Davranış bilimleri ve sağlık alanına odaklanan Üsküdar Üniversitesi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilan edilen Ruh Sağlığı gününün bu yılki temasına uygun olarak düzenlediği “Sağlıklı Yaşam ve Zinde Kalma” konulu panel ile akademik yılına başladı.
2013-2014 eğitim-öğretim yılı açılışı, “Sağlıklı Yaşlanma ve Zinde Kalma” konulu panel ile gerçekleştirildi. Panelde, Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz TANRIDAĞ, “Bilişsel Fonksiyonlar ve Yaşlanma”, Caz Sanatçısı Okay TEMİZ “Müzik ve Ritimle Sağlıklı Yaşlanma”, Memorial Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür SÖNMEZ, “Kalbiniz Beyninizin Uzantısıdır” başlıklı sunumlarıyla sağlıklı yaşlanma kurallarını uygulayarak zinde kalabilmenin yollarından bahsetti.
Beyin Müzikle Birlikte Dans Ediyor
Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak ilan edilen 10 Ekim’in bu yılki teması “Yaşlılarda Ruh Sağlığı”. Davranış bilimleri ve sağlık alanında tek tematik üniversite olan Üsküdar Üniversitesi, akademik yılının ilk dersini “Sağlıklı yaşlanma ve zinde kalma” konulu panel ile verdi. İlk dersin açılış konuşmasını Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan gerçekleştirdi. Tarhan, konuşmasında müzikle terapi ve ruh sağlığı konusuna değindi. Müziğin beyin ve psikoloji üzerinde önemli bir etkisi olduğuna dikkat çeken Rektör Tarhan, müzikle beyin ilişkisi üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu.
Tarhan, “Müzikte, türünden çok kişinin algılaması önemli. Müziğe verdiği anlam önemli burada. Bazı kişilerde müzik huzur, esenlik uyandırırken kiminde aynı müzik agresiflik, saldırganlığa neden olabiliyor. Beyin müzikle birlikte dans ediyor. Beyin elektrolarıyla yapılan incelemelerde müzikle birlikte beynin de senkronlu çalıştığı gözlemlendi. Farklı ritimdeki müzikler beynin farklı bölgelerini harekete geçirebiliyor. Müziği insan iyi kullanabilirse kendini tedavi etmiş oluyor. Sinir sistemini düzenlemiş oluyor. Terapilerde müziği nasıl kullandığımızı bu okulda okuyan öğrencilerimiz de öğreniyor” şeklinde konuştu.
Panelistler arasında yer alan ritim ve perküsyon ustası Okay Temiz de müzik ve ritmin sağlıklı yaşama ve yaşlanma açısından önemini anlattı. “Kalp beynin uzantısıdır” diyen ünlü Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez sağlıklı yaşlanmada kalp sağlığı hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin önde gelen nörologları arasında yer alan Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ ise ilerleyen yaşlarda yavaşlayan bilişsel fonksiyonları korumanın sırlarını paylaştı.
Programın ardından katılımcılara piyano resitali verildi. Prof. Dr. Sevda Asgarova ve Prof. Dr. Çiçek Aghayeva’nın canlı performansı büyüledi.
Okunma : 5404