Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, İlkadım Belediyesi ev sahipliğinde Samsun’da “Gençlerin İyi Oluş Hallerinin Artırılması” konulu konferansa katıldı. Gençlere yönelik iki protokolün de imzalandığı program kapsamında Tarhan, Bilim Şenliğinde öğrencilerle de buluştu.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Samsun İlkadım Belediyesi öncülüğünde Samsun’da yoğun bir programa katıldı.
Tarhan ilk olarak Cumhuriyet Meydanı’nda İlkadım Belediyesi ve Samsun 30 Ağustos İmam Hatip Ortaokulu iş birliği ile TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri kapsamında düzenlenen festivalin açılışına katıldı.
Siyasilerin yanı sıra il-ilçe Milli Eğitim müdür yardımcıları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilileri, eğitmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşın bulunduğu programda konuşan Tarhan gençlerin bilimle buluşturulmasının geleneksel hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Tarhan şu değerlendirmelerde bulundu:
“ ‘Bilime İlkadım’ gibi güzel bir etkinliğin içinde olmaktan ve gençlerimizle bir arada olmaktan mutluluk duydum. Böyle bir uygulamanın yapılması gençlerin bilimle buluşturulması büyük bir vizyon. Bu vizyondan ötürü ve nazik davetlerinden dolayı İlkadım Belediye Başkanımız Erdoğan Tok’a teşekkür ederim. Böyle bir etkinliğin bu zamana kadar yapılmaması büyük bir eksiklikti, gençlerimizi bilimle buluşturan ve bu festivalde emeği geçen herkese teşekkür ederim”.
Başkan Tok’a plaket takdim eden Tarhan daha sonra birbirinden ilginç bilim ve sanat ürünlerinin sergilendiği alanı gezdi.Tarhan öğrencilerin çalışmalarıyla bire bir ilgilendi.
Kadın girişimcilik üssü gezildi
Tarhan buradan Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Üsküdar Üniversitesi işbirliğiyle kurulma çalışmaları sürdürülen ‘Kadın Girişimcilik Üssü’ nü ziyaret etti.
Girişimcilik üssünü gezen Tarhan yetkililerden bilgi aldı.
Çocuk evleri unutulmadı…
Samsun Kent Müzesini de gezen Tarhan daha sonra Samsun genelinde bulunan çocuk evlerinden bir tanesini ziyaret etti. Çocukların topluma kazandırılmasında önem taşıyan evlere ilişkin de Tarhan, ilgililerden bilgi aldı.
Vali Osman Kaynak ile çocukların geleceği görüşüldü
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve beraberindekiler daha sonra Samsun Valisi Osman Kaynak’ı makamında ziyaret etti. Burada çocukların yaşam kalitesinin daha da artırılmasına ilişkin neler yapılabileceğine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.
Başkan Zihni Şahin ile “Kadın Girişimcilik Üssü” protokolü imzalandı
Vali Kaynak ile görüşmenin ardından Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin Tarhan ve beraberindekileri makamında kabul etti. Bir süre görüşmenin ardından Tarhan ve Şahin arasında “Kadın Girişimcilik Üssü” protokol imzası gerçekleştirildi.
Üniversite öğrencileriyle de bir araya gelindi
Tarhan daha sonra Türk İslam Sanatları Merkezinde aralarında Tıp, Hukuk, Psikoloji öğrencilerinin olduğu 30 kişilik üniversite öğrencileriyle bir araya geldi.
“Modernizm ve Gençlik” başlıklı konuşmasında Tarhan öğrencilerin konuyla ilgili merak ettiği tüm soruları cevapladı. Katılımlarından ötürü Merkez yöneticisi Hatice Tülkübra Tarhan’a çiçek takdim etti.
Gençlerin İyi Oluş Hallerinin Artırılması protokolü imzalandı
Tarhan ve beraberindekiler öğrencilerle söyleşinin ardından İlk Adım Belediyesi’ne geçti. Burada Başkan Erdoğan Tok ile “Gençlerin İyi Oluş Hallerinin Artırılması” protokol imza töreni gerçekleştirildi.
Protokol imzanın ardından Samsun Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Gençlerin İyi Oluş Hallerinin Artırılması” konulu konferansa geçildi. Moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Dinçer Atlı’nın yaptığı söyleşi de Tarhan, şimdiki çocukların dijital bir dünyada doğduğu için dijital bir neslin oluştuğunun altını çizdi.
"Günü planlamayı öğrenen bir kimse dijital tuzaklara düşmez"
Dijitallaşme ve teknolojik yeniliklerin çocuklar üzerindeki etkisine değinen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Dijital bir nesil var şu anda. Dünyanın dijitalleşmesinin ekonomik, siyasi, küresel sonuçları var. En önemlisi bireye yönelik sonuçları var. Şu an dijital neslin yerlileri var. Bizim kuşaklar göçmen. Biz sonradan öğreniyoruz. Onlar dijital dünyanın içine doğuyorlar. 40-50 yaş insanlar onları anlamada zorluk yaşayabiliyor. Çünkü onların düşünce sitilleri farklı. Fiziksel gerçeklikten farklı olarak sanal gerçeklikle yaşıyorlar. Bu özellik insanlık tarihinde ciddi anlamda tartışılan bir konu. Otizmin artmasının sebeplerinden biri de bu mu acaba? Otizm sosyal beyin hastalığıdır. Dijitalleşmeden korkmayalım. Dijitalleşmenin kendisi tarafsızdır. Bu bizim onu nasıl kullandığımızla bağlıdır. Dijital nesiller kolay elde etmek istiyorlar. Tek ilgi odağı bilgisayarsa, tek ilgi odağı akıllı telefonsa başka ilgi alanları oluşturamamışsa bu sağlıklı değil. Evinde sohbet varsa, paylaşım varsa, aile bağları iyiyse çocuk dijital bağımlı olmuyor. Ama çocuk kendine sığınacak bir liman arıyorsa internet onun için bir sığınak haline geliyor. Akıllı telefon kültürünü bir çocuğa on yaşına kadar öğretmezsek ondan sonra çok zor. Çocuğumuza günü planlamayı öğretmeliyiz. Günü planlamayı öğrenen bir kimse dijital tuzaklara düşmez. Aileler disiplini sağlamak için kararlı, tutarlı, içinde sevgi olan bir disiplin uygulayacak" diye konuştu.
Konferansın ardından İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a hediye takdiminde bulundu.
Tarhan kitaplarını da imzaladı
Tarhan programın sonunda okurları için kitaplarını da imzaladı.
Kitap imza için uzun kuyruklar oluşturan Samsunlular Tarhan ile fotoğraf çektirip, sohbet de etti.
Okunma : 5411
ÜHA