğu bir bölümü de tercih etmemeleri konusunda öğrencileri uyardı.
Üniversite sınavlarının ardından Temmuz ayının ikinci yarısından itibaren puanların açıklanmasıyla yüzbinlerce öğrenci ve veli şimdi de tercih heyecanı yaşayacak. İstedikleri bir bölüm ve okula kayıt yaptırabilmek için hem öğrenci hem de veliler tercih maratonuna girecek.
Tercihler öncesi öğrenci, rehber öğretmen ve velilere uyarılarda bulanan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken konuların altını çiziyor, önemli hatırlatmalarda bulunuyor.
Birey için hayatta iki tasarruf olduğunu evlilikle birlikte bunlardan birinin de meslek seçimi olduğunu vurgulayan Rektör Tarhan o nedenle kişinin mesleğini neden istediğini iyi bilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Bunun için her bireyin kesinlikle kar zarar analizi yapması gerektiğini belirten Tarhan, verilen kararın gerçekçi olup olmadığının da bilinmesinin önemli olduğunu söylüyor. Tercih uyarıları kapsamında Tarhan şunlara dikkat çekiyor.
- Verdiği kararın gerçekçi olup olmadığını bilmeli.
- O bölümü çevremi yoksa kendi mi istiyor?
- Gerçekten sevdiği ve istediği için mi o bölümü tercih ediyor?
Eğer nefret varsa o mesleği adayların kesinlikle tercih etmemesi gerektiğinin altını çizen Rektör Tarhan, mesleğe karşı nötr ya da az sevgi varsa o alanın tercih edilebileceğini kaydediyor. Tarhan;
İDEAL VE GERÇEKLER YAKIN OLMALI
“Kişi güçlü ve zayıf yönlerini bilmeli. Ego ideali önemli. Ego idealini bilirse kişi seçilen meslekler amaç değil araç olur o kişi için.
Tercihlerdeki hatalarda teknik hatalar yaşanıyor. Sıralama hataları yapılıyor. Genellikle puan sıralaması konusunda önceliklerini kişi iyi belirlemeli. Çünkü isteklerin aklın önüne geçtiğine şahit oluyoruz çoğu zaman. Kişi hırslı olabilir ama yetersiz olduğunu göremeyebilir. O nedenle idealle, gerçekler örtüşmeli. Bu iki gerçeklik birbirine ne kadar yakın olursa başarı ve doğru tercih o kadar yakın olur.
İnsanların hayatında hedef piramitleri olmalı. Önemli konuları en tepeye koymalı. Ve bunları sıralamalı. En yüksekten en alta doğru belirtmeli.
Bu piramitte bir istek bir de bilgi piramidi var. Bunlar arasındaki denge de çok önemli. Kişi bir şeyi istiyordur ancak bilgisi o noktada ne kadar yeterli. Bunun da sorgulanması gerekiyor. Örtüşme burada da şart. Hedef piramidi ile bilgi piramidi bir araya gelir uyuşma halinde doğru karar alınır.
Meslek seçiminde anahtar soru var. O da hem mutlu hem de başarılı olabileceğim alan hangisidir. Sadece başarı yetmiyor tercihlerde. Hem mutlu hem başarılı olacağı alan hangisi olacaktır bunun üzerinde düşünülmeli.
Sınavın hemen ardından adaylarda şuan daha çok kaç net yapacağından ziyade tercihlerde hata yapıp yapmamasıyla ilgili tedirginlik yaşanıyor. Dolayısıyla hata yapma korkusu ortaya çıkıyor. En doğru tercih ve sıralamayı doğru yapma kaygısı var her birinde.
PUAN TUTUYOR DİYE İSTENMEYEN BÖLÜM SEÇİLMEMELİ!
Antipati duyduğu alanı seçmesin kesinlikle öğrenciler. İlgi duyduğu alanları önem sırasına göre dizmesi gerekir. Sevmediği, istemediği bir bölümü sırf puanı tutuyor diye yazmaması gerekiyor.
Tercihlerde yüzde yüzü yakalamak zor. Mükemmeliyeti yakalamak mümkün değil. İstek sırası burada devreye girmeli. İstek orantılamasında yüzde 50’nin altındakileri yazmasın adaylar. 51 üzerindekileri yazabilirler. İleride onun için iyi olabilir o alan. Bu karar önemli. 51 üzeri her seçenek geçerli. Bazı mükemmeliyetçi öğrenciler var 2-3 tercih yapıp riske ediyorlar. Sonrasında da yerleşemiyorlar.
YALNIZ OLMADIĞI HİSSİ TERCİH STRESİNİ AZALTIYOR
Yüzde 51’e dikkat eden adaylar bunu yaparsa pişman olma ihtimali az olur ve emeği de boşa gitmemiş olur. Şansın bir tarifi vardır akılla fırsatın kesiştiği nokta diye. Her çıkan puan bir fırsat, akılla birleşince şans oluyor. Akıl iyi kullanılmalı. İleriden bu rehber öğretmenler olabilir, yardım alınmalı. Çünkü yalnız olmadığını hissetmesi öğrencinin tercih stresini azaltır.
Şaban Özdemir (NPGRUP)
Okunma : 4782