Türkiye'nin önde gelen psikiyatri uzmanlarından Prof. Dr. Nevzat Tarhan, narsistlerin birçoğunun liderler arasından çıktığının altını çizdi. Tarhan, sosyal medyanın da egoyu şişirdiğini ve narsizme zemin hazırladığını söyledi.
Uludağ Üniversitesi Hür Eğitimciler Topluluğu tarafından düzenlenen 'Çağımızın Hastalığı: Narsizm' konulu konferansa Üsküdar Üniversitesi Rektörü ve Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan konuşmacı olarak katıldı.
“Sosyal medya kullanımı ve narsizm arasında ilişki var”
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, akademisyenler ve öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği panelde konuşan Nevzat Tarhan, "Sosyal medyayı hemen hemen herkes kullanıyor. Bunun narsizmle ilgisi var. Çünkü narsizm insanın içerisindeki birçok duygulara hitap ediyor. Onun için insanlar sosyal medyayı bu kadar çok kullanıyor ve bu kadar hızlı yayıldı. Elbette ki sosyal medya kullanmak narsist olmak değildir. İyi yönde kullanılabilme veya kötü yönde kullanılabilme özelliği olan bir durum. Siz telefonu elinize alıp günde her saat başı bir fotoğraf paylaşıyorsanız, bu kendinizi çok sevdiğinizi gösterir. Bu şekilde kullanım da aslında bir nebze riskli. Çünkü böyle tavırlar egoyu şişirir. Geçici ve sahte bir zevk verebilir. Ancak uzun vadede insana zarar verir" diye konuştu.
“Yalnızlık bir paket sigaraya eş değer”
Modern hayatın ferdiyetçiliği ön plana çıkardığına işaret eden Tarhan, "Günümüz hayat tarzında insanların bireyselliği, egosu daha çok ön plana çıkarıldı. Bu da kişilerde egoizmi yükseltti. İnsanlar bencil oldu. Modernite, insanlığa iyi gelecek diye düşünürken maalesef ferdi olarak insanları daha fazla yıpratmaya başladı. Yani biz yağmur beklerken dolu yağdı. Geçen haftalarda medyadan takip etmişsinizdir. İngiltere'de 'Yalnızlık Bakanlığı' kuruldu. 9 milyon yalnız insan var İngiltere'de. Evlerde ani ölümler oluyor. Bilimsel araştırmalarda yalnızlığın günde bir paket sigara içmeye eşdeğer olduğu ortaya çıktı. Ferdiyetçilik adı altında egoizmin yükseltilmesi, insanın psikolojik doğasına aykırıdır. Kötü sonuçlarını ise dünya genelinde görmeye başladık. Özellikle gençlerde yalnızlık hissi bir nesneye bağlanma tehlikesini ortaya çıkarıyor. Madde almaya başlayan gençlerin çoğunda yalnızlık hissinin olduğunu görürsünüz" dedi.
"Hitler'in geçmişte yaptığını bugün ABD yapıyor"
Narsist kişilik bozukluğuna büyüklük hastalığı da denilebileceğini kaydeden Prof. Dr. Tarhan, "Hitler bu anlamda verilebilecek en iyi örnektir. Hitler, Alman ırkının üstünlüğünü savunuyor. 'Kavgam' kitabında Darvin'den etkilendiğini görüyoruz. Alman ırkına üstün ırk diyor. Ondan sonraki seviye olan kültür taşıyıcılar kısmına Japonlar ve Türkleri koyuyor. Daha alt seviyede olan zencileşmekte olan ırklar kısmına Fransızları koyuyor. En altta da parazit, mantar ırk diye Yahudileri koyuyor. Onun üzerine de Yahudileri yok etmek istiyor. Bu tezini de 5 milyon adet bastırıp evlenmekte olan gençlere dağıtıyor. Hitler'in yaptığını bugün kimyasal silah var diye Irak'a giren ABD yaptı. Bu ikisi arasında çok bir fark yok. Kendisi üstün ırk görmeye etnik narsizm diyoruz. Birinci ve dünya savaşlarının çıkış sebepleri bu anlayıştır. Türkiye'de de bir dönem geçerli olmuş bir anlayıştır. Bunun kötü sonuçlarını insanlık tarihinin en büyük savaşlarıyla hep birlikte gördük" şeklinde konuştu.
"Narsizm tam bir liderlik hastalığıdır"
Narsist insanların birçoğunun liderler arasından çıktığının altını çizen Tarhan, "Bu insanların yaptıklarını çok beğeniriz, ancak kişiliklerini genel anlamda beğenmeyiz. Temel özellik olarak kendi yeteneklerini abartırlar. Güç, başarı, şöhret, para ve aşk ana idealleri arasındadır. Övgü ile beslenirler. Eleştiriye karşı aşırı hassastırlar. Menfaatçidirler. Narsist kişilerin bir özelliği de, etrafında lider özellikli olan birisi varsa onu hemen uzaklaştırırlar. Etrafında onu eleştirecek kimse kalmadığı için bir müddet sonra narsistlik körlüğü olur ve hata yapmaya başlarlar. Kendilerini özel kişilerin anlayabileceğini düşünürler. Empati yapamazlar. Kin, öfke ve kıskançlık duyguları fazladır. Hak duygusu hep kendilerine yöneliktir. Büyük ideallerine ulaştıklarında gerçek kişilikleri ortaya çıkar. Gerçekten de insan bazı durumlarda bilgi saklıyor ve asıl kişiliklerini sonradan ortaya çıkarıyorlar. Lider ruhlu oldukları için narsist insanların birçoğu liderler arasından çıkar" diye konuştu.
Sunumun ardından Prof. Dr. Nevzat Tarhan, öğrencilerin sorularını cevapladı.
Programın sonunda UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Prof. Dr. Nevzat Tarhan'a katılımlarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti.
Habertürk
Okunma : 16329