TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan Kızılcahamamlılarla bir araya geldi

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Kızılcahamam Belediyesi ve Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER)’in düzenlediği “Aile içi İletişim” başlıklı konferansta Kızılcahamamlılarla bir araya geldi. Bir evlilikte sevgi artı iyi bir iş birliği varsa aşkın ortaya çıktığından bahseden Tarhan; “Mutlu bir evlilikten başka güzel bir sığınak var mı? Dışarıda çalışıyor, yoruluyorsun eve geliyorsun ayağını uzatıyorsun bir sohbet, bir paylaşım var. Sıcak bir hava var, bu büyük bir şükür sebebidir. Bunu sağlamak için de evliliğe yatırım yapmak gerekiyor.” ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan Kızılcahamamlılarla bir araya geldi

“İyi evlat yetiştirmek için iyi bir aile gerekiyor”

Ankara Adem Özbekler Kültür Merkezinde Kızılcahamamlılarla bir araya gelen Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, aileyi korumanın orta ve uzun vadeli bir şey olduğu konusuna değindi. Tarhan; “Aile önemlidir, iyi bir çocuk yetiştirmek iyi bir fabrika kurmaktan daha mı önemsiz? Neye yarar ki? Yani onun için iyi evlat yetiştirmek için iyi bir aile gerekiyor. İyi ailenin olmadığı yerde sağlıklı çocuk yetişmez. Mümkün değil. Çünkü çocuk yetişirken neyi örnek alır?  Anneyi, babayı bir de ilişkisini örnek alır. Evlilik kurumunu korumak anayasamızda zaten özellikle özen gösterilmiş. Yani bunu korumadığımız zaman biz gelecek nesillerimiz, torunlarımız bize; ‘Yazıklar olsun.’ derler. Aileyi korumak kısa vadeli değil, orta ve uzun vadeli bir şeydir.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan Kızılcahamamlılarla bir araya geldi 2

“Çocuklar söyleneni değil, yaşantıları örnek alır”

İyi ve güzeli keşfetmenin her anne babanın sorumluluğu olduğu bağlamında değerlendirmelerde bulunan Tarhan; “Evlilikte sıcak bir evlilik kuramıyorsak, bizim iyi iş adamı rolümüz hiçbir iş yaramaz. İyi eş rolümüz olması lazım. İyi iş adamı rolümüz olması, iyi baba rolümüz olması lazım. Çocuklar söyleneni değil yaşantıları örnek alır. Yaşanan hikâyeleri alır unutmaz, o hikâyeler ileri yaşta hayat senaryoları şeklinde farkına varmadan onu uygular. Çocuklukta yaşanan hayat senaryolarımızı çocuğun dünyasına olumlu tohumlar şeklinde ekmemiz gerekiyor ki, ilerde güzel ağaçlar olsunlar, güzel çiçekler ve bitkiler olsunlar.” dedi.

“Adaletin olduğu yerde güven oluşuyor”

En büyük sermayenin güven olduğundan bahseden Tarhan; “Adalet ailede başlıyor. Adaleti ailede uyguladığımız zaman ise güven oluşuyor. Güven en büyük sermayedir. Sadece sevgi güven oluşturmuyor. Sevgi artı adalet eşittir güven oluşuyor. Adil bir ilişki yoksa otoriter, korkutucu bir ilişki varsa bu zamanda o evlilik yürümez. Artık mümkün değil. Bu çağın doğrusu değildir. Bir olayı analiz ederken krizlerin bir tehdit boyutu vardır. Bir de krizde fırsat boyutu vardır. Tehditte ne vardır? Tehditte evlilik dağılmak üzeredir. Fırsat boyutu nedir? Evliliği daha iyi bir hale getirmek için fırsat boyutu da olabilir. Evlilik bağlarını güçlendirmek için fırsat vardır. Bir tarafın fedakârlık yapması daha sonra öbür tarafında ondan sonra fedakârlık yapması gibi bir adım var.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan Kızılcahamamlılarla bir araya geldi 3

“Çocuğun anne-babayla geçireceği zaman çok önemlidir”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, evliliklerdeki en büyük kırılma sebeplerine değindi. Tarhan; “Şu anda evlilikteki en büyük kırılma sebeplerinden birisi evlendikten sonra kadının kendini çocuklarına adaması, eşini ihmal etmesidir. Erkeğin de kendini işe vermesi aileyi ihmal etmesidir. Bu ikisi arasındaki mesafe uzuyor. Mesafe uzayınca soğukluk başlıyor, soğukluk başlayınca da çatışmalar çıkıyor. Tabi gözükmüyor, o da annenin hoşuna gidiyor öbürü de babanın hoşuna gidiyor. Çocuklar bu arada hara güre büyüyorlar ama babayı daha da az görürse böyle durumlarda çocuğun babayla geçireceği zaman özellikle erkek çocuğun o kadar önemli ki erkek evi ihmal edecek derecede çocuklarıyla ilgilenmeden işe odaklanırsa, ileri yaşta pişman oluyor. Ben baktım birçok pişmanlıkların sebebi keşke çocuklarıma biraz daha zaman ayırabilseydim diye oluyor. Onun için böyle durumlarda yoğun olan kişilere nitelikli beraberlik diyoruz. Çalışsan bile on beş yirmi dakika çocuğuna zaman ayır. Nitelikli beraber ol, birebir temas, göz temasının olduğu zaman ayır. Bunu yaptığın zaman çocuk böyle durumlarda; ‘Babam beni seviyormuş.’ diyor. Babanın değer verdiğini hissediyor. Çocuk babayla özdeşim kurabiliyor.” dedi.

Okunma : 1309

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri