CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sunduğu Tarafsız Bölge programına katılan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan Beşiktaş’ta yaşanan bombalı saldırı sonrası toplumun psikolojik durumunu değerlendirdi. Tarhan, intihar bombacısı hakkında da saptamalar yaptı.
Beşiktaş’taki saldırıyı tüm yönleriyle ele almak için güvenlik uzmanları ve gazetecilerin bir araya geldiği programda Ahmet Hakan’ın canlı bombaların nasıl motive olduğuyla ilgili sorusunu yanıtlayan Üsküdar Üniversitesi Rektörü-Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, insanlardaki 5 karanlık duygu olan; kin, öfke, nefret, kıskançlık ve düşmanlığa dikkat çekti.
Tarhan; “Bir insanda bu duygular çok yüksek derecede varsa kendini de başkalarını da öldürebilir. Bundan haz duyacak hale geliyor. Teröristlerin ve intihar bombacılarının çoğu terör kurbanları arasından çıkıyor. Ailesinde, yakınlarında bununla ilgili bir travma yaşadıysa, bu kişilere meşruiyet kazandıracak kahramanlık ideolojisi veriliyor. Bu parayla yada gelecek vaat ederek olacak bir şey değil.” dedi.
Tarhan, terörle mücadele ederken onu besleyen duyguların ve ideolojilerin engellemesine de önemle vurgu yaptı ve yeni kurbanlar, yeni travmalar, yeni teröristler üretilmemeli dedi.
Toplumun birliği milli güç unsuru olmalı
Toplumu korkuyla hareket etmeye sevk edecek, Kötü Dünya Sendromu’nun amaçlandığını belirten Tarhan; “İnsan korku içinde olduğunda alışılmışın dışında davranır ve beyindeki otomatik düşüncelerle hareket eder. Psikolojik ortamın bozuk olduğu durumlarda liderlik çok önemlidir. Bu durumda milli güç unsuru liderlik eder, o da toplumun birliğidir. Toplum ortak hareket gösterebilirse bu en önemli güç olur. Diğer bir güçse, uluslararası destektir. Bunu arttırmalıyız. Çünkü süper devletler psikolojik üstünlükleriyle sorunları çözmeye çalışır.” dedi.
Terör tükenme sürecine girdi!
Güneydoğu’da yaşayan toplumun ruh halini ve çözüm sürecinin etkilerini de değerlendiren Tarhan, aslında terör örgütünün aciziyet içinde olduğunu ve tükenme sürecine girdiğini söyledi.
Nevzat Tarhan; “Toplumda terör karşı çok ciddi bir refleks var, tepki var. Bu tepkiyi sağlıklı bir şekilde yönetmek için açık ve şeffaf olmak gerekiyor. Kötü Dünya Sendromu bizi 3 şekilde etkiler. Birincisi içe kapanma. Bakıyorsunuz insanlar toplu alanlara gitmiyor. İkincisi agresifleşme. Toplum saldırganlaşıyor ve öfkesi artıyor, aşırılıklar artıyor. Aşırılık huzursuzluğu arttırır ve adalete zarar verir. Üçüncüsü de kaçınmalardır. Yani ülkeyi terk edip, yurtdışına gitmek isteyenler var. Şu an bu üç etkiyi de görüyoruz. Yaşadığımız olağanüstü durumlarda, olağanüstü önlemler almalıyız. Hepimiz aynı gemideyiz, psikolojik üstünlükleri olanlar, geminin çıkarını düşünmeli.” dedi.
Okunma : 5085
ÜHA