ne yönelik şu açıklamalarda bulundu.
"Bu müzik akımı olarak biliniyor ama asımda görsellikle ilgili. K-Pop akımının felsefesi nedir, arkasındaki psikoloji nedir ona bakmak gerekiyor. K-Pop devlet destekli bir proje. Küçük yaştan beri çocuklar alınıyor, özel olarak eğitiliyor. Buradan ergenlere yeni bir rol model oluşturuluyor. Gençleri bu şekilde özendiriyorlar. Dış görünüşü, güzelliği yücelten bir yaklaşım var. Star adayları zayıf olacak, bakımlı olacak, makyajlı olacak ve devamlı fit olacak. Böyle bir algı var. Bu yolla çocuklara bir nevi görsellik fetişzmi öğretiliyor. Yani, görsel olmayı kutsallaştıran bir öğreti geliştirmişler. Ergenlerin hoşuna gitme sebebi de yeni kuşağın beklentilerini karşılamasından ileri geliyor. Yeni kuşak, eski kuşaklardan farklı olarak savaş istemiyor; ideolojiden hoşlanmıyor, aileden hoşlanmıyor, hayatın sorumluluklarından hoşlanmıyorlar. Aileyi ayak bağı olarak görüyorlar. Ev araba almayı, para kazanarak krediye girmeyi anlamsız, lüzumsuz görüyorlar.
Bir de bu yaş grubunun masumiyet anlayışım kullanıyorlar. Cinsiyetsizliği kullanıyorlar. Mesela kendi aralarında da cinsellik yasak. Böyle bir model ortaya çıkarmışlar. Bunun üzerinden küresel olarak ciddi şekilde para kazanıyorlar. Para için her şey caizdir diyen, Kore'nin kültürüne hiç yakışmayan bir alan. Yani, Kore'yi Kore yapan değerlere rüşvet verdiler ve bu şekilde K-Pop nesli oluşturmaya çalışıyorlar.
Bir de bu yaş grubunun masumiyet anlayışım kullanıyorlar. Cinsiyetsizliği kullanıyorlar. Mesela kendi aralarında da cinsellik yasak. Böyle bir model ortaya çıkarmışlar. Bunun üzerinden küresel olarak ciddi şekilde para kazanıyorlar. Para için her şey caizdir diyen, Kore'nin kültürüne hiç yakışmayan bir alan. Yani, Kore'yi Kore yapan değerlere rüşvet verdiler ve bu şekilde K-Pop nesli oluşturmaya çalışıyorlar.
K-Pop nesli oluşturulabilir mi? Oluşturuldu. Türkiye'den de çok hayranlar var
Gitmek isteyenler var. Ortada yeni bir model var. Bu da tutmuş gözüküyor. Fakat bu sürdürülebilir değil. Şu an saman alevi gibi yayılıyor. Belki on milyonlarca genci etkisi altına alacak ama bunun doğal sonuçlarını da yaşayacağız. Yani, ergenin; ergenliğini farklı biçimde yaşamasını öğretiyor bu anlayış. Görselliği tek kutsal değer olarak görüyor.
İnternetin bu derece yaygın olduğu bir çağda, çok ciddi şekilde ticari faaliyet haline getirilmiş. Bence aynı zamanda iktisadi bir model. Eğer biz ülke olarak kültürümüzü değiştirmeyi kabul ediyorsak bu modeli destekleyelim. Yani, "Bizim gençlerimiz önemli değil. Bu özgürlüktür. Yerli ve milli olmasın. SIHA ve IHA'lar milli olsa yeter. İnsanımız milli olmasın" diyorsak bunu destekleyelim. Turizm Bakanlığı, Ankara'daki etkinliği kaldırdı. Kültür Bakanlığı demiyorum, Turizm Bakanı diyorum. Kültür kelimesi, Turizm Bakanına yakışmıyor. Allah'tan farkına vardılar. Neyse, sonuçta devletin bunu desteklemesi intihar demekti. Kore intiharı seçti. Bunun sonucunda, bu nesillerde evlenme olmayacak. Çünkü cinsiyetsizliği savunuyor. Uyuşturucu yaygınlaşacak. İntiharlar artacak. Bence psikiyatrist vakaları daha da artacak.
Batı kültürünün Kore tarafından satın alındığının işareti sayılabilir. Bu gibi yenilikler genelde ABD'den çıkardı. Şimdi Kore'nin kraldan çok kralcı olduğunu görüyoruz. Kapitalist sistemin Kore'den doğuşu söz konusu.
Dijital Okuryazarlığın Önemi ve Gençliğe Amaç Verilmesi
Anne babalara düşen görev, çocuk evinde mutluysa eğer; çocuk buna bir merak edip bakabilir ama kendini kaptırmaz. Sonra tekrardan bırakır. Ama aile bağları zayıfsa, çocukta dijital okuryazarlık yoksa kapılabilir. Devletin burada yapacağı en önemli şey, çocuklara dijital okuryazarlık öğretmek olacaktır. Dijital dünyayı, kendini kaptırmayacak şekilde kullanması lazım. Dijital dünyanın öznesi mi olacak, nesnesi mi? Buna karar vermesi lazım.Onun için gençlere amaç vermek lazım. Uğrunda yorulacağı, çalışacağı amaçlar vermek lazım. Biz mesela bu sene Bilim ve Fikir Festivali'nin 8'incisini yaptık bu sene. 2013'te başlamıştık ilk olarak. Orada, gençler o kadar güzel alanlara yöneliyorlar ki... Gençlere bu alternatifleri sunmamız lazım. Gençlere sahip çıkmadıktan sonra yapılan yollar, köprüler; havaalanları bir işe yaramaz ki eğer siz doğu dürüst bir nesil yetiştiremedikten sonra.
Ana-babanın iyi bir çocuk yetiştirmekten daha önemli bir görevi olabilir mi? Devletin de öncelikleri arasında bunun yer alması gerekiyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kuruldu. Çok güzel. Ama burada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı daha çok sosyal hizmetlere çalışıyor. Aile politikasını üretmeyle ilgili bir faaliyeti yok Bakanlığın. Sadece "mış" gibi yapılan faaliyetler var. Sadece sosyal yardımlar yapılıyor. Aileyle ilgili projeler, çalışmalar yapılması lazım. Annelere ve babalara da dijital okuryazarlık öğretilmesi lazım. Buna yatırım yapılması gerekiyor. Orta -uzun vadeli bir iştir. Zaman alacak tabii. Yani, niyet iyi ama harekete geçilmesi lazım.
Okunma : 1872
ÜHA