Risale Akademi ve Üsküdar Üniversitesinin düzenlediği Sünuhat Okumaları Seminerleri devam ediyor. Üsküdar Üniversitesi Konferans Salonu'nda haftalık program halinde sürdürülen seminerlere birçok akademisyen ve yazar da katılıyor.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin yaklaşık 100 sene önce yazdığı Sünuhat'ın bugüne ışık tuttuğunu söyledi. Tarhan, "Bugüne çıkarılacak dersler var. Eğer Sünuhat'ı o gözle okursak 100 sene önceki-sonraki olayların yansımaları nelerdir olabilecek bazı şeyleri öngörebiliriz. Öncülleri daha iyi okuyabiliriz. Bunu farkedersek oyunu bozma etkisi var" dedi.
SAİD NURSİ'NİN İNGİLİZLERLE MÜCADELESİ VE ASİMETRİK SAVAŞI
Prof. Dr. Adem Ölmez'in moderatörlüğünde düzenlenen programa katılan Tarhan, Said Nursi'nin İngilizlerin İstanbul işgaline karşı yapmış olduğu "asimetrilk savaş"ın çok bilinmediğine dikkat çekti:
"İngilizler, İstanbul'u işgal sırasında ahlakı bozmak için fuhuşu, içkiyi teşvik ediyorlar. O dönemde Bediüzzaman Yeşilay'ın kuruluşunda görev alıyor. Ayrıca cami cami dolaşıp İngizlerin siyaseti ile ilgili psikolojik savaş yapıyor. İşgal altındayken gayrı nizami harp yapılır. Gayrı nizami harbin metodu dakaynağı belli olmayan, görülmeyen faaliyetler yapmak. Mesela İngiliz fitnekarane siyasetini, fitnesini deşifre ederek onun oyununu bozmak gibi. Bediüzzaman, İngilizlerin "kiminin taassubunu, istibdadını istimal ederek Müslümanı Müslümana düşürür" ifadesiyle İstanbul'da mukavemet yaparak bir ordu kadar direnç oluşturmuş. İngilizlerin gitmesine, kaçmasına sebep olabilecek bir asimetrik savaş yapıyor. O çok görülmüyor. İstanbul'da durup da İstanbul'daki halkın İngilizlere itaat etmemesini sağlıyor. Ankara'daki hizmetten daha küçük bir hizmet değil. Tarih yazmıyor bunu, bilinmiyor. Ama merkez-i İslamiyette bunun yapılması ki insanların çoğu orada. Binlerce kişi İngilizlere tabi olsa, İngilizlerin lehinde binlerce kişi sokaklarda yürüse İngilizler gitmezdi oradan."
100 YIL ÖNCE YAZILAN ESERLE BUGÜNKÜ OYUNLARI BOZABİLİRİZ
Sünuhat okumaları programını önemsediğini hatırlatan Tarhan, Bediüzzaman'ın 100 öncesinden bugüne ışık tuttuğunu açıkladı. Risale Akademi'ye teşekkür eden Tarhan, programa ev sahipliği yapmalarının da "şeref ve Allah'ın nasibi" olarak niteledi:
"Sünuhat okumalarını şu açıdan önemsedim. Lozan'dan çıkarken İsmet İnönü yanındakilere "100 yıl rahatız artık" diyor. Hakikaten Türkiye'yi karıştıran bir şey olmuyor. Ta 1960'a kadar. O zamana kadar asimetrik savaş dediğimiz böyle çeşitli komite faaliyetleri, istiklal savaşından önceki karışıklıklar birden bire kesiliyor. Mütakere dönemlerinde neler olmuş, neler konuşulmuş o zamanki hadiselerin dinamiğini Sünuhat yansıtıyor. Üstad Bediüzzaman daha çok kavramsal temelde ele almış. Olaylardan bahsetmiyor. Oradan 100 sene sonra bugüne bağlantı olması gerekir. Bugüne çıkarılacak dersler var. Eğer Sünuhat'ı o gözle okursak 100 sene önceki-sonraki olayların yansımaları nelerdir, olabilecek bazı şeyleri öngörebiliriz. Öncülleri daha iyi okuyabiliriz. En azından kullanılmayız. Çünkü İslam dünyasında çeşitli gruplar kullanılmış. Bunu farkedersek oyunu bozma etkisi var. Bu gözle Sünuhat'ı okursak, bu gözle yeni hadiselerle bağını kurarsak bizim için daha iyi sonuçlar çıkarır. Bu açıdan hem Sünuhat okumalarını hem Hutuvat-ı Sitte'yi o dönemdeki olayları teorik temelini anlatan bu konuları daha iyi anlamış oluruz diye düşünüyorum. Onun için böyle bir hareket başlattığınız için teşekkür ederim. Buna ev sahipliği yapmak da bizim için bir şeref ve nasiptir. Allah nasip etti devam eder inşallah."
Risale Haber
Okunma : 25892
ÜHA