Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 2023-2024 yeni akademik yılın başında Tıp ve Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileriyle “Pozitif Psikoloji” dersinde bir araya geldi. Türkçe ve İngilizce olarak iki farklı oturumda çevrimiçi gerçekleştirilen derste Tarhan, hem bir terapi yöntemi hem de insanların koruyucu ruh sağlığına etki eden pozitif psikolojinin önemine dikkat çekti. Üniversite olarak bu dersi çok önemsediklerini vurgulayan Tarhan, Pozitif psikolojinin akıl laboratuvarından çıkan sonuçla ortaya çıktığına dikkat çekti.
Davranış bilimleri ve sağlığı alanında Türkiye’nin ilk ve tek tematik üniversitesi olarak yola çıkan Üsküdar Üniversitesi, pozitif psikoloji dersini kurulduğu ilk yıldan bugüne önemsiyor, zorunlu olarak müfredatında yer veriyor.
Bu kapsamda Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yeni akademik yılın ilk başında tıp ve diş hekimliği öğrencileriyle pozitif psikoloji dersinde bir araya geldi.
Tarhan’dan Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki ayrı ders…
Öğrencilerle çevrimiçi bir araya gelen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, pozitif psikolojinin yaşamı değerli ve yaşanmaya değer kılacak şeyleri araştırmak, insanların olumlu ve güçlü özelliklerine odaklanarak bunları geliştirmek, psikolojik iyi oluşu ve yaşam sevincini geliştirmeye çalışmak olduğunu söyledi. Tarhan, pozitif psikolojinin, bireylerin ruhsal sorunlar yaşamalarının önüne geçebilmek üzerine kurulu olduğunu belirtti.
Pozitif Psikoloji, Doğu bilgeliği ve Anadolu irfanının sistematik hali…
Pozitif psikolojinin, bireylerin olumsuz, eksik ve sorunlu yönlerinden çok olumlu özelliklerine, güçlü yanlarına ve erdemlerine odaklanan bir yaklaşım olduğunun altını çizen Tarhan, Pozitif psikolojinin Doğu bilgeliğinin ve Anadolu irfanının bilimsel metodoloji ile sistematize edilmiş biçimi olduğunu kaydetti.
Pozitif psikoloji akıl laboratuvarından çıkan sonuçla ortaya çıkıyor…
Gün içerisinde İngilizce ve Türkçe iki farklı oturumda öğrencilere seslenen Tarhan, insanın sadece akademik becerileri değil sosyal ve duygusal becerilerinin yanında hayat başarısının da önemli olduğunu söyledi. Pozitif psikolojinin polyannacılık olmadığına dikkat çeken Tarhan, “Klasik psikoloji eksiyi sıfıra getiriyor, sıfırın da üzerine çıkabilmek için bir bilimsel metodoloji geliştirildi. Bu zamanda bir bilginin sağlamlığını bilimsel sağlamlıkla test etmek gerekiyor. Onun için inançlarda laboratuvara girmek zorunda ama akıl laboratuvarına. Pozitif psikoloji akıl laboratuvarından çıkan sonuçla ortaya çıkıyor. Bunu destekleyen ikinci bir laboratuvar olan nörobilim laboratuvarı bilimin yolunu açtı.” ifadelerini kullandı.
Sağlık bilgisi ile yazılım bilgisi birleştiği zaman olağanüstü işler ortaya çıkıyor
Tıp ve diş hekimliği öğrencilerine tavsiyelerde de bulunan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ikinci bir dil olarak yazılım dilinin öğrenilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Tarhan, “Hepinizin muhakkak bir yazılım programını bilmeniz bir şeyler yazabiliyor olmanız sizin için çok büyük bir avantaj sağlar. Sağlık bilgisi ile yazılım bilgisi birleştiği zaman olağanüstü işler ortaya çıkıyor. Hastane yazılım programında yapay zeka ile ön tanı koyabilecek, yüz okuması yapabilecek, beyin sinyalleri ile tahmini tanılar koyabilecek ve hekimin işini kolaylaştıracak, hata yapmasını azaltacak. Yazılım ve sağlık mesleğini birleştirebilmek ciddi şekilde fark oluşturabilir.” dedi.
Okunma : 1001
ÜHA