TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Tarhan: "Asıl Engel Duygusal Engel"

SONY DSCSONY DSCEngelli Sorunları Üsküdar Üniversitesi’nde Masaya Yatırıldı

Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi  ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Türkiye’de Engelli Profili” panelinde tüm engelli gruplarının eğitim, istidam, erişebilirlik, ulaşılabilirlik sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı.

Üsküdar Üniversitesi Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede kabul edilen 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda çok anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi öncülüğünde düzenlenen “Türkiye’de Engelli Profili” paneli ile Türkiye’de tüm engelli gruplarının yaşadığı problemler gündeme taşındı. 13 Mayıs Salı günü Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleşen panelde engelli dernekleri, hükümet yetkilileri, medya temsilcileri ve akademisyenler bir araya geldi.

Panelin konuşmacıları arasında Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yaşlı ve Engelli Hizmetleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yrd. Erdem Ergün; Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Öztürk; Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Poyraz; Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği Genel Sekreteri Hakan Özgün; İstanbul Özürlüler Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Yrd. Dr. Nurullah Yücel, Türkiye Gazetesi Editörü Fatih Selek; Beyaz Ay Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çelenk; Omurilik Derneği Genel Başkanı Ramazan Baş da yer aldı.  Görme engelli ünlü sanatçı Metin Şentürk’de etkinliğe destek için yerini aldı.

SONY DSCProf. Dr. Tarhan: “Asıl engel duygusal engel”

Panelin açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bazı insanların hayata dezavantajlı başladığını belirterek, "Dezavantajlı insanların sınavı, engellere rağmen hayatta ilerlemeyi başarabilmektir. Sağlıklı ve avantajlı gözüken insanların sınavı da engellilikle ilgili bilinç sahibi olup da üzerine düşeni yapabilmektir. Gelişmiş toplumlarla gelişmemiş toplumları ayıran en büyük özellik dezavantajlı insanları ele alma biçimidir" dedi.

Tarhan, Üsküdar Üniversitesince düzenlenen "Türkiye'de Engelli Profili" Panelinin açılışında, görünmeyen engelliliğin "duygusal engel" olduğunu söyledi.

Duygusal engelliliğin özelliklerini inatçılık, negatiflik olarak sıralayan Tarhan, pozitif psikolojinin bu insanlara "duygusal pozitifliği", "zihinsel esnekliği" ve "davranışsal olarak kucaklayıcı olmayı" öğretmeyi çözüm olarak sunduğunu söyledi.

Tarhan, engelin, insanın yaşam felsefesine bakış açısıyla ilgili olduğunu belirterek, "Bazı insanlar hayata dezavantajlı başlıyor. Dezavantajlı insanların sınavı, engellere rağmen hayatta ilerlemeyi başarabilmektir. Sağlıklı ve avantajlı gözüken insanların sınavı da engellilikle ilgili bilinç sahibi olup da üzerine düşeni yapabilmektir. Gelişmiş toplumlarla gelişmemiş toplumları ayıran en büyük özellik dezavantajlı insanları ele alma biçimidir" diye konuştu.

Üsküdar Üniversitesi’nden sosyal sorumluluk kampanyası…

Üsküdar Üniversitesi engelliler haftası sebebiyle organize ettiği bu özel günde sosyal sorumluluk kapsamında ihtiyaç sahiplerine 15 tekerlekli sandalye ve görme engelliler için de 10 adet beyaz baston verdi.SONY DSC

Türkiye Engelli Profili

Etkinliğin moderatörlüğünü yapan Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Öztürk, sunumunda Türkiye’deki engelli profiline yönelik önemli istatistikler paylaştı.

Türkiye’de bilinen engelli türlerinin; Bedensel Engelliler, Omurilik Felçlileri, Görme Engelliler, İşitme ve konuşma Engelliler, Zihinsel Engelliler(mental ve ağır mental) , Otistik Engelliler, Ortopedik Engeliler, Spastik Engelliler, Süreğen Hastalıklar (Yatalaklar) olarak gruplandığı bilgisini veren Öztürk, 2002 Aralık ayı rakamlarına göre Türkiye’de engelli nüfusun toplam nüfusa oranının %12.29 olduğunu ifade etti. Engellilerin iletişim/iletişimsizlik,  eğitim, yoksulluk, sosyal güvenlik, ulaşım, fiziksel çevre ve konut, erişebilirlik ve ulaşılabilirlik, rehabilitasyon, sosyal güvenlik ve istihdam gibi konularda büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Öztürk şu bilgileri verdi; “Ülkemizde Engelli nüfusun: (8 milyon 431 bin 550) %36’sı okuma yazma bilmiyor, okuma yazma bilen engelli vatandaşların %59’u lise ve dengi okul mezunu, Engelli nüfusun: % 4’üniversite mezunudur. % 1’i yüksek lisans ve üzeri eğitime sahiptir. Engelli nüfusun % 60’sı açlık sınırında yaşamaktadır, Engelli nüfusun % 70’i işsizdir, Engelli nüfusun %12’si sosyal güvenlik kapsamındadır.”

Panelde engellilerin halk oyunları gösterisi ise ayakta alkışlandı.

Okunma : 5099

 

Haberler

Foto Galeri