TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Pandemi Sürecinde Manevi Eğilim Arttı”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan Diyanet Tv’de yayınlanan Farklı Bakış programına konuk oldu. Salih Bayrakçı’nın sunduğu programda “Sağlık, Din, Bilim” konularına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tarhan, pandemi sürecinde manevi eğilimin arttığını, dünyada din bilim sentezinin başlayacağını düşündüğünü söyledi.


Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Pandemi Sürecinde Manevi Eğilim Arttı”

“Düşünen beyinler hakikati bulacaklar”

Üsküdar Üniversitesi olarak pandemide 6 bin 300 deneye ulaşarak ‘epidemolojik’ çalışma yaptıklarını aktaran Tarhan, pandemi sürecinde yaşanan değişiklerle ilgili değerlendirmelerde bulundu: “Toplumun %50 ile 60’ı salgın sonrası manevi gelişme gösteriyor. Maneviyata yönelme hali Batıda da başladı, düşünen beyinler hakikati arayacak ve bulacaklar. Dünyada din bilim sentezinin başlayacağını düşünüyorum. Kuantum fizikçileri şaşkın durumda; big data gücü, yani evrensel veri tabanı levh-i mahfuz demek. Kuantum, fizik, kimya, madde, canlı ve biyoloji sırasıyla geliyor. Evrendeki matematik Allah’ın varlığını gösteriyor. Biraz dikkatli bakanlar Batıda hakikati bulacaklar. Hız çağında yaşıyoruz, güzellikler de hızla yayılacak diye düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

“Sadece fen bilimleri bilim değildir”

Türkiye’de din ve bilimle alakalı bir karmaşa olduğunu açıklayan Tarhan: “Din bilimleri ve fen bilimleri farklı caddelerdir bu caddeler birbirine tercih edilemez. Konfüçyüs yeni bir toplum inşa ederken ilk olarak ‘kavramlardan’ başlanmalı diyor. Bizde sadece fen bilimleri ‘bilim’ olarak sunulmuş oysa diğer alanlar da bilimdir. Bilim hakikati arama çalışmasıdır. Bu değişimi yaşarsak akıl ve kalp birleşecek. Nörobilimin keşfiyle aklın her şeyi izah etmediği açıklandı.” Şeklinde konuştu.

“İnançlarınıza dikkat edin, hastalıklara dönüşebilir”

Kriz anlarında inançların değerinin anlaşıldığına değinen Tarhan: “Din hayata anlam veriyor ve teselli ediyor. Kriz anlarında aczini anlıyor insan, hekimi kutsal bir canlı olarak görüyor hâlbuki şifa Allah’tan. İnancı zayıf olan kimse ameliyata sorgulayarak giriyor ve teslim olamıyor dolayısıyla kaygı yükseliyor, terslikler yaşanıyor. Tevekkül ve teslimiyetin içindeki hazzı yaşayamıyor. Teslim olunca musibetler karşısında yalnız olmadığının bilincine varıyorsun. Bizde sağlık ve afiyet denir, afiyet iyilik hali demektir yani Allah size iyilik hali versin deniyor. Modernizm maddi refahı artırdı ama manevi refahı artıramadı. Batının Kur’an ahlakı ve öğretisine ihtiyacı var, bunu bizim anlatmamız gerekiyor.” Açıklamasında bulundu.

Okunma : 1922

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri