Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan Ankara ATO Congresium'da düzenlenen 8. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi'ne panelist olarak katıldı. Sempozyumun Trafikte Saygı panelinde konuşan Tarhan, insanların otomobil ve trafikteki psikolojisiyle ilgili tespitlerini paylaştı.
Sempozyum Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıldı
Karayolu trafik güvenliğinin masaya yatırıldığı ve açılışını Başbakan Binali Yıldırım'ın yaptığı 8. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu'na İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ve çok sayıda yetkili isim katıldı.
Amaç trafik güvenliğini arttırmak
Karayolu trafik güvenliğine katkı sağlanması amacıyla, üretici, uygulayıcı ve bilim insanlarının çalışmalarının ve tecrübelerinin karşılıklı olarak paylaşılacağı bir ortamın oluşturulması için İçişleri Bakanlığı (Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı), Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı (Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü), Türkiye Belediyeler Birliği ve TŞOF işbirliğinde ve destekleyici kuruluşun katkılarıyla, Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezi'nde organize edilen kongrede; Trafikte saygı, Trafik Güvenliği ve Medya, Uluslararası Trafik Güvenliği Uygulamaları, Şoförlerin Sorunları, Bu Sorunların Trafik Güvenliğine Etkisi ve Çözüm Yolları, Sayısal Takoğrafın Karayolu Trafik Güvenliğine Etkisi, Akıllı Ulaşım Sistemleri, Trafik Denetimlerinde Yeni Yaklaşımlar, Karayolu Trafik Güvenliği Perspektefinde Yeni Nesil Araçlar ve Otomotiv Sanayi, E-Call (Acil Çağrı Sistemi) konuları ele alınıyor.
Akademisyenlerden bilimsel yaklaşım
11 panelden oluşan sempozyumun İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci tarafından yönetilen “Trafikte Saygı” panelinde söz alan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan; Trafik Psikolojisi isimli bir de sunum yaptı.
“Trafik olgunluğu olmayana ehliyet verilmemeli”
İnsan beyninin çalışma prensiplerini ve kadın ile erkek beyninin farklarını da anlatan Tarhan; “Kültür farkı trafikteki davranışları etkiliyor. Trafik lambasındaki kırmızı, sarı ve yeşil rengin anlamları bile değişebiliyor. Y kuşağı olarak adlandırdığımız yeni nesil, aceleci ve sabırsız bir nesil olarak yetişiyor. Zaman baskısı, ekonomik ve sosyal hareketlilik de aceleciliğe teşvik ediyor. Bizi ayakta tutan bir bisikleti yöneten kas ve iskelet sisteminiz değil zihnimizdir. Zihnimizi de yöneten karakterimizdir. Karakterinizi de ayakta tutan etik değerlerimizdir. Bunun için trafik etiği öğretilmelidir. Trafikte olması gereken etik değerleri; yazılı kurallar uymak, sosyal kurallara uymak, vicdanî kurallara uymak, başkalarının hakkına saygı duymak, yardımlaşmak ve anlaşmazlık çözümüne varmak olarak sıralayabiliriz. Trafik olgunluğu olmayan ehliyet verilmemelidir. Kişinin trafikte öfke kontrolü yönetimini bilmesi çok faydalı olacaktır.” dedi.
Okunma : 5638
ÜHA