Üsküdar Üniversitesi Kurucusu ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, psikoloji alanının profesyonelleriyle bir araya geldi. “Pozitif Psikoterapi Teoriden Pratiğe” başlığındaki seminerinde Tarhan; “Eğer bir önlem almazsak pandemi yeni bir salgına depresyon, ruh sağlığı salgınına neden olabilir. Bunun için psikiyatristlere, psikologlara, terapistlere çok fazla ihtiyaç olduğu bir döneme giriyoruz.” Dedi.
“Yapıyı değiştirmemiz gerekiyor”
Akansel Eğitim’in Psikoloji Zirvesi programına konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Nevzat Tarhan günümüzde çoğalan beden ve imaj bozukluklarına dikkat çekti. Tarhan şunları söyledi; “Gençler arasında çok yaygın olan sıfır beden takıntısı var. Beden imaj bozuklukları, beden bozukluğu takıntıları var ve bunlar yaygınlaştı. Bu bir noktadan sonra hastalık haline ve modadan öte bir hale geliyor. Narsistik özellikteki bu insanların çoğalması mutsuzluğun nedenlerinden biridir. Diğer nedeni ise sürekli depresif olan sünger tip insanlar. Bu zamanda bu tip insanlarla mücadele edelim derken narsist insanlar ortaya çıktı. Şu anda pozitif psikoloji diyor ki hayır sünger tipi de olsan stresi yenemezsin, kendine zarar veremezsin, kendinle barışık olamazsın. Diğer türlü olursan mutlu gözükürsün ama bencil, çıkarcı ve menfaatçi olursun. Bu şekilde de başkalarını yutarak büyüyen bir yapı oluşturur. Haklının dediği oluyor değil de güçlünün dediği oluyor tarzında bir yapı oluşur. O halde bizim bu yapıyı değiştirmemiz gerekiyor.” dedi.
“Stresi yöneteceğiz”
Stresi yok saymamamız aksine onu yönetmemiz gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tarhan; “Stresi düşman gibi görmeyeceğiz, stresi tamamen yok da saymayacağız ama onu alıp yeni bir anlam yükleyeceğiz. Stresi yönetebilmek hiç de zor değil. Bunu yapabilirsek pozitif psikoloji temelleri oluşmuş, psikoterapi tekniğini de kullanmış oluruz. Zaten pozitif psikolojinin 2009’da kongresi yapıldığı zaman incelediğimde gördüm ki bizim doğu bilgeliğini almışlar ve bize sunuyorlar. Sistematize etmişler, metodoloji geliştirmişler ve iyi ki de yapmışlar. Bizim değerlerimizi almışlar ama referans vermemişler. Bir Mevlana referansı yok. Orada bu referansı vermedikleri için ben bundan çok rahatsız oldum. Bu bizim tembelliğimiz, bizden kaynaklanıyor dedim. Mesnevi Terapi, Yunus Terapi gibi kitapları yazmaktaki motivasyonum bu oldu.” Şeklinde konuştu.
“Psikiyatristlere, psikologlara ihtiyaç patlaması yaşanacak”
Covid-19 ve Pandeminin toplum sağlığına etkisine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Tarhan, önlem alınması gerektiğini hatırlattı. Tarhan; “Şu anda pandemi çok şeyi değiştirdi. Bu dönemde emin olun psikiyatristlere, psikologlara ihtiyaç patlaması yaşanacak. Şu anda çok hissedilmiyor ama biz meslek olarak bazı kıpırtılarını hissetmeye başladık. Bazı stabil vakalar dekompanse oldu ve tedavi için gelmeye başladı. Avrupa ve Orta Doğu‘dan da hastalar gelmeye başladı. Azerbaycan‘dan hastalar batıya gidemiyorlar ve bize geliyorlar. Eğer bir önlem almazsak bu yeni bir salgında depresyon ve ruh sağlığı salgınına neden olabilir. Bunun için psikiyatristlere, psikologlara ve terapistlere çok fazla ihtiyacın olduğu bir döneme giriyoruz. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz onun için herkes bu dönemde hiç olmazsa donanımını arttırsın. İnsanlarla birlikte kriz ve stres yönetimine nasıl çalışabilirim diye odaklanırsak bu dönemi daha sağlıklı geçirebiliriz.” dedi.
Okunma : 1880
ÜHA