Mersin’de “Değişen Dünya ve Aile” başlıklı bir konferans veren Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ailede iletişimin önemine işaret etti. Ailede saygı, güven, paylaşımcılık gibi değerler ayakta tutulursa ailenin ayakta duracağını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Ailede istişare çok önemlidir. Hakikati birlikte bulmak; biz buna yatay ilişki diyoruz. Buyurganlık yerine birliktelik önemli. Günümüzde genç kuşağa buyurgan yaklaşmak, onu kaybetmek demektir. Yanınıza alıp birlikte yürümeniz gerekiyor” dedi.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Mersin’de Debi Akademi’nin davetiyle düzenlenen program kapsamında “Değişen Dünya ve Aile” başlıklı bir konferans verdi. Erdemli Kültür Merkezi’nde öğretmenler ve ailelerle bir araya gelen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, toplumun en temel taşı olan ailede doğru iletişim, çocuk ve ebeveyn ilişkisine ilişkin değerlendirme ve tavsiyelerde bulundu.
Değerleri yeni formatta sunmamız gerekiyor
Ailenin olmadığı yerde bireyin olamayacağını, iyi aile ortamı olmadan iyi çocukların yetişmeyeceğini belirten Tarhan, “Benmerkezcilik bu çağın hastalığı. Evlilikte de en çok gördüğümüz sorun ego savaşları; benim annem senin annen, benim dediğim senin dediğin, senin paran benim param gibi. Bunları çözmeyi başardığınızda problemlerin yüzde 80’ini çözmüşsünüz demektir. Ailedeki değerler önemlidir. Paylaşımcılık ve saygı gibi. Ama konuşarak değil, yaşatılarak anlatılır. Günümüzü bugünün bilgileri ile yaşamak gerekiyor. Geleneklerimizde eski sorulara yeni cevaplar vermemiz lazım. Değerlerimizi yeni bir formatta gençlerin anlayabileceği bir formatta sunmamız, anlatmamız gerekiyor. Eskide kalırsak bu çağı kaçırırız” diye konuştu.
Çocuğa terbiye yaşatılarak öğretilir
“Aile büyük bir birey, birey küçük bir ailedir” diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Aile kültürü, ailede yaşatılan değerler, yaşanan olaylar, etik standartları her şeydir. Ailedeki roller çok önemlidir. Çocuğumuzu bu rolleri yaşatamadan büyütüyorsak bunun sonuçlarını da bilmek gerekir. Çocuğu karşımıza alıp ‘Terbiyeli ol’ diyerek çocuk büyütemeyiz. Yaşatılarak öğretilmelidir. İdeal annelik ve babalık çocukla birlikte iyi zaman geçirme ile oluşur. Çocukla vakit geçirdikçe sevgi büyüyor ve rol model seçiminde aile alınıyor. Çocuğun konuşması ve kalem tutması bile size benziyor” dedi.
Çocuk kendini güvende hissetmelidir
Ailenin de bir kişiliği olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kurumsal sadakat çalışmalarında sistem piramidinde en üstte kuruma en sadık olanlar kurumu sevenlerdir, kurumu koyanlar; en sadık olanlar ve kurumu sevenlerdir. İkinci sırada kurumda geleceğini güvende hissedenler, üçüncü sırada da aldığı ücret gelir. Aynı şey ailede de geçerlidir. Çocuk ailesini seviyorsa geleceğini güvende hissediyorsa, maddi ihtiyaçları ikinci sırada kalır. O nedenle ailede önemli olan evde sıcak bir atmosfer olup olmadığıdır. Ama aynı zamanda etik değerler, kurallar da önemlidir. Sınır koymayı, çocuğun nerede duracağını da öğretmek de yine anne babanın görevidir” dedi.
Çocuğun başarı ve çabaları övülmelidir
Ailede liderliğin çok önemli olduğunu vurgulayan Tarhan, “Ailede çocuk liderse o aile çocukerkil, anne ise lider olan o zaman anaerkil ve lider baba ise ataerkil bir aile yapısı var demektir. Lider olan kişi gütmez, yol gösterir, korkutmaz, istek uyandırır, övgü beklemez, över sevgi beklemez sever” dedi.
Çocuğun kişiliğini değil, başarı ve çabalarını övmek gerektiğini belirten Tarhan, “Çocuğun kişiliğini değil, başarı ve çabalarını övmek gerekiyor. Eğer çocuğun kişiliğini översek kişilik egosu oluşur. Ama davranış ve çabalarını översek iyi ve güzel davranışlarını geliştirmeyi öğrenir. Eleştirirken de yine ‘sen adam olmazsın, kafan basmıyor senin’ gibi kişiliğine yönelik eleştirildiğinde çocuğun özgüveni yıkılır. Ancak ‘iyi bir çocuksun ama şu yaptığın davranış şu nedenle doğru değil’ şeklinde yaklaştığınızda bu eleştiri armağandır. Çocuk için iyiliktir” diye konuştu.
Aile içerisindeki roller unutulmamalıdır
Aile içinde koruyuculuk ve müdahaleciliğin de önemli bir konu olduğunu kaydeden Tarhan, “Anne baba rolleri önemlidir. Baba çalışıyorsa ve eve geldiğinde bir şeyle ilgilenmiyorsa, televizyon izliyor konuşmuyorsa ya da anne çalışıyorsa eve gelince çocuğuna rüşvetçi davranıyorsa eve her geldiğinde oyuncakla geliyorsa, çocuk anneyi değil, oyuncağı bekler durumda oluyor. İş, annelik, babalık ailelerin bu rolleri birbirine karıştırmaması gerekiyor” dedi.
Ailede birlikte karar verme önemli
Aile içinde birlikte yaşamayı sağlayan en önemli özelliğin demokratik işleyiş olduğunu kaydeden Tarhan, şunları söyledi: “Eleştirilebilirlik, özgürlükçülük, çoğulculuk ve katılımcılık gibi. Örneğin baba eve geldiğinde ailede herkes bir yana kaçıyorsa, bir şey konuşamayıp arkadan konuşuluyorsa bu ailede baskıcılık var demektir. Örneğin baskıcı bir anne ve baba modelinde mesela çocuğa ‘İlla bu tişörtü giyeceksin’ demek yerine 4 -5 tişört çıkarıp ‘Çocuğum hangisini istiyorsun?’ dese çocuk seçme hakkını, ebeveyn de kontrol mekanizmasını kaybetmemiş oluyor. Birlikte karar verme, fikirleri konuşma, sorun çözme üzerine bir konu üzerinde tartışma demokratik bir yaklaşımdır. Amacımız ailede adaletse çözümümüz demokrasidir. Öyle çocuk yetiştirelim ki hem aileye bağlı olsun hem de özerk olsun.
Özgürlük ve sorumluluk dengesini çocuğa öğretmemiz gerekiyor. Bu kolay değildir ama yapabilirsek işte o zaman gözümüz arkada kalmaz. İyi bir çocuk yetiştirmek kadar önemli bir şey yoktur. En büyük yatırımdır. Sadece anne değil babaların da rolü çok önemlidir. Bir babanın çocuğuna vereceği en güzel hediye annesini sevmektir. Akıllı erkekler eşini sevdiği zaman eşini mutlu eder ve çocuk da mutlu olur”
Ailede yatay ilişki önemli
“Aile değerlerinde saygı, güven, paylaşımcılık gibi değerleri ayakta tutarsak aile ayakta durur” diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “İstişare çok önemlidir. Hakikati birlikte bulmak.
Biz buna yatay ilişki diyoruz. Buyurganlık yerine birliktelik önemli. Günümüzde genç kuşağa buyurgan yaklaşmak onu kaybetmek demektir. Yanınıza alıp birlikte yürümeniz gerekiyor. Çocuk böylece değer verildiğini hisseder. Güven de bir ailede çok önemlidir. Eskiden aileye sevgi yuvası derdik şimdi güven yuvası diyoruz. Güvenin olması için sevgi olması lazım, sevgi olunca da korku azalır” dedi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, büyük ilgi gören konferansın sonunda kitaplarını imzaladı.
Okunma : 3485
ÜHA