Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan Kocaeli’nde “Eğitimde Pozitif Psikoloji” konulu konferans verdi. Konferansa Kocaeli’nde bulunan eğitimciler katıldı. Yaklaşık bin eğitimcinin katıldığı programda Tarhan eğitimcilere önemli paylaşımlarda bulundu.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Antik Kapı'da düzenlediği programın açılış konuşmasını Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik gerçekleştirdi. Açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Nevzat Tarhan değerlerin eğitim içerisinde öğretilmesi ve değerlerin tekrarıyla da pozitif psikolojinin ortaya çıktığını belirtti. Değerler eğitiminin bilimsel metodolojiyle yapıldığı eğitimin pozitif psikoloji olduğunu söyledi.
“
Big dataya sahip olmak dünyaya hâkim olmak”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan Endüstri 4.0’da otonom robotlarla sistem entegrasyon, nesnelerin interneti, big data gibi kavramların ortaya çıktığını söyledi. Big dataya sahip olmanın dünyaya hâkim olmak anlamına geleceğini söyleyen Tarhan, otonom robotların öğrenen makinalar olduğunu da dile getirdi.
16-24 yaş arası gençlerde dijital bağımlılığın ve yalnızlığın çok sayıda görüldüğünü söyleyen Tarhan bu gençlerin kişisel bakımlarına dikkat etmediğini dini, milli ve ideolojik bir aidiyetlerinin de olmadığını belirtti.
“Pozitif psikolojinin temelleri atıldı”
ABD’nin Seligman ve ekibine bütçe vererek çalışmalara başlanıldığını dile getiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan bu çalışmanın sonucunda pozitif psikolojinin temellerinin atıldığını kaydetti.
“İnsanı insan yapan değerler”
Pof. Dr. Nevzat Tarhan Pozitif psikolojide beden ve beyin ilişkisi, bağışlayıcılık gibi kavramların anlatıldığını ve bunların insanı insan yapan değerler olduğunun altını çizdi.
“Oksitosin bağlanma hormonu salgılıyor”
Oksitosin bağlanma hormonu salgıladığını bunun da en fazla emziren annelerde görüldüğünü belirten Tarhan, bunun nedenini ise annenin bebeği kendi parçası olarak gördüğünü söyledi. Tarhan evli çiftlerin bu hormonu doğal yollardan, sarılarak salgıladıklarını dile getirdi.
“Einstein doğru bir idol değil”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Karısına seninle evli kalmamı istiyorsan bana üç öğün düzenli yemeğimi getir ve benden ilgi bekleme” şeklinde konuşan Einstein’ın bu sözleri üzerine duygusal zekasının düşük olduğunu, her ne kadar IQ su yüksek olsa da Einstein’nın doğru bir idol olmadığının altını çizdi.
Öfkeli çocuklara nasıl davranılmalı?
Yaklaşık bin kişinin katıldığı konferansta eğitimcilerin sorularını da cevaplayan Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, öfke kontrolü olan öğrencilere eğitimciler olarak nasıl davranılması gerektiği yönündeki soruya Tarhan; “Bu kişiler pasif agresif kişilerdir. Bu kişilere ödül-ceza da çok dikkatli olmak gerekir. Kişiliklerini övme ve cezalandırma yapılmamalı. Davranışları övülmeli bu kişilerin. Kesinlikle onlara, sen adam olmazsın…gibi söylemlerde bulunmamak gerekir. Bu kişileri en güzel cezalandırmanın yöntemi onlara karşı nötr kalabilmektir. Çünkü bu kişiler, fark edilmek, ilgi görmek için öfkeli davranışlarda bulunuyorlar. Siz onlara nötr kaldığınızda o da amacına ulaşamamış oluyor. Davranışlarını onaylamadığınızı hissettirmeniz yetiyor.” Şeklinde cevap verdi.
Programın sonunda katılımlarından dolayı Tarhan’a çiçek taktim edildi.
Okunma : 3131
ÜHA