TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan kişiye özel tedaviyi anlattı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan kişiye özel tedaviyi anlattı

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesi’nin düzenlediği ‘Hastane aylık bilimsel salı toplantılarının’ bu ayki konuğu Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan oldu. Hastanenin Dr. Hikmet Aydemir Konferans salonunda gerçekleşen toplantıda Tarhan kişiye özel tedavi başlıklı bir sunum yaptı.

Türkiye’de toplum artık çok sorguluyor

Kişiye özel tedavinin son yıllarda uygulandığını vurgulayan Tarhan, “Hasta ölüm sebeplerinde dördüncü sırada hekim hataları ortaya çıkıyor. Türkiye’de toplum artık çok sorguluyor. Günümüzün en büyük âlimi Google’dır. Hasta araştırıp sonra hekime gelip sorular soruyor. Beklentisi yükseldi hastaların, böyle durumlarda ne yaptığımızı bilerek hareket etmeliyiz. Önce hastaya zarar vermemeliyiz. Ama hastaya zarar verme türlerinden biri de onları tedavisiz bırakmaktır. Hasta bilgilendirme hakkını kullanmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan kişiye özel tedaviyi anlattı 2

Robot ilaçlarla hedefe yönelik tedavi

Kişiye özel tedavinin önemini belirten Tarhan, “Bir kişi hastaneye gittiği zaman tansiyonu nasıldı? 5 sene önce nasıldı? Şimdi nasıl? Bununla ilgili bütün kayıtları kişinin kaydedilecek bulut teknolojisini kullanarak kişinin bütün medikal kayıtları kayıt altına alınıyor. Robot ilaçlar hedefe yönelik, kanser tedavisinde kullanılmaya başladı. Hedefe yönelik ilaçlarla, ilacı alıyorsun sadece hasta dokuya hedef gidiyor. Bunun nöropsikiyatri de ki karşılığı da şimdi elektromanyetik dalgalar var elektromanyetik dalgalar ilaç yerine beyinde bozulan noktaları elektromanyetik ile tedavi etme çalışmaları var. Bu manyetik uyarım tedavisi gibi tedaviler şeklinde günlük pratiğe girdi” diye belirtti.

Bütün vücudu etkileyen ilaç vermeyeceksin

Cenevre kongresinde anlatılan bir olaya dikkat çeken Tarhan, “Bir grup kişiye bebek sesi, insan sesi ve kuş sesi dinletiyorlar. Beynin kayıtlarını alıyorlar. Daha sonra o kayıtları kişiye veriyorlar "Ne hatırladın?" diye soruyorlar, bebek sesi, kuş sesi, insan sesi… Üçünün %80 doğru ayrımını yapıyorlar. Dalgayı verdin, beyinde almayı kaydediyor. Bu demek oluyor ki beyin anlamlı dalgalar üretiyor. Bozulan amigdala bölgesine belli bir radyo frekansı dalgası vererek o bölgeyi düzeltebilirsin. Yani bütün vücudu etkileyen bir ilaç vermeyeceksin” şeklinde konuştu.
Bir hastayı tam olarak analiz etmek ne kadar sürüyor sorusuna Tarhan “İlaç kan değerlerini gönderiyoruz, çıkıyor genotiplemede, bizde PSİ laboratuvarı var. Dışarı gidenler 10 - 15 günde geliyor o da ağızdan sürüntü alınıyor. Kan gönderilmiyor, tükürük örneği gönderiliyor. Türkiye'de bu altyapı kurulursa 4 -5 günde sonuç alabileceğiz” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan kişiye özel tedaviyi anlattı 3

Genotipleme psikiyatri dışında tıbbi tedavilerle kullanılabilir mı sorusuna Tarhan, onkolojide kullanılıyor. Kanser tedavisinde kanser ilaçlarının etki etmesi ile ilgili onkolojide de kullanılıyor. Şu anda iki alanda kullanılıyor psikiyatri ve onkoloji” diye cevapladı.Davetleri için teşekkür eden Tarhan, hastane, meslektaş ortamında psikiyatri alanında yenilikleri konuşabiliyor olmaktan memnuniyeti dile getirdi. Katılımlarından dolayı hastane yöneticisi Gürhan Baş tarafından Tarhan’a plaket takdim edildi.

Haber - Fotoğraf: Mehmet Yaman

Okunma : 6384

ÜHA

 

İlgili

25 Şubat 2021
"Kitaplar" içerisinde
14 Şubat 2019
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri