Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin düzenlediği ve moderatörlüğünü Şule Çakar’ın üstlendiği “Eğitimde Yeni Doğrular ve 21. Yüzyıl Becerileri” başlıklı programın konuğu oldu. Etkinlikte pandeminin eğitim üzerindeki etkilerine değinen Tarhan; “Bu süreç telafi edilebilir ama öğrencilerimiz de eğitimcilerimiz de böyle durumlarda ‘battı balık yan gider’ duygusuna kapılmasın. Hayat bir zincire benzer, en sağlam halkası en zayıf halkasıdır.” dedi.
“Dünya yeniden resetleniyor.”
Pandemi sonrası eğitim hakkında görüşlerini dile getiren Tarhan; “Bilim felsefecilerinin dediği great reset yani dünya yeniden resetleniyor, sıfırlanıyor. Pandemi bütün gezegenimizi sıfırlamak zorunda bırakıyor. Eğitim de burada en büyük payı olanlardan biri. Çünkü okullar sadece eğitim alanları değil aynı zamanda sosyalleşme alanlarıdır. Sosyal becerilerin kazanıldığı, motor becerilerin öğrenildiği yerdir. Mesela bizim aradığımız bazı beceriler vardı. İnce motor, kaba motor, dil becerileri, sosyal beceriler, duygusal beceriler gibi becerilerin çoğunu öğrenciler eğitim döneminde kullanamamaya başladı. O halde eğitimin önünde bir engelle karşı karşıyayız. Sorunun üzerine gitmek yerine kabullenip yönetmek gerekiyor. Bu sorun insanoğlunun gücünü aşan bir sorundur. Pandemi insanda bireysel olarak, toplumsal olarak, eğitimsel olarak, kültürel olarak her alanı etkiledi. Bu kadar uzun süreceği beklenmiyordu. Genelde, ‘Dalga geldi 5-6 ay etkileyecek ondan sonra bağışıklık oluşacak ve düzelecek’ deniliyordu. Fakat ikinci dalga geldi, üçüncü dalga geldi. Karamsar olmaya gerek yok. Çocuklarımız bu hayatın zorluğunu öğrenecekler. Hayatımızın zor dönemi var, bunu kabulleneceğiz ve yöneteceğiz.” diye konuştu.
“Çocukları korkutarak, kızdırarak eğitemeyiz.”
Yalnızlık çalışmasından bahseden Tarhan; “2018’de İngiltere’de yalnızlık çalışması yapılıyor. 16-24 yaş arası gençler, 75 yaş ve üstünden daha fazla yalnız çıkıyor. Biz bunu öğrencilerimizde de görüyoruz. Hepsi bir araya gelince ellerinde hep telefon oluyor. Bu çocuklar maalesef yalnız. ‘Evlenmek istiyor musun?’ diye sorunca ‘Evlenmeyeceğim’ diyorlar. Neden diye sorunca da evliliği ayak bağı olarak gördüklerini söylüyorlar. Bu çocuklar her şeyi sorguluyorlar fakat çok sevimliler. Çünkü iyi bir rehbere ihtiyaçları var. Çocukları korkutarak, kızdırarak eğitemeyiz. Bu neslin öğrenme modeli farklıdır. Bu nesle dijital modellerle yaklaşmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“Hayat bir zincire benzer, en sağlam halkası en zayıf halkasıdır.”
Eğitimin telafisinin nasıl yapılabileceğine de değinen Tarhan; “Okul ve aile bununla ilgili doğru pozisyonu alırsa çocuklar bu arayı kapatabilirler. Pandemide uygulamalı derslerde zorlansak da teorik dersler oldukça oturdu. Biz baştan beri dersleri canlı yaptık. Onun da öğrencilerde çok faydasını gördük. Bu telefi edilebilir ama öğrencilerimiz de eğitimcilerimiz de böyle durumlarda battı balık yan gider duygusuna kapılmasın. Hayat bir zincire benzer, en sağlam halkası en zayıf halkasıdır. Ekonomi zayıfsa oradan kırılacağız, eğitim zayıfsa oradan kırılacağız, aile hayatımız zayıfsa oradan kırılacağız. Zayıf olanlar arasından eğitimi güçlü olan taraf kazanacaktır. Yani krizi fırsata çevirecekler. Eğitimi zayıf olanlar dökülecektir. Onun için biz öğrencilerimize gelir adaletsizliği, gelir eşitsizliği yapmadan mümkün olduğu kadar eğitimi ulaştırmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Okunma : 2221
ÜHA