Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, News Academy PDR’nin düzenlediği Mutlu Yaşam Sanatı Sempozyumunun konuğu oldu. “Psikolojinin Devrimi ve Günümüz” konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tarhan, “Endüstri devrimini yakalamak için üretken olmak gerekiyor. Bütün güç, sermaye, hâkimiyet bunu başaran kişilerin elinde toplanıyor. Bu dengeyi hala kurmuş değiliz. Önceliğin bilim ve yeniliğe verilmesi gerekiyor.” dedi.
“Bir şeyin mükemmel olması için kaos düzeni gerekir”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, evrende bir düzenin olması için kaos düzeninin olması gerektiğine vurgu yaptı. Tarhan; “Kuantumu anladım diyen insanlar anlamamıştır. Kuantum demek aslında kaos, kaos teorisi ve kaos düzeni demektir. Evrende bir kaos düzeni var; hatalar, kusurlar, yanlışlar ve kötülükler mükemmelin bir parçasıdır. Bir şeyin mükemmel olabilmesi için muhakkak orada kaos düzenin olması gerekiyor. Kaos düzeninde de bilinç çalışmaları var.” dedi.
“Endüstri devrimini yakalamak için üretken olmak gerekiyor”
Önceliğin bilim ve yeniliğe verilmesi gerektiğine dikkat çeken Tarhan; “Endüstri 1.0 ve 2.0’ı Osmanlı kaçırdı. 3.0’ı da maalesef 20. yüzyılda biz kaçırdık. Şu anda endüstri 4.0 yaşanıyor, hiç olmazsa bunu kaçırmayalım. Eğer bir sürecin öznesi değil nesnesiysen, sadece tüketim varsa endüstri devrimini yakalamak imkânsız hale gelir. Endüstri devrimini yakalamak için üretken olmak gerekiyor. Bütün güç, sermaye, hâkimiyet bunu başaran kişilerin elinde toplanıyor. Bu dengeyi hala kurmuş değiliz. Önceliğin bilim ve yeniliğe verilmesi gerekiyor. Şu anda din ve bilim sentezi yapılmaya başlandı. Endüstri 4.0’da süper bilgisayarlarla gençler süper işler yapabilir, önemli olan bu konuda devlet engeli olmasın. Devlet AR-GE’nin önünü açacak. Amazon şirketi gelirinin yüzde 80’inini AR-GE’ye yatırıyor. Çin ve Güney Kore yüzde 10’dan fazlasını AR-GE’ye yatırıyor. Türkiye hala yüzde 3’ü geçemedi. Dağa taşa yatırım yapıyoruz ama AR-GE yapmadığımız için yeni bir şey üretemiyoruz.” şeklinde konuştu.
“Genç nesle dijital modellerle yaklaşmak gerekiyor”
Yapılan araştırmalarda yaşlılardan çok gençlerin yalnız olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “2018 yılında İngiltere’de yalnızlık çalışması yapılıyor. Çalışmada 16-24 yaş arası gençler, 75 yaş ve üstünden daha fazla yalnız çıkıyor. Biz bunu öğrencilerimizde de görüyoruz. Hepsi bir araya gelince ellerinde hep telefon oluyor. Gençlere ‘Evlenmek istiyor musun?’ diye sorunca ‘Evlenmeyeceğim’ diyorlar. Neden diye sorunca da evliliği ayak bağı olarak gördüklerini söylüyorlar. Şu anda gençler her şeyi sorguluyor. Onların iyi bir rehbere ihtiyacı var. Çocukları ve gençleri korkutarak, kızdırarak eğitemeyiz. Bu neslin öğrenme modeli farklı. Genç nesle dijital modellerle yaklaşmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Unutmamak için altı soru!
Okumanın güzel bir şey olduğunu fakat okuduktan sonra yeni düşünce üretilmesi gerektiğini vurgulayan Tarhan; “Yeni düşünce üretirsen beyinde yeni network oluşturuyor. Beynin çalışmasını açıklayan en iyi şey network modeli ve burada yeni networklar oluşturmak demek beyin yaşlanmasını durdurabilmek demek. O yüzden kitap okumak güzel ama okuduğunu ya hayata geçirmeye çalışacaksın ya da onunla ilgili 5N1K yapacaksın. 5N1K’yı Kanadalı bir psikolog buluyor ve ismine de hafızanın altı sadık bekçisi demiş. O yüzden bir şeyi unutmamak için bu altı soruyu sorun.” dedi.
Okunma : 2343
ÜHA