TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan manevi rehberlerle buluştu…

Prof. Dr. Nevzat Tarhan manevi rehberlerle buluştu…

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığının birlikte organize ettiği Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYGM) Hizmet İçi Eğitim Programı kapsamında eğitimcilerle buluştu. Türkiye’nin dört bir tarafından gelen yaklaşık 500 kişiye Tarhan “Beklentiler ve Yönelimler Arasında Gençlik” başlığında konferans verdi.

KYGM Yurtlarında Diyanet İşleri Başkanlığınca görevlendirilen personel eğitimi Ankara Kızılcahamam Eliz Otel’de gerçekleştirildi.

Türkiye’nin farklı şehirlerinde görev yapan eğitimcilere Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan “ Beklentiler ve Yönelimler Arasında Gençlik” başlığında konferans verdi. Konuşmasına bugünün gerçeğinin fotoğrafını çekerek başlayan Tarhan;

“Aya gidiyoruz ancak komşumuzu tanımıyoruz!”

“Dünya gelişiyor, beyin alanında çalışmalar yapıyoruz ancak; büyük ev küçük aile, daha çok terfi ama daha az sağduyu, gelişmiş ilaçlar fakat yetersiz sağlık, Aya giden insan ama komşusunu tanımamak, yüksek gelir fakat daha az huzur, yüksek IQ daha az duygu, iyi bilgi ama daha az erdem, sayısız ilişki fakat sıfır gerçek sevgi, sosyal medyada sürüyle arkadaş gerçekte ise sıfır dostluk, daha çok insan fakat daha az insanlık, daha büyük televizyon çok daha az kitap, pahalı saatler ancak hiç vakit yok… sorunlarıyla yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Teknoloji gelişiyor insanlık geriliyor”

Dijitalleşmeye, endüstri 4,0 teknolojilerine dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, üçüncü dünya savaşının ilk mermisinin internetten atılacağını belirterek 2018 yılında Davos’ta beyinlerimizin hacklenebileceğinin konuşulduğunu söyledi.
Teknolojinin dünya genelinde bu kadar hızlı gelişmesine rağmen insani değerlerin tam tersi yönde bir gelişme gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, madde kullanan, suç işleyen, intihar eden, boşanan ve mutsuz insanların sayısının her geçen gün arttığını belirtti.

Dünyadaki bu kötü gidişe Batının “Pozitif Psikoloji” kavramı ile dur demeye çalıştığını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, mutluluk bilimi ile insani değerlerin, mutluluğun yeniden kazandırılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Bugün batı, medeniyet krizi yaşıyor diyen Tarhan, “Hedonizm, Egosentrizm, Yalnızlık ve Mutsuzluk” un Batının en temel problemleri arasında olduğunu da ifade etti.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan manevi rehberlerle buluştu… 2

Düşüncenin ilerlemesi nasıl durdu?

İslam dünyası nasıl sekülerleşti sorusuna Tarhan; “Osmanlı Devletinin Endüstri Devrimini kaçırmasının nedeni olarak, 18. Yüzyılda Medreselerden akli bilimler, mantık, matematik, astronomi, felsefe dersleri kaldırıldı. İbn-i Sina, İbni Rüşt, İkinci Aristo denilen Farabi eğitimden çıkarıldı. İlmiye sınıfında nakli bilimlerle yetinildi. Mısır kaynaklı ulema ve süper güç olmanın verdiği narsistik körlük yaşandı. Ortaçağda Avrupa eleştirisel düşünce okuluna başlatmışken, Vakıf korumasındaki Din eğitiminde eleştirisel düşünceden vazgeçildi. Korumacı davranıldı. Masum imam anlayışı yayıldı. Düşüncenin ilerlemesini durdurdu. Vizyon kaybı yaşadı.” İfadeleri ile cevap verdi.

“Ergenlikte vücut hızlı ruh daha yavaş gelişiyor”

Konuşmasında gençlerle ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, gençler ilk olarak “Ben kimim, nereye yönelmeliyim, niçin” sorularını kendilerine sorduklarını söyledi. Ergenlik döneminin hassasiyetine dikkat çeken Tarhan, ergenlik döneminin normal şizofrenik bir dönem, işbirliğini öğrenme dönemi olduğunu belirtti. Önbeyin henüz bu dönemde gelişmekte olduğunu dile getiren Tarhan, ergenlerin dur, düşün, yap yapamadıklarını hatırlattı. Tarhan bu dönemde vücudun hızlı ancak ruhun daha yavaş geliştiğini ifade etti.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan manevi rehberlerle buluştu… 3

Gençlerin 3 kırılgan noktası!

Günümüz gençlerinin üç kırılgan noktasının bulunduğunun da altını çizen Tarhan, adalet beklentisi, buyurgan yaklaşımdan nefret etme ve özgür beklentisini kırılgan noktalar olarak sıraladı. Bu beklentilerinin uygun bir biçimde karşılanmaması halinde ise gençlerin ezik ya da ailesine karşı ters kimlik geliştirdiklerini dile getirdi.

“Gençlerimize içinde anlam olan amaçlar verilmeli”

Gençlerimize içinde anlam olan amaçlar verilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan günümüz eğitim sisteminin maalesef anlamsal amaçlardan uzak daha çok ego idealini hedefleyen hedefler koyduğunu söyledi. Tarhan gençlerle ilgili 5 başlıkta amaçları sıraladı.

“Kişisel amaçlar:  Ünlü, zengin, güçlü, başarılı, bilge, ilim sahibi, kaşif, mucid, iyi bir insan olmak…
Dışsal amaçlar: Sosyal, ailevi, milli, dini, iyiliksever, yardımsever olma…
Uyum ihtiyacı: Benlik, aile, sosyal ve mesleki uyum…
Temel psikolojik ihtiyaçlar: Güven, sevme, sevilme, değer verilme, onaylanma, kendini gerçekleştirme…
Anlam arayışı ihtiyacı: Varoluş, ölüm bilinci, hayatın sonuna gelindiğinde nasıl anılmak istediğin…”

İyilik ve kötülüğün anahtarları…

Hiç kimseyi küçük görmemek gerektiğini de hatırlatan Tarhan bütün iyilikleri bir yere toplayın kapısını tevazu ve dürüstlüğün, bütün kötülüklerin kapısını da yalan ve kibrin açtığını söyledi.

Eğitimcilerin sorularının da cevaplandırıldığı program hatıra fotoğrafının çekilmesiyle son buldu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan manevi rehberlerle buluştu… 4

Okunma : 3752

ÜHA

 

İlgili

17 Ağustos 2020
"Psikiyatrist" içerisinde
30 Eylül 2022
"Kitaplar" içerisinde
01 Kasım 2022
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri