TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Tarhan "Tıpta Öncüler" kitabında…

Ulusal ve uluslararası alanda psikiyatri, bilimsel araştırmalar ve eğitimdeki öncü katkılarıyla dünya çapında büyük bir başarıya imza atan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Anılarla Tıpta Öncüler-I” kitabında yer aldı. Tıptaki öncü isimlerin başarılarının yer verildiği kitapta “Anılarla Nevzat Tarhan, Psikiyatride Ezberleri Bozan Duayen” başlığıyla Psikiyatri biliminin önde gelen ismi olarak ifade buldu.  

Akademisyen Kitapevi tarafından okuyucuyla buluşan kitabın editörleri arasında Dr. Cengiz Yakıncı, Dr. Yaşar Durmaz, Dr. Mehmet Ali Erkurt yer aldı.

Kitapta Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın biyografisi, özlü sözleri, anıları ve ileri okuma bölümü okuyucularla paylaşıldı.

Tarhan’ı Ezber Bozan Hayatlar kitabının editörlerinden TRT Spikeri Emre Şimşek kaleme aldı.

Türkiye’deki ilk beyin haritalama çalışmalarını yaptı…

Sadece iyi bir meslek sahibi olmak değil aynı zamanda insanların kalbine de dokunabilmek adına Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın psikiyatri branşını seçtiğinin vurgulandığı kitapta; “Yalnızca bir bilim insan değil, aynı zamanda toplumun iyiliği ve Türkiye’nin demokratik hayatı için mücadele etmiş ve hayatını bu uğurda adamış bir nefer Prof. Dr. Nevzat Tarhan. Sadece iyi bir meslek sahibi olmak değil aynı zamanda insanların kalbine de dokunabilmek adına seçti psikiyatri branşını. Tıbbın en sosyal alanı olduğunu düşünüyordu ve insani değerlere daha yakın diyerek kulak burun boğaz alanında staj yapmasına rağmen gönlündeki branş olan psikiyatriyle meslek hayatına devam etti. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi psikiyatri ana bilim dalının kurucusu ve dönemin marka isimlerinden Prof. Dr. Ayhan Songar da bu kararı vermesinde etkili oldu. O yıllarda psikanaliz revaçta olmasına rağmen daha çok biyokimya ve beyin elektrofizyolojisi ile ilgileniyordu. Türkiye’deki ilk beyin haritalama çalışmalarını yaptı.” ifadeleri kullanıldı.

Ölümden gayrı her şeyin şifası vardır…

Tarhan’ın sürekli dünyadaki gelişmeleri takip ederek güncel kaldığından bahsedilen bölümde ise; “Hep yeniliklerin peşinde olan ve teknolojiye bir hayli meraklı Nevzat Tarhan mesleğinde de her daim bu dünyadaki gelişmelerin peşinden koştu. Mücadele ve arayış onu hep diri tutmuş ve standarttan her daim uzak durmayı tercih etti. ‘Ölümden gayrı her şeyin şifası vardır.’ düsturu bu arayışta etkili oldu. Nevzat Tarhan hastanın sağlık vekâletini alıp derdi her ne olursa olsun çözüm yolları aramayı şiar edindi. Bu anlayış da yenilikleri takip etmesine vesile oldu.” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye’nin ilk nöropsikiyatri hastanesini kurdu…

Türkiye’nin ilk nöropsikiyatri hastanesi NPİSTANBUL hastanesinin kuruluş sürecinden bahsedilen yazıda; “Elinde ne varsa sağlık alanında harcayan hatta borcu devam eden kooperatifini dahi cihaz almak için satan Nevzat Hocanın zihninde bu kez hastane açma fikri belirdi. Her şeyin kaybolur, batarsın diye yapılan iyi niyetli uyarılara aldırış etmeden işin finansman boyutunu çözmek için kolları sıvadı. Neyi var neyi yok satarak ve biraz da finansman kullanarak Türkiye’nin ilk nöropsikiyatri hastanesini kurdu.” diye ifade edildi.

Üsküdar Üniversitesinin temelleri atıldı…

Üsküdar Üniversitesinin kuruluş aşamalarının ele alındığı yazıda; “Prof. Dr. Nevzat Tarhan Hocanın mücadeleler ve arayışlarla dolu hikâyesi onu sürekli daha fazlasını aramaya ve başarmaya yöneltti. 2008 yılında Prof. Dr. Kemal Arıkan Hoca hastaneyi ziyaret etti. Sizde elektrofizyoloji var, beyin görüntüleme var, farmakogenetik laboratuvarını da kuruyorsunuz. Bir üniversitede olması gereken her şey var dedi. Nevzat Hoca da madem kendimi bu ise adadım üniversite kurmam gerekiyor diye düşündü. Nevzat Hoca sağlık ve eğitimin birleşmesi gerektiğine inanıyordu. Tüm varlığını ortaya koyarak Üsküdar Üniversitesinin temellerini attı. ‘Tematik Üniversite’ mottosuyla sağlık, teknoloji ve eğitim bir araya gelmiş oldu.” diye değinildi. 

Tarhan’ın kitaplarının satışı bir milyonun üzerinde…

Tarhan’ın inanç-bilim arasındaki bağı temellendirdiğinden bahseden kitapta; “Tarhan mesleği gereği toplumumuzun yapısını, değer yargılarını, inançlarını da yakından takip etmekte ve incelemektedir. İnanç-bilim arasındaki bağı temellendirerek sadra şifa meseleleri toplumla paylaşmaktadır. Sosyal medya, dijital kanallar, televizyon ve radyolarla sık sık demeçler vermekte ve fikirleri milyonlar tarafından karşılık görmektedir. Kültürümüzün mihenk taşları Mevlâna ve Yunus Emre’nin yaşamı, felsefesi ile harmanlanarak hazırladığı kitaplar birey, aile ve toplum yaşamına katkı sunmaktadır. Kitapların satışı bir milyonun üzerindedir.” ifadeleri kullanıldı.
 

Okunma : 120

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri