Toplumun temeli ailede iletişimin önemine işaret eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sağlıklı iletişimde altın orta nokta kuralını hatırlattı. Sevgi ve beraberinde iyi niyet varsa problemlerin %80’i çözülüyor diyen Tarhan, aile içi iletişimde sihirli kelimenin işbirliğidir olduğunu kaydetti.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Dost TV’de yayımlanan, Mehmet Emiroğlu’nun sunduğu Dost Konuşmalar programının canlı yayın konuğu oldu. Tarhan, “Güzel sözün önemi, aile içi iletişim” konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
"İletişimin en kötüsü iletişimsizliktir”
Üç çeşit iletişim olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bunları sağlıklı iletişim, çatışmalı iletişim ve iletişimsizlik olarak sıraladı. Tarhan, “Sağlıklı iletişim, her şeyin konuşulabildiği, yanlışın, doğrunun söylenebildiği iletişim. İkincisi çatışmalı iletişim, yani bir konuyu konuşurken hemen ses tonunun yükseldiği, tarafların gerginleştiği, kızıp küstüğü, kavga ve çatışmaların ortaya çıktığı iletişim. Bu iletişim yönteminde çatışmalar ve kavgalar şiddete dönüşüyor. Üçüncüsü de iletişimsizlik. İletişimsizlik çatışmalı iletişimden daha kötüdür. Çünkü iletişimsizlikte uzatmayı oynamak vardır. İki taraf birbirinden duygusal olarak vazgeçmiştir, duygusal bir terk vardır. İletişimin en kötüsü iletişimsizliktir. İletişimsizlikte hem bilgi alışverişi yoktur, hem de yalnızlık duygusu fazladır.” Şeklinde konuştu.
“İnsan beyninin %50’sinden fazlası 0-3 yaş arasında gelişiyor”
Aile çocuk iletişiminde önemli noktalara değinen Tarhan; “Günümüzde apartman çocukları diye nitelendirdiğimiz çocuklar var. İnsan beyninin %50’sinden fazlası 0-3 yaş arasında gelişiyor. Bu dönemde fiziksel bakımın yanı sıra çocuğa sevgi aktarımının da yapılması lazım. Çocuklara üç yaşına kadar anne veya anne yerine geçecek kalıcı bakıcı lazım. Bu bakım verenlerin çocuklara güven duygusu aşılaması lazım. Güven duygusu geliştirilmeyen çocuklarda beyin sürekli stres altında kalıyor. Stresli olan çocuk yemek yiyemiyor, kendini ifade edemiyor. Ani ölümlerin birçoğu da bu yüzden yaşanıyor.” İfadelerini kullandı.
“Sağlıklı iletişimde altın orta nokta kuralı”
Aile içi iletişimde önemli noktalardan birinin de ‘altın orta nokta’ kuralı olduğunu belirten Prof. Dr. Tarhan; “Sağlıklı iletişimde altın orta nokta kuralı vardır. Orta noktada buluşulur. Eşlerden biri bir şey istiyor, diğeri başka bir şey istiyorsa, bir adım biri bir adım da diğeri atmalı böylece ‘altın orta noktada’ buluşacaklardır. Hep benim kurallarıma uyacaksın dendiği zaman tehditle oluşan bir ilişki ortaya çıkıyor. Altın orta noktada tehditle değil, paylaşmayla olan bir ilişki ortaya çıkar. Ama en güzel paylaşım duyguların paylaşımıdır. Tarafların beklentileri, fiziksel, ruhsal ve duygusal ihtiyaçları konuşulduğunda; her iki taraf birer adım atarak orta noktada buluşup uzlaşmaya çalışırlar. Modernizm kadın erkek ilişkisini rekabetçi ilişki olarak sunuyor. Hâlbuki şu anda evlilikte eş yönetim olmalı, kadın erkek ilişkilerinde de denge kurulmalı.” İfadelerini kullandı.
“Aile içi iletişimde sihirli kelime ‘İşbirliği’dir”
Prof. Dr. Tarhan, aile içi ilişkilerde sevginin önemine dikkat çekerek; “Aile içi ilişkilerde sevgi önemli. Sevgi ve beraberinde iyi niyet varsa problemlerin %80’i çözülüyor. Ama kişiler problem çözmeyi bilmiyor. Aile içi iletişimde sihirli kelime işbirliğidir. Aile içinde sevgi dolu bakış, tebessüm, güzel söz, sıcak bir dokunuş var ise evlilikteki sorunlar rahatça çözülecektir. Her güzel şeyde olduğu gibi evlilikte de zaman ayırmak, sorunlar varsa çözmek için çabalamak lazım.” Dedi.
Okunma : 2450
ÜHA