Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen iki ayrı konferansta İzmirli eğitimcilerle bir araya geldi. Değerler eğitimi ve pozitif psikolojiye ilişkin paylaşımlarda bulunan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Öğretmenin kişiliği eğitimin can suyudur. Öğretmen, öğrenciyi severse öğrenci başarılı oluyor. Öğrenci dersi seviyor, okulunu seviyor. Dolayısıyla öğretmen rol model olabilmeli” dedi.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, İzmir’de eğitimciler ve öğretmenlerle buluştu. Programa Ak Parti İzmir Milletvekili, aynı zamanda TBMM Bağımlıkla Mücadele Komisyon Başkan Vekili Kerem Ali Sürekli ve İzmir Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi katıldı.
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katkılarıyla gerçekleştirilen programın ilki Konak Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Değerler Eğitiminde Rehber Öğretmenlerin Rolü” başlıklı konferansında yaklaşık 600 rehber öğretmenle bir araya geldi.
“Pozitif Psikoloji ve Değerler” başlıklı ikinci konferans ise Bornova Erol Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bornova Erol Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesi katkılarıyla düzenlenen konferansta Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Bornova ilçesinde görevli müdürler, müdür yardımcıları, rehber öğretmenler, öğretmenler ile buluştu.
Öğretmen rol model olabilmeli
Eğitimde birinci aktörün öğretmen olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Öğretmenin kişiliği eğitimin can suyudur. Başarı için öğrencinin dersi sevmesi gerekir. Peki öğrenci dersi nasıl sevecek? Onun için önce öğretmenini sevmesi gerekiyor. Öğretmenini sevmesi için de öğretmenin öğrenciyi sevmesi gerekiyor. Özetle öğretmen, öğrenciyi severse öğrenci başarılı oluyor. Öğrenci dersi seviyor, okulunu seviyor. Dolayısıyla öğretmen rol model olabilmeli. Öğretmen sevgi cömerti olmalı. Çünkü öğrenciler öğretmenlere emanet edilmiş tohum gibidirler. Öğrenmede duygu yönetimi çok önemli. Öğretmenler bu bağlamda değerleri benimsemeli” diye konuştu.
Kötülük istisna iyilik esas olmalı
İnsanlara bilimsel olarak mutluluğu öğretmek gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu da Pozitif Psikoloji ile mümkün. Olumlu yedili neşe, sevinç, ümit, iyimserlik, mutluluk, huzur ve özgüven. Olumsuz yedili ise kin, öfke, nefret, düşmanlık, kibir, kıskançlık ve elem. Olumluyu artırdığımızda olumsuz yok oluyor. Şeytanı taşlamak yerine iyiyi alkışlamak gerekir. İyiliğin aktif olmaması kötülük için yeterlidir. Dolayısıyla kötülüğün azalmasını istiyorsak iyiliği artırmamız gerekmektedir. İyilik aktif olmalı. İyi olanların aktif olma sorumluluğu vardır. Kötülük istisna iyilik esas olmalı” tavsiyesinde bulundu.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Gençlere maddi akademik hedefler veriyoruz. Mutlu ve üretken olabilecekleri değerlerle kişileri yetiştirmemiz gerekiyor. Eğitim sistemimiz çocuklarımıza iyilik yapma ödevi vermiyor. Benmerkezci eğitimi benimsiyor. Yarışmacı kültür, savaşçı bir rekabet söz konusu. Rekabet barışçıl yapılmalı” diye konuştu.
Okunma : 9055
ÜHA