15 Temmuz Darbe Girişimi’nin toplum üzerinde şok etkisi yarattığını belirten Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, fikir farklılıkları yerine ortak paydalar üzerinde buluşmanın normalleşmeye katkı sağlayacağını söyledi. Prof.Dr. Tarhan, “Ortak alanlar üzerinden gidersek bu krizden Türkiye kazanarak çıkar” diye konuştu.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan, 15 Temmuz Darbe Girişimi gecesi ve sonrasında yaşanan olayların toplum psikolojisi üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Önemli saptamalarda bulunan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, şunları söyledi:
“Türkiye ciddi bir travma geçiriyor. Tıpkı 2001 yılında 11 Eylül travmasının tüm Amerika’yı sarsması gibi… Artık hiçbir şey eskisi gibi değil… Güven algısı ondan önceki gibi değil, birçok şey çok değişti, dünyada bütün stratejiler yeniden yazıldı.
Şu anda yaşanan bu travmadan sonra Türkiye de eskisi gibi olmayacak. Sadece insanlar üzerinde oluşmuş bir travma değil, ciddi bir sosyal travma. Çünkü en çok insanların güven duygusunu sarstı.
Silahlı kuvvetlerde emir komuta zinciri içerisinde bir komutan yanındaki emir subayına artık şüpheyle bakacak duruma geldi. Yaşanan bu travma en çok insanlar arasında ilişkilerde güven zayıflamasına sebep oldu.
FETÖ yapısı…
Şimdi bu olayda bir vücut düşünün. Neden AIDS kötü bir hastalık, dehşetli bir hastalık? AIDS olan bir kimse ufak bir gripten ölebiliyor. Çünkü vücudun bağışıklık sistemi savunma sistemi çökmüş. Savunma sistemi çöktüğünde ufak bir virüs onu yıkabiliyor. Bu Gülen cemaatinin yapısı da vücudun savunma mekanizmasını bloke etmiş vaziyetteydi. Devletin özellikle Genelkurmay’ın savunma sistemini bloke etmiş, olaylara vereceği tepkiyi engelleyecek bir mekanizma oluşturmuş. Bir seçkinler topluluğu oluşturmuş, kendi merkezi figürü var, içerisinde hiyerarşisi var. Ortak dil kullanıyor. Kapalı grup oluşmuş.
Böyle bir yapı içerisinde organize oldukları için de az sayıda olsalar bile çok büyük değişimlere ve çok büyük sorunlara neden oluyorlar. Arka planda bile gözüken şu ki, şu anda Batı destekli bir hareket bu.
Amerika bu olayla islam dünyasını kaybetti
Yani tek başına bir cemaatin çıkıp da ne kadar da organize olsa iyi bir yapıda olsa bunu yapması çok zor. Batı desteği olduğu o gece yaşanan olaylardan çok iyi görünüyor. Gece saat 2’de Amerikan Başkanı çıktı ‘tarafları sükunete davet ediyoruz’ dedi. Sizin taraf dediğinizin bir tarafı bir çete. Bu demektir ki artık bu tarafa da meşruiyet veriyor. Burada en büyük darbeyi Amerika yedi. Amerika bu olayla sadece Türkiye’yi değil, islam dünyasını kaybetti.
Bütün islam dünyasındaki sosyal tepkiye baktığımız zaman görünüyor ki, çok ciddi bir darbe yemiş gibi, aldatılmışlık hissi bulunuyor. Bu kolay kolay tamir edilemeyecek. Irak işgalinden daha çok bunun bedelini ödeyecek Batı dünyası.
Bunu onarmak için bazı adımlar atılması gerekiyor. Böyle travmalarda bu nasıl olura bakıldığında, kişinin bu travmaları kazanıma dönüştürmenin yolları araştırılır ama bundan önce teşhis etmek gerekiyor…
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, darbe girişimi sonrasındaki toplum psikolojisi ile ilgili olarak da şunları söyledi:
“Toplum psikolojisi açısından ele aldığımızda şu anda bir şok yaşanıyor. Şok olaylarında genellikle başlangıçta bir inkar vardır, bazı gerçekler reddedilir. Daha sonra gerçeklerin olduğu anlaşıldıktan sonra olayın gerçek nedeni başka bir şeye bağlanır: Bu böyle yaptı da bundan oldu, bu orada şöyle davranmasaydı gibi, insanlar kusuru kendi dışında bir sebebe bağlar. Daha sonra gerçek nedeni anladıktan sonra pazarlık başlar. Bunu yapsaydım böyle olurdu, yapmasaydım şöyle olurdu gibi kendini sorgulamaya başlar. Ondan sonra ya depresyona girer ya kabullenmeye başlar. Bundan sonra sonuçları yaşayacağız toplum olarak. Bu süreçleri yaşarken herkesin gerçeği bulma kaygısı içinde hareket etmesi lazım. Bu neden oldu? Burada kök neden nedir? Bununla hareket etmesi önemli. Özeleştiri yapılmalı.
Bu krizden Türkiye’nin kazanarak çıkması için ortak paydada buluşmak şart
Darbe şok etkisi yaptı ama bazı şeyleri olumlu anlamda değiştirecek. Bunu yaparken mesela bir ailede kaos olduğu zaman insanlar farklı düşündükleri konular üzerinden değil de ortak düşündükleri konu üzerinden eğer ilişki kurarlarsa krizi aşarlar. Fikir farklılıkları üzerinden değil de ortak alanlar üzerinden gidersek bu krizden Türkiye kazanarak çıkar. Biz ortak paydalar üzerinden gitmenin yollarına bakalım.
Gülen serbest oldukça Türkiye’ye rahat yok!
Bir de bana çok sorulan bir soru var: Gülen hasta mı değil mi? Bir insan bunu nasıl yapar? Nasıl böyle bir bombalama emrini verir? Klinik olarak bunu bilmiyoruz ama analiz etmek gerekir. Ya hastadır ya da kötüdür. Bu kişi serbest oldukça Türkiye’ye rahat yok.”
Okunma : 11928
ÜHA