Azerbaycan’da gençlikle ilgili kültürel çalışmalar yapan Gençliğe Yardım Fondu desteği ile çıkan kitap, İpekyolu Yayınları tarafından basıldı.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, cesaret, sadakat, affetme, paylaşma, cömertlik, alçakgönüllülük, özeleştiri, adalet gibi kavramlara değindiği kitabında bu kavramların toplumun geneli tarafından kabul edilen değerler olduğunu belirtiyor.
Değerler eğitiminin insandan başlayarak topluma yayılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kitabında güzel insan modelini sunuyor.
İyiliğe yatırım yapan kazanır
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, toplumsal değerleri örnek vererek açıkladığı kitabında, “Değerleri bir banka hesabına benzettiğimiz zaman iyi yatırımlar yapan kişinin hesabı ona kar getirecektir. Ne kadar kar ettiği hemen anlaşılmasa da bu, ileri yaşlarda faydasını göreceği bir birikim olacaktır” diyerek doğaya ya da ailesine yatırım yapan kişinin, bu yatırımlarının kendisine geri döneceğini ifade etti.
Kötülükler ağaçları kurutan kurtlar gibidir
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bugünün toplumsal yapısına baktığımızda, toplumsal değerlerin artık sadece cümle içinde kullanılan kelimelerden ibaret olduğunu belirtti. “Değerleri gölgeleyerek toplumları değiştiren kötülükler, ağaçlardaki saklı kurtlar gibidir” ifadesini kullanan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Nasıl ki kurtlar ağacı içten kemirerek devirirse, sosyal yozlaşma ve kuralsızlık da toplumu böyle çürütür” ifadesini kullandı.
Değerleri ilk olarak aileden alırız
Değerlerin mutluluğu sağlayan, kültürel altyapıyı oluşturan önemli faktörler olduğunu söyleyen Prof. Nevzat Tarhan, “Hayat ve olaylar karşısında yaptığımız soyut çıkarımlar, değerlerin verilerini oluşturur. Gerek beş duyumuzla algıladığımız gerekse akıl ve sezgi yoluyla idrak ettiğimiz değerler, insanların düşünce tarzını belirleyerek davranışları oluşturur. İşte insan da değerleri, ailesinden başlamak suretiyle yakın ve uzak çevresinden öğrenir” dedi.
Okunma : 10137
ÜHA