TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Tarhan: “Lider Kendini İkna Edemediği Müddetçe Başkalarını İkna Edemez”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Türk Kızılay’ının düzenlediği programın konuğu oldu. Gençlere “Liderlik Psikolojisi” konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tarhan, “Lider önce kendine inanmalıdır. Çünkü lider kendini ikna etmediği müddetçe başkalarını ikna edemez. Liderlikte önemli türlerden biri de bedensel zekâdır. Bu kişiler iş disiplini yüksek ve idealistirler. Mantıksal zekâsı yüksek olanlar idealist olur. Duygusal zekâsı yüksek olanlar aktivist, bedensel zekâsı yüksek olanlar realisttir.” dedi.

Prof. Dr. Tarhan: “Lider Kendini İkna Edemediği Müddetçe Başkalarını İkna Edemez”

“İnsan kendinin lideri olmalı”

Türk Kızılay’ının genç üyeleriyle bir araya gelen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, liderlik kavramına ve nasıl yönetilmesi gerektiğine değinerek; “Liderlik dediğimiz zaman, kişinin birkaç kişiyi yönetmesi şeklinde anlaşılıyordu. Psikolojideki son gelişmeler liderlik konusundaki bakış açısını değiştirdi. Daha önce liderlik çok çeşitliydi. Şu anda özellikle insanın kendini yönetebilme yani nöro-liderlik kavramı ortaya çıktı. Birey kendini yönetemezse başkalarına liderlik yapamaz. Düşünceler ve duygular arasında çekim var. Beynin ön bölgesinin devamlı doğru karar verebilmesi gerekir ve bu zor bir şeydir. Liderliği etkileyen etkenlerden biri korkulardır. Aşırı korku muhakemeyi bozar, dengeli korku da koruyucu bir etki yapar. Bu yüzden insan ilk önce kendinin lideri olmalıdır.” dedi.

“Tehdit odaklı düşünceler strese neden oluyor”

İnsan beyninin tehdit odaklı çalıştığını dile getiren Tarhan; “İnsan beyni tehdit odaklıdır. Tehdit odaklı düşünceler strese neden oluyor. Liderlik tarzlarında kontrollü gerilim stratejisi vardır. Orada liderlik yöntemi olarak görebiliriz. Sabah sütçü ve kapıcıdan başka kimsenin kapıyı çalmayacağından emin olabilmek, hukukun üstün olduğunu gösterir. Bir insan karakola düştüğü zaman kural dışı bir şey yapılmayacağından emin olması da aynı şekilde bir örnektir. Bunlar güvenli toplumlarda olan durumlardır. Güvensiz toplumda olanlarla farklıdır. İnsanların ortak bir alanı vardır. Vicdani zekâ, hesap verebilme duygusu olmalıdır. Ahlaki akıl yürütmeye göre insanın kanunlara hesap verebilmesi vatandaşlık görevidir.” ifadelerini kullandı.

Güvene dayalı liderlik önemli”

Tarhan, liderlikte kişinin güven duygusunu geliştirmesi gerektiğini vurgulayarak; “İki türlü liderlik vardır. Biri korkuya dayalıdır, diğeri güvendir. Otoriter yönetimlerde, korkuya dayalı liderlik vardır. Hukukun üstünlüğü yoktur. Orta Asya’da Hakanlarmış, Osmanlı’ da sultanlarmış. Daha sonra devlet baba kutsallaşmış. Burada devlet için her şey yapılabilir hale gelmiştir. Kişide ise korku temelli liderlik oluşuyor. Bir de güven temelli liderlik var, özgürlüğün sonuna kadar yaşandığı toplumlarda olur. Yeni fikirler ve keşifler böyle yüksek güvenli toplumlarda oluşur. En önemli örneği ABD’de Avrupa’dan da keşifleri Silikon Vadisi ile birlikte dünya liderliğini almıştır. Güvene dayalı liderlik önemlidir.” şeklinde konuştu.

“Liderlik tarzlarını iyi bilmek gerekiyor”

Liderlik tanımlarının yeniden anlamlandırılması ve tanımlanmasını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Mantıksal liderlikte, hayaller ve stratejik düşünme olmalı. Lider önce kendine inanmalıdır. Çünkü lider kendini ikna etmediği müddetçe başkalarını ikna edemez. Liderlikte önemli türlerden biri de bedensel zekâdır. Bu kişiler iş disiplini yüksek ve idealistirler. Mantıksal zekâsı yüksek olanlar idealist olur. Duygusal zekâsı yüksek olanlar aktivist, bedensel zekâsı yüksek olanlar realisttir. Hz. Mevlana’nın dediği gibi, ‘Pergel gibi olun’ Bedensel zekâsı yüksek olan kişiler, idealizm ve realizmi dengelerler. Aktivistler de harekete geçirirler. Sosyal zekâsı yüksek kişiler de iş birliğine açıktır, kriz yönetimini iyi yapar ve aktif dinleyicidir. Başkalarının ihtiyaç ve haklarını göz önüne alırlar. Ama önemli olan vicdani zekâdır. Bu yüzden liderlik tarzlarını iyi bilmek gerekiyor.” dedi.

Prof. Dr. Tarhan: “Lider Kendini İkna Edemediği Müddetçe Başkalarını İkna Edemez” 2

Tarhan adına 4 adet fidan bağışında bulunuldu.

Programın sonunda Tarhan’a, Hatay’daki ağaçlandırma çalışmalarına destek kapsamında Genç Kızılay Üsküdar tarafından 4 adet fidan bağışında bulunuldu. Programda Tarhan’a bağış sertifikası da takdim edildi.

Okunma : 2282

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri