Pozitif psikolojinin bireyde, gelişiminde ve evlilikte olan birçok soruna cevap veren bir bilim olduğuna dikkat çeken Tarhan; “Hiç psikiyatrik bir sorunu olmayan kişinin de pozitif psikolojiye ihtiyacı var. Bu koruyucu ruh sağlığı çalışmasıdır. Pozitif psikolojide kişi, öyle bilgiler, yol gösterici öğretiler öğreniyor ki onları uyguladığı zaman depresyonun kenarından geçiyor. Her hangi bir olayla karşılaştığı zaman onu daha kolay yönetebiliyor.” dedi.
“Pozitif psikoloji iyi insan yetiştirmenin bilimi”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, pozitif psikolojinin insan üzerindeki etkilerini vurguladı. Tarhan, “Kişinin depresyon geçirdikten sonra tekrar bu durumu yaşamaması için psiko eğitim verilmesi, donanım kazanmasını sağlamak önemli. Kişi nasıl mutlu olacağını öğrenemediği zaman daha çok depresyona giriyor. Pozitif Psikoloji denildiği zaman hep polyannacılık anlaşılıyor. Polyannacılık değildir pozitif psikoloji. Klasik psikoloji eksiyi sıfıra getiriyor. Pozitif psikoloji de sıfırı pozitife çeviriyor.
Hiç psikiyatrik bir sorunu olmayan kişinin de pozitif psikolojiye ihtiyacı var. Bu koruyucu ruh sağlığı çalışmasıdır. Pozitif psikolojide kişi, öyle bilgiler, yol gösterici öğretiler öğreniyor ki onları uyguladığı zaman depresyonun kenarından geçiyor. Her hangi bir olayla karşılaştığı zaman onu daha kolay yönetebiliyor. Empatiyi, stres yönetimini, öfke yönetimini, kendini harekete geçirebilme, bağışlayıcı olabilme, ilişki yönetimi on adımda bulunan öğretilerden bir kaçı. Kişi bunları öğrendiği zaman ruh sağlığı için koruyucu bir bariyer elde ediyor. Pozitif psikoloji bunu sağlıyor. Özetle pozitif psikoloji iyi insan yetiştirmenin bilimi” şeklinde konuştu.
“Gençlerdeki yalnızlık madde bağımlılığın en önemli sebeplerden birisidir”
Madde bağımlılığının en önemli sebebinin insanın sevgi yatırımını doğru yapamamasından ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Madde bağımlılığını, bağlanma sorunu yaşayan bir kimse yaşar. Bağlanılacak bir sevgi nesnesi lazım insana. Bir çocuğun sevgi nesnesi annesidir, büyüdükçe babası olur, kardeşleri, oyuncakları olur. Sevgi nesnelerine yatırımlarını yapar. Ama madde bağımlılığı olan kişiler sevgi yatırımını yapacağı bir nesne bulamadıkları için maddeye bağlanıyorlar. Yüksek bir güce inanıp bunu başarırsa kişi madde kullanma ihtiyacı hissettiği zaman o yüksek inançlarına gücenerek kurtulabiliyor. Bu çağdaki modern insan yalnızlaştı. Gençlerdeki yalnızlık madde bağımlılığın en önemli sebeplerden birisidir” dedi.
“Pozitif psikoloji çalışmaları imdadımıza yetişti”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bilginin evrensel olduğuna değinerek hayattaki amacı ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Tarhan, “Ben hekimim hasta insanlar geliyor. Bu insanlar nasıl hasta olmaz diye kafa yoruyorum. Aileler basit bir hatadan birbirlerine giriyor, çocuklarını yanlış eğitiyorlar bunlara başlangıçta nasıl yardımcı olabiliriz diye sorgularken pozitif psikoloji çalışmaları imdadımıza yetişti. İyi ki de yaptılar. Keşke biz yapsaydık çünkü işin kaynağında oturuyormuşuz. Sonuçta bilgi evrenseldir, paylaştıkça çoğalır ben buna inanıyorum. Hayattaki amacım daha çok insana dokunmak, onların hayatına güzellik katabilmek. Bu nedenle bu motivasyonla hareket etmek çok önemli.
Tedavi hekimliği önemli bir hekimliktir. Ondan bir önceki sırada yer alan hekimlik ise önleyici hekimliktir. Erken teşhis koyup erken tedavi edebilmek. Ama bundan önemlisi ilk sıradaki koruyucu hekimliktir. Kişinin hasta olmaması için çalışmaktır. Bu pozitif psikolojinin koruyucu ruh sağlığı çalışmasıdır ve buna her insanın ihtiyacı vardır.” ifadelerini kullandı.
“Sorunların yüzde sekseni yüzde yirmiyi çözdükten sonra düzeliyor”
Evlilikte duygusal zekâ kullanılarak çatışmaların nasıl önleneceğinden söz eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Evlilikte olan yeni doğrular var. Bu duygusal zekânın kullanılmasıdır. Evlilik sorunlarına bakıldığı zaman sorunların yüzde sekseni yüzde yirmiyi çözdükten sonra düzeliyor. Biz o yüzde yirmilik kısmı bulup düzeltirsek daha hızlı hedef semptomları yakalıyoruz. Evlilikteki birçok sıkıntının sebebi sorun çözme becerisinin olmamasıdır. Sorun çözme becerisini insanlarda oluşmasını sağlamak evlilik için çok önemli.
Sorun çözme becerisi pozitif psikolojisinin önem verdiği konulardandır. Bir sorun olduğu zaman bunu çözme becerisinin içinde birinci olarak öz bilinç vardır. İkincisi öz yönetim, üçüncüsü sosyal bilinç, dördüncüsü ilişki yönetimi yapabilmek. Kişinin bunları yapabilmesi için muhakkak evlilikte duygusal becerilere önem vermesi gerekiyor. Klasik yaklaşımda birinin sorunu varsa o sorunun üzerine gidiliyor. Pozitif psikoloji burada pozitif iletişim yapıyor. Evde iki tarafın da birbirinin hatasını düzeltmeye çalışmak yerine yani sen dili değil ben dili kullanıldığı zaman karşı tarafta savunma duygusu kullanmak yerine yardım etme hissi uyanıyor. Pozitif psikoloji bunları öneren bir yöntemdir. Pozitif psikolojide olaylara pozitif anlam katmak vardır.” dedi.
Okunma : 4519
ÜHA