“Mutluluk bilimi” olarak da adlandırılan pozitif psikoloji, son yıllarda dünya çapında ilgi görüyor. Üsküdar Üniversitesi’nin 2013 yılından itibaren zorunlu ders olarak verdiği “Pozitif Psikoloji” dersi dünya çapındaki üniversiteler tarafından da keşfedildi. Amerika’nın en iyi üniversitelerinden biri olan Yale Üniversitesi’nde Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Laurie Santos, 2018 yılı bahar döneminde “The Science of Well-Being – İyi Olma Bilimi” adlı yeni bir ders açtı. “psikoloji ve İyi Yaşam” dersi, bir anda üniversitenin en çok ilgi gören dersi oldu. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Pozitif psikoloji bireyde, gelişimde, ilişkilerde, problem çözmede ve evlilikte olan birçok soruna cevap veren bir bilim. Hiç psikiyatrik bir sorunu olmayan kişinin de pozitif psikolojiye ihtiyacı var. Bu bir koruyucu ruh sağlığı çalışmasıdır.” dedi.
Mutluluk bilimi olarak da bilinen Pozitif Psikoloji, her geçen gün daha çok önem kazanıyor. Üsküdar Üniversitesi tarafından 2013 yılından bu yana zorunlu ders olarak verilen Pozitif Psikoloji, dünyanın önde gelen üniversitelerince de ders olarak okutuluyor.
Yale Üniversitesi’nin en popüler dersi oldu
Yale Üniversitesi 2018 yılından bu yana “The Science of Well-Being – İyi Olma Bilimi” isimli dersi veriyor. Yale Üniversitesi’nde Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Laurie Santos tarafından verilen ders, Yale Üniversitesi’nin şimdiye kadarki en popüler dersi oldu. 10 hafta süren ders programı, online eğitimler veren internet sitesi Coursera aracılığıyla ücretsiz olarak öğrencilere veriliyor. “İyi Olma Bilimi” dersi, internet üzerinden bugüne kadar 225 binden fazla öğrenciye ulaştı. Yayınlanmaya başladığından beri Yale Üniversitesi’nde her dört öğrenciden biri bu dersi aldı.
Pozitif Psikoloji ile Anadolu bilgeliği öğretiliyor
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, üniversite olarak 2013 yılından bu yana Pozitif Psikoloji dersini zorunlu olarak verdiklerini belirterek “Pozitif Psikoloji, Doğu Bilgeliğinin, Anadolu İrfanının bilimsel metodoloji ile sistematize edilmiş biçimidir.” dedi.
Tarhan, “Pozitif psikoloji bireyde, gelişimde, ilişkilerde, problem çözmede ve evlilikte olan birçok soruna cevap veren bir bilim. Hiç psikiyatrik bir sorunu olmayan kişinin de pozitif psikolojiye ihtiyacı var. Bu bir koruyucu ruh sağlığı çalışmasıdır.” dedi.
Son yıllarda mutluluk bilimi ya da pozitif psikolojinin bilimsel bir kategori olarak ele alınmaya başladığını kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Sağlık iki türlü ele alınır; hastalık bilimi olarak sağlık, sağlık bilimi olarak sağlık. Hastalık biliminde her zaman hastalık bilimi ve hastalıkların tedavisi üzerinde durulur. Ama sağlık bilimi hep ihmal edilir. Genellikle sağlık bilimi denildiği zaman da beden sağlığı ön plana çıkar. Ne içileceği, ne yenileceği, diyetler konuşulur. Ama ruh sağlığı daha doğrusu mutluluk bilimi konuşulmazdı. Ama son yıllarda o da bilimsel bir kategori olarak ele alınmaya başlandı. Bunun karşılığı da pozitif psikolojidir.” diye konuştu.
Pozitif psikolojiye herkesin ihtiyacı var
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Pozitif psikoloji bireyde, gelişimde, ilişkilerde, problem çözmede ve evlilikte olan birçok soruna cevap veren bir bilim. Hiç psikiyatrik bir sorunu olmayan kişinin de pozitif psikolojiye ihtiyacı var. Bu bir koruyucu ruh sağlığı çalışmasıdır.” diye konuştu.
Harvard Üniversitesi’nin 2015 yılında, insanların mutluluğu yakalaması için çığır açan ders olarak duyurduğu Pozitif Psikoloji dersini müfredatlarına koyduklarını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Burada “İyi insan nasıl olur?” o öğretiliyor. Aslında bakıldığında bu tamamen kadim kültürümüz olan Anadolu kültürüdür. Mevlana'yı almışlar, pozitif psikoloji dersi diye okutuyorlar. Biz bu değerleri unuttuk ama onlar bunu yeniden keşfettiler. Mevlana'yı kullanıyorlar ama adını vermiyor, referans göstermiyorlar. Batı bunu her zaman yapıyor. Hikmet, Doğu'dan Batı'ya gitti. Şimdi bunu kullanıyorlar. Hikmet, Anadolu irfanıdır, bizim değerimizdir. Bizi biz yapan o değerleri tekrar alacağız. Bunu tekrar hayata geçirmemiz gerekir. Bunlarda ne var? İyi insan olmak var, sözünde durmak var, yardımsever olmak var. Batıdaki mutluluk anlayışı, ‘Kendini mutlu et, mutluluk budur’ diyor ama bizde ne deniyor? ‘Başkasını mutlu edersen, sen de mutlu olursun.’ “ diye konuştu.
Dünyanın sayılı üniversitelerinden önce biz ders olarak verdik
Empati, duygusal zekâ, sıkıntılarla başa çıkma gibi kişisel becerilerin artırılmasının hedeflendiği pozitif psikoloji dersini Harvard’dan sonra 2018 yılında Yale Üniversitesi’nin, 2019 yılında da İngiltere Bristol Üniversitesi’nin müfredatında pozitif psikolojiye yer verdiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Ülkemiz için haklı bir gururu buradan ifade etmek isterim. Türkiye olarak, Üsküdar Üniversitesi olarak biz bu dersi 2013’ten bu yana öğrencilerimize zorunlu ders olarak okutuyoruz. Ve faydasını da çok yakinen deneyimledik. Ders öncesi ve sonrası öğrencilerimize yaptığımız ön test ve son testte gözle görülür değişimi hem öğrencilerimiz hem aileleri hem de bizler gördük. ABD, Avrupa gibi dünyanın saygın üniversitelerinden çok daha öncesinde ülke olarak biz bu dersi müfredatımıza eklemiş bulunuyoruz. Bu bizler için onur verici bir şey.” dedi.
Okunma : 1581
ÜHA