Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) üyeleri, düzenlenen iftar programında bir araya geldi. Ramazan’ın insanın manevi gelişimindeki rolüne dikkat çeken Tarhan konuşmasında yerli nesil vurgusu yaptı. Tarhan; “Yerli otomobil üretiyoruz, yerli silahlar üretiyoruz. Birçok güzel şey yapıyoruz, devam edelim. Fakat yerli insan, yerli genç ve yerli çocuk da yetiştirelim.” ifadelerini kullandı.
“Ramazan ayının en büyük öğretisi diğerkâmlık”
ASDER üyeleri, Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde düzenlenen iftar yemeğinde bir araya geldi. Katılımın yoğun olduğu programda konuşan ASDER Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Ramazan ayının önemine dikkat çekti. Bu ayda diğerkâmlık yani empati yeteneğimiz gelişiyor diyen Tarhan; “Kendi arzu ve dürtülerinde özgür olamayan bir kimse gerçekten özgür olamaz. Kendi içindeki yoldan çıkarıcı duyguları kontrol etmeyi başarabilen kimse, kendisini yönetebilirse başkalarını da yönetebilir. Kendisinin lideri olamayan biri toplumun veya ailenin lideri olamaz. Önce kendi kendimizin lideri olabilmek lazım. Kader bunu Ramazan’a planlamış. Bu bir aylık dönemde bizim önümüzde yiyecekler var, gücümüz de var ama yemiyoruz. Ramazan’da aczimizi, zayıflığımızı anlıyoruz ve böyle durumda olan insanları düşünüp onlara empati yapabilmeyi öğreniyoruz. Onun için Ramazan’ın en büyük öğretisi diğerkâmlık olarak geçer. Diğerkâmlık empati olarak bilinen kavramdır. Başkalarının hakkını dikkate alabilmek, ihtiyacını dikkate alabilmek sadece kendin için yaşamamak. Ramazan’da bizim yardımlaşma iklimini oluşturmamız çok önemli bir kavram.” dedi.
“Ramazan Ayı güzel hasletleri hayata geçirmek için bir fırsat dönemi”
Ramazan ayı ile ailede bazı güzel davranışları yaşatmaya başlamak gerektiğine değinen Tarhan, içerisinde bulunduğumuz bu ayın çok büyük bir fırsat dönemi olduğunu söyledi. Tarhan; “Ramazan ayı ailede iki kavramı hayata geçirmek için bir fırsat. En önemli duygunun sevgi duygusu olduğunu söylerler. Aslında sevgiden daha büyük bir şey vardır: Şefkat. Sevginin içinde biraz bencillik duygusu, şartlı sevme ihtimali olabilir ama şefkat öyle değildir. Şefkat daha yüksek bir duygudur, içinde empati vardır. Rasulullah’ın (s.a.v.) hayatında şefkatle ilgili çok örnek var. Diğer kavram da nezaket kavramı. Nezaket saygıdan daha büyüktür. İnsan ilişkilerinde nezaketsizlik yüzünden çok şey kaybediyoruz. Mezopotamya kültüründe nezaket kavramı yoktur. Maalesef bu durumu İslam kültürü zannediyorlar. Halbuki nezaketsizlik İslam kültüründe yoktur. Bu kültür nedeniyle çocuğumuzu büyütürken ayıp, yasak, günah ile büyütüyoruz. Çocuğa ayıp dediğin zaman çocuk, “Ben özgürüm, bana ne, ben toplumu dinlemek zorunda değilim.’ diyor. Ergenliğine girdiğinde yasak denildiği zaman, ‘Ben annemi dinlemem, özgürüm’ diyor ve itiraz ediyor. Günah dendiği zaman da dini kavramlara itiraz ediyor. Onları eğitirken, ‘Senin buna ihtiyacın var’ demek gerekiyor. Bu şekilde eğitmek gerekiyor. Nezaket, kişide karakter haline gelmeli. Bir kralın karşısında herkes saygı gösterir, nazik davranır. Önemli olan bir dilencinin karşısında da nazik olabilmek. Asıl nezaket budur. Resulullah, kuşu ölen çocuğa taziyeye gidiyor.” ifadelerini kullandı.
En büyük keramet istikamettir
Gelecek nesli yetiştirmenin önemine dikkat çeken Tarhan, yerli nesil vurgusu yaptı. Adaletin ailede, nesil yetiştirerek başladığını ifade eden Tarhan; “Biz genci baskı, tehdit, zorlama ile eğitmeye çalışırsak o genci kaybederiz. Yerli otomobil üretiyoruz, yerli silahlar üretiyoruz. Birçok güzel şey yapıyoruz, devam edelim. Fakat yerli insan, yerli genç ve yerli çocuk da yetiştirelim. Çocuğumuz yerli çocuk olsun, Hollywood çocuğu olmasın. Bunu ihmal ettiğimiz zaman, gençler o silahları, doğru hedefler için kullanamaz. Onun için önceliklerimizi değiştirmemiz gerekiyor. Biz ASDER olarak, adalete değer vererek yola çıktık. Bu konuda usulüne uygun şekilde, en azından kendi hayatımızda, ailemizde yaşatabilmemiz lazım. Adalet ailede başlar. En büyük keramet istikamettir…” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.
Okunma : 2020
ÜHA