Dünyanın başı ‘psikolojikman’ dertte! En başta mental yorgunluk yüzünden işini bırakanların yarattığı zarar var. Türkiye’de de son 1 yılda psikiyatara başvuranların sayısı yaklaşık 1 milyon arttı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan 2020 yılının en büyük hastalığının depresyon olabileceğine dikkat çekiyor.
Çalışırken birdenbire ağlama krizine girdi ve çantasını kapıp tek kelime etmeden ofisi terk etti. Günlerce iş arkadaşlarının telefonunu açmadı, birkaç gün sonra koşa koşa bir psikiyatra gitti. 15 günlük rapor alıp arkadaşlarına “Galiba artık işe dönemeyeceğim” dedi. İşyerindekiler destek oldu, tedavisini bekleyeceklerini söyledi. 3 hafta sonra ofise de hayata da döndü. Ama herkes onun kadar şanslı değil. Ve Ezgi’nin başına gelen, aslında memleket meselesi hatta küresel bir mesele. TH Pazar’dan Ece Ulusum’un haberi…
Geçen haftalarda İngiltere Başbakanı Theresa May, psikolojik sorunu olduğunu düşünen insanları profesyonel destek almaya çağırdı. Çünkü İngiltere’de psikolojik rahatsızlıklardan dolayı binlerce kişi ya işi tamamen bırakıyor ya da sektör değiştiriyor. Bu tip dalgalanmalar geçen yıl hükümete 99 milyon sterline mal olmuş. Tedavi çağrıları devam ederken BBC’nin araştırması İngiltere’deki durumun daha da kötüye gittiğini gösteriyor. Araştırma depresyon ve anksiyete konusunda uzmana başvurma yaşının 5’e düştüğünü ortaya koyuyor. O çocuklar geleceğin beyaz yakalıları ya da başka bir deyişle potansiyel mental yorgunları…
8 MİLYON KİŞİ BAŞVURDU
İstatistiklere bir göz atalım. Avrupa’da ruh sağlığıyla ilgili klinikler ve tedaviler, sağlık sektörünün yüzde 8’ini kapsıyor ve her yıl yüzde 0.08 büyüyeceği öngörülüyor. ABD’de her 4 kişiden biri psikolojik tedavi görüyor. Sağlık Bakanlığı’nın geçen yıl yayınladığı rapora göre Türkiye’de ruhsal hastalığı olan 6 kişiden sadece 1’i yardım alıyor. Bu o kadar da kolay değil, çünkü ülkede 100 bin kişiye düşen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı sayısı 2.20…
Avrupa Birliği’nin 15 ülkesinde 100 bin kişiye ortalama 12.9 ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı düşüyor. Aradaki fark neredeyse 6 kat… Üstelik Türkiye’de talep de yükseliyor: Sağlık Bakanlığı 2016 verilerine göre ruh sağlığı ve hastalıkları dalında muayene olanların sayısı bir yılda 740 bin 602 kişi arttı ve 8 milyon 656 bin 513 kişiye yükseldi ki bu sayı özel kliniklerden gelen verileri kapsamıyor.
‘2020’nin en büyük hastalığı depresyon olabilir’
20’nci yüzyılın ikinci yarısından beri ruhsal bozukluklara dair veriler, toplumların genel yapısı hakkında fikirler veriyor. Bu alanda toplanan istatistikler ise uygarlıkların bilgi donanımlarının göstergesi olarak kabul ediliyor. Mevcut verilere bakarsak, bugünlerde dünya genelinde işler pek iyiye gitmiyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl yaklaşık 900 bin kişi ruhsal hastalıklarından dolayı intihar ediyor. Bu 40 saniyede 1 ölüme işaret ediyor. Hatırlayın, geçen hafta art arda 3 hekimin ve bir sosyal medya fenomeninin intiharı gündeme düşmüştü.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Gelişmiş ülkelerdeki depresyon, depresif belirti oranlarıyla Türkiye’deki oranlar örtüşüyor. Ancak Türkiye şu açıdan ayrılıyor, bizdeki durumun artışı biraz da tedavinin olmamasıyla ya da verimli tedavi yapılamamasıyla ilgili. Dünya Sağlık Örgütü, eğer önlem alınmazsa 2020’de dünyanın en büyük sağlık sorununun depresyon olacağını söylüyor” diyor.
%70 Türkiye’de son 5 yılda antidepresan kullanımı yüzde 70 arttı.
Habertürk
Okunma : 11492