TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Pandemi kapital sistemin ezberini bozdu”

Salgınların dünyadaki küresel dinamikleri etkilediğini belirten Pskiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, pandemiden sonra yoksulluk konusunda dünyada gelir eşitsizliğinin çok göze çarptığını ifade etti. “Pandemi, kapital sistemin ezberini bozdu” diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, pandemi sürecinde gelir adaletsizliğinin ortaya çıktığına ve birçok ülkede iç karışıklık çıkma ihtimali olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bundan sonra Amerika ve Hindistan’da gelir adaletsizliği yüzünden küresel sıkıntılar çıkacağını öngörüyorum” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan:  “Pandemi kapital sistemin ezberini bozdu”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, pandemi döneminde kapitalizm ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Salgınlar küresel dinamikleri etkiliyor

Pandeminin dünyada ekonomik krize dönüşmesiyle birlikte yüksek risklerin olduğu, dünyadaki gelir adaletsizliğinin ve gelir eşitsizliğinin çok belirgin ortaya çıktığı bir dönemde olduğumuza işaret eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Salgın dönemlerinden sonra dünyada hep iç karışıklıklar olmuştur. Roma’nın yıkılması döneminden önce bir salgın ortaya çıktı. Doğu Roma, Batı Roma’yı ele geçirmek üzereyken bir vebayla bütün planlar bozulmuştu. Dünyadaki küresel dinamikleri de etkiliyor. Küresel eğilimleri de etkileyen bir süreç oldu” dedi.

Pandemiden sonra gelir eşitsizliği göze çarptı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Kanuni Sultan Süleyman’ın “3 konuda ‘Neme lazım’ denirse o devletin sonu gelir” sözünü hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti: “Koyunları kurtlar değil de çobanları yerse yani yolsuzluklar artarsa ve bunu görenler de neme lazım derse, insanlar açlık ve yoksulluk içindeyken bunu gören zenginler neme lazım derse, zulmün ahı arşa yükseldiğinde ve çok zalimlik yapıldığında görüp de neme lazım denirse o devletin sonu gelir. Hürmet ve itaat zayıflar. Hürmet ve itaat zayıfladıktan sonra yönetilemediği için imparatorluk çöküşe gider. Yoksulluk, zulüm ve yolsuzluk toplumda belirli bir oranın üzerine çıktığında o toplumda kriz beklenmelidir. Pandemiden sonra yoksulluk konusunda dünyada gelir eşitsizliği çok göze çarptı.”

Kapital sistem yaşam amacı olarak zenginliği öğretiyor

Bir insanın hedefi varsa o hedefine gidiyorsa bütün hedeflerini yatırıma yönelik yapıyorsa o kişinin yavaş ama sağlam büyüyeceğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kapital sistem insana yaşamın amacı olarak zengin olmayı öğretiyor. İnsanlar oturup sohbet ederken tüketimin mi yoksa üretimin mi konuşulduğuna bakmak gerek. Kapital sistem insanları yücelttiği için zevk peşinde koşmak tatmin ediyor ve daha fazla tatmin için esrar alıyorlar” diye konuştu.

Pandemide kapital sistemin ezberi bozuldu

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bill Gates’in şirketinin bu kriz döneminde hisseleri 500 milyar dolar artmış. Varlıklarının ciddi bir kısmını Afrika’da çocuklara su sağlamak için bağışlıyor” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Niyeti önemli ama arkasında politik psikoloji var. Zenginlik onları artık tatmin etmiyor. Dünyaya hakim olmak istiyorlar. Hakimiyet duygusu onları tatmin ediyor ve bütün dünyayı kontrol etmeleri gerektiğini düşünüyorlar. Yardımseverlik adı altında gidiyorlar. Kenya devlet başkanının ünlü bir sözü vardır; ‘Seneler önce Avrupalılar bize geldiler. Bizim elimizde toprak vardı, onların elinde İncil vardı, şimdi bizim elimizde İncil var onların elinde toprak var’ diyor. Gelmişler dini kullanarak orayı sömürmüşler. Bunu şu anda fark ediyorlar. Şu anda Türkiye’nin Afrika’da olmasına Fransa şiddetle karşıdır. Afrika’nın beş yüz milyar dolar yıllık dünya kereste politikalarını Fransa düzenleniyor. Kereste satmıyor dünyada ama Afrika’dan aldığı kereste politikalarının üzerinden komisyon ala ala böyle sömürüyor. Gönüllü sömürgecilik var. Böyle bir sistemi bırakmak istemiyorlar. Pandemi kapital sistemin ezberini bozdu, gelir adaletsizliği oldu. Birçok ülkede iç karışıklık çıkma ihtimali var.”

Kapitalizm yoksulu ve yoksulluğu yok sayıyor

Yoksulluğu ve yoksulu yok sayan bir kapitalist sistemin olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Yoksulu ve ötekileri görmeden yaşamak isteyen bir kapitalist sistem var. Bu sistem sürdürülebilir değil. Soğuk savaş bittikten sonra tek süper güç kapitalizm oldu. Şu an Rusya’da ve Çin’de devlet kapitalizmi var. Kapitalizm ideoloji oldu. Bundan sonra Amerika ve Hindistan’da gelir adaletsizliği yüzünden küresel sıkıntılar çıkacağını öngörüyorum. Buna karşı bizim muhakkak kadim kültürümüzden faydalanmamız lazım” dedi.

Okunma : 1869

ÜHA

 

İlgili

29 Nisan 2019
"Kişisel Haberler" içerisinde
08 Ağustos 2022
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri