TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: "Sağlıkta Şiddet Sağlıkçının Onurunu Zedeliyor”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü COVİD – 19 Pandemisi ve Hemşirelik etkinliği düzenledi. Zoom Webinarı ve Youtube üzerinden gerçekleşen etkinliğe Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan da katıldı. Dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan koronavirüs pandemisinde hemşirelik mesleğinin önemi vurgulandı. Programda birbirinden farklı konu başlıkları ele alındı.

Programa, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selma Doğan, Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve İstanbul İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Haydar Sur, Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Azize Atlı Özbaş, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurcan Uysal ve Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Emine Ekici konuk oldu.

Programın açılış konuşmasını Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selma Doğan ve Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan yaptı.

Prof. Dr. Selma Doğan

Prof. Dr. Selma Doğan: “Sağlık her şeyin ötesinde temel bir gereksinim”

Prof. Dr. Selma Doğan, koronavirüs ile birlikte insanların sağlığın ve sağlıklı olmanın ne kadar önemli iki unsur olduğunun farkına vardığını belirtti. Doğan, “COVİD – 19 sürecinde yaşam gerçekten dururken bir grup vardı ki sahaya çıktı bu sürecin sorumluluğunu, yükünü üstlendi. Sağlık çalışanları koronavirüs sürecinde en fazla çaba harcayan grup oldu. Buradan şunu anladık. Sağlık her şeyin ötesinde temel bir gereksinim ve temel bir değer. Sağlıklı olmanın sürecini kavramış olduk” şeklinde konuştu.

Gizli kahramanlar: ‘Hemşireler’

Prof. Dr. Selma Doğan, Koronavirüs sürecinde sağlık çalışanlarının ve hemşirelerin özveri ile çalıştığını belirtti Doğan, “Koronavirüsde özellikle ülkemiz için kavramış olduğumuz bir konu da sağlık çalışanlarının ne kadar özveri ile çalıştığı oldu. Sağlık çalışanları hep özverili çalışıyorlardı, kendilerine mikrofon uzatıldığında da hep bunu söylediler. Hastanelerde neler olduğu merak edildiğinde özellikle yoğun bakımlarda hemşirelerin çabaları fark edildi. Herkes virüsten çekinirken, sakınırken neredeyese virüslü hastalarla burun buruna çalışıyorlardı. Bu fark edildi ve gizli kahramanlar olarak anıldı hemşireler” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Hemşirelik, sağlık sektörünün bel kemiği”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Hemşirelik mesleğinin önemine ilişkin açıklamlarda bulundu. Tarhan, “Pandemi günleri hemşirelik haftsı, hemşirelik ihtiyaçlarının, sorunlarının konuşulması açısından çok önemli. Bir hastanın tedavisinde tedavi güvenliği vardır. Tedavi güvenliğinde en önemli zincir hemşirenin görevi. İlaç vermekten tutunda ilacın hazırlanmasına, ilacın takibine, kimliklerin belirlenmesine kadar çok hayati bir fonksiyonu var. Bu nedenle sağlık alanınında hemşireliğin bel kemiği olduğunu söylemek gerçekten doğru.” ifadelerini kullandı.

“Sağlık çalışanlarına karşı olumsuz algılar değişti!”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, hemşireliğin yorucu bir meslek olduğunu belirterek toplumda sağlık çalışanlarına karşı olan önyargıların kırıldığına değindi. Tarhan, “Benim Cerrahpaşa yıllarımda sık sık vurguladığı bir örnek vardır. Staj esnasında hocamızın bize verdiği güzel bir tavsiye vardı. Aşçının hatasını maydonoz örter, terzinin hatasını ütü örter, sağlık çalışanın hatasını toprak örter derdi. Hemşirelik mesleği çok sorumluluk isteyen bir meslek. Tedavi güvenli bir şekilde yürütülmesinde birçok görev hemşirelerin. Bu nedenle hemşirenin bir hatası, bir ihmali bütün yapılan her şeyin bir tarafa gitmesine neden oluyor.Hemşirelik yorucu bir meslek. İleri yaşta olup da hemşireliğe devam eden çok az kişi oluyor.

Bu nedenle hemşire ihtiyacı bitmiyor. Hemşirelik yıpratıcı bir meslek. Biz Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü olarak bir araştırma yaptık. Orada sorulardan biri de sağlık çalışanlarına karşı algılarının olumlu yönde değiştiği sonucuna ulaştık. Sonuç %85 çıktı. Toplumun sağlık çalışanlarına karşı olan açgözlüler, doyumsuzlar gibi algıları vardı. Bu önyargılar, olumsuz algılamalar müthiş değişti” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan

“Sağlıkçılarının öneminin farkına varmak, sağlıkta şiddeti azaltacak”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan insanların koronavirüs sürecinde sağlık çalışanlarının ve hemşirelerin öneminin fark edildiğini bununda sağlıkta şiddeti engelleyebileceğini ifade etti. Tarhan, “Sınırdaki mehmetçik nasıl sınırda toplumun geri kalanı için nöbet tutuyorsa toplumun geri kalanı için uykudan fedakarlık ediyorsa orada ölümü riske ediyorsa sağlık mesleğininde böyle bir meslek olduğu anlaşıldı. Sadece Türkiye’de değil Dünyada da bu görülmeye başlandı. Yurt dışında evinden çıkıp işine giden bir hemşireyi bütün komşuları alkışlamaya başlıyor. Kızcağızda ağlamaya başlıyor. Sağlıkçılarının öneminin farkına varmamız çok önemli bu büyük olasılıkla sağlıkta şiddeti azaltacak” dedi.

“Sağlıkta şiddet sağlıkçının onurunu zedeliyor”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitenin yaptığı Koronafobi Araştırmasında sağlıkçıların koronavirüsten çok sağlıkta şiddetten korktuğu sonucunun ortaya çıktığını belirtti. Tarhan, “Sağlıkçılar en çok sağlıkta şiddetten korkuyor. Çünkü biri işi tedbirini alıyor onu yapıyor ama sağlıkta şiddette onurları da zedeleniyor. Burada sağlık çalışanlarının önceliklerinide belirlemek gerekiyor. Hemşireler Derneği sağlık çalışanlarına karşı toplumun olumlu algısının devam ettirilmesi için neler yapılacağı belirlenmeli, buna yönelik çalışmalar yapılmalı. Önceden kurumlara valilerin, bakanların isimleri verilirdi. Şimdi şehit gibi sağlıkçı olan hocaların isimleri verilmeye başladı” ifadelerini kullandı.  

Prof. Dr. Haydar Sur 

Prof. Dr. Haydar Sur: “Türkiye pandemide her gün çaba sarf etti”

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve İstanbul İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Haydar Sur, “COVİD – 19 Pandemisinin Ülkemizdeki Seyri ve Son Gelişmeler” konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Haydar Sur, Türkiye’nin pandemide sürecini nasıl yönettiği konusunda açıklamalar yaptı. Sur, “Türkiye pandemide günü gününe önlem almak içi her gün çaba sarf etti. Medyayı toplumla iletişim ve bilgi aktarmak konularında başarılı olarak kullandılar. Elektrik, su gibi kesintiler olmadı. Milli Eğitim Bakanlığı aldığı önlemler ile çok başarılı oldu. Üniversiteler içinde alınan kararlar başarılı oldu. Türkiye’de de malzeme sıkıntısı yaşandı ama bu konuda iyi refleks verdik.” dedi.Prof. Dr. Haydar Sur koronavirüsün seyri ile ilgili “Virüsün gelecek sezonda yok olmasa bile daha ılıman bir girizgah tercih edeceğini söyleyebiliriz” dedi.  

Öğretim Üyesi Azize Atlı Özbaş

Öğretim Üyesi Azize Atlı Özbaş: “Türk Hemşireler Derneği, hemşireliğin nabzını tutuyor”

Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Azize Atlı Özbaş, “COVİD – 19 Pandemisi Sürecinde Ülkemizde Hemşirelerin Üstlendiği Rol ve Beklentiler” konusuna ilişkin bilgi verdi. Özbaş, Türk Hemşireler Derneği kuruluşu ve koronavirüs sürecinde gerçekleştirilen çalışmalar ile ilgili paylaşımlar bulundu. Özbaş, “Koronavirüs süreci bizim için çok önemli bir süreç oldu. Türk Hemşireler Derneği hemşireliğin nabzını tutuyor. Türk Hemşireler Derneği 1993 yılında aktif olarak çalışmaya başladı” ifadelerini kullandı.  

Doç. Dr. Nurcan Uysal

COVİD – 19 enfeksiyonlu hasta kliniğe nasıl kabul edilir?

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurcan Uysal,  “COVİD – 19 Tanılı Hastanın Klinik ve Evde Bakım Yönetimi” başlıklı konuşmasını yaptı. Doç. Dr. Nurcan Uysal, COVİD – 19 enfeksiyonlu hastanın kliniğe kabul edilmesi ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Uysal, “Öncelikle hastanın koronavirüs seyri bakımından yaş, kronik hastalıkları, sigara içip içmediği gibi soruların yanıtı alınır. Hastaya yakın temaslı kişiler hakkında bilgi alınır. Fiziki muayene ile tüm sistemler değerlendirilir ve semptomlar saptanır” şeklinde konuştu.  

 Dr. Öğretim Üyesi Emine Ekici

COVİD – 19 süreci ve sonrası yaşlı bireylerin bakım yönetimi değerlendirildi

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Emine Ekici, “COVİD – 19 Pandemi ve Sonrası Yaşlı Bireylerin Bakım Yönetimi” konulu konuşmasını gerçekleştirdi. Dr. Öğretim Üyesi Emine Ekici, COVİD – 19 sürecinde yaşlı bireyler için alınan önlemlere değindi. Ekici, “Yaşlı bireylerin enfeksiyondan korunması önemlidir. Bu nedenle ülkemizde yaşlı bireyler, COVİD enfeksiyonundan korunmak amacıyla iki ay süre ile evde kalmış, şimdi yalnızca Pazar günleri 4 -6 saat dışarı çıkabilmektedir. Başkalarına bağımlı olma, aile dinamiklerinde değişme, hareketsiz yaşam, sağlık kontrollerine gidememe yaş ayrımclığı riski gibi durumlar yaşandı” dedi.    

Okunma : 3201

ÜHA

 

İlgili

05 Kasım 2018
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri