TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Kadın - erkek ilişkilerinin diyalogla çözülmesini yücelten eğitimlere ihtiyacımız var”

Üsküdar Üniversitesi, Asya - Afrika Üniversiteler Birliği ile İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü çerçevesinde önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapıyor. 25 – 26 Kasım 2022 tarihlerinde “Uluslararası Kadınlar ve Küresel Sorunlar, Çözüm ve Öneriler Sempozyumu” düzenleniyor. Kuveyt Emirliği Prensesi Neval Sabah’ın onur konuğu olduğu sempozyumu bir çok ülkeden bilim insanları katılıyor. Sempozyumun açılışında konuşan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kadın erkek ilişkilerinin diyalogla çözülmesini yücelten eğitimlere ihtiyacımız var.” dedi. Kadın- erkek ilişkilerine Batı’nın rekabetçi yanaştığını vurgulayan Tarhan, İslam kültürünün ise kadın-erkek ilişkisini tamamlayıcı olarak gördüğünü sözlerine ekledi. 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Kadın - erkek ilişkilerinin diyalogla çözülmesini yücelten eğitimlere ihtiyacımız var”

Üsküdar Üniversitesi, Asya - Afrika Üniversiteler Birliği ile İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından düzenlenen Uluslararası Kadınlar ve Küresel Sorunlar, Çözüm ve Öneriler Sempozyumu, Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi İbn-i Sina Oditoryumu’nda başladı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Kadın - erkek ilişkilerinin diyalogla çözülmesini yücelten eğitimlere ihtiyacımız var” 2

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sempozyumun açılışında konuştu

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, açılış konuşmasında 25 Kasım’ın BM tarafından Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan edildiğini hatırlatarak kadın psikolojisi, kadın ve erkek beyninin çalışma modellerindeki farklılıklar ile Batı’nın ve İslam dünyasının kadın ve erkek ilişkilerine bakışındaki yaklaşımlarına değindi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Kadın ve erkek beyni farklı çalışıyor”

2003 yılında NewYork’ta bir camide bir kadının imamlık yaptığını ve bu durumu İslam dünyasında kadının üzerinde bir proje olarak değerlendirdiğini düşündüğünü belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bunun üzerine Kadın Psikolojisi isimli kitabı yazdım. Şu anda 100’üncü baskısı oldu. Bu kitapta kadın ve erkek hak ve fırsatlarda eşittir ama biyolojik ve psikolojik olarak eşit değildir, dedim. Burada referans aldığım Hz. Peygamber Resulullah’ın hayatı oldu. Kadın ve erkek beyni farklı çalışıyor. Özellikle problem çözme anında erkek beyni zihinsel bir sığınağa çekiliyor. Kadın beyni ise stres altında daha çok paylaşmak ve rahatlamak istiyor. İkisi de sinirliyse kavga çıkar.” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “İslam kültüründe kadın-erkek kültürü tamamlayıcıdır”

Batı ile İslam dünyasının kadın ve erkek ilişkilerine bakış açısının farklı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Batı dünyası kadın erkek ilişkileri rekabetçi ilişkidir diyor. Bizim İslam kültürümüzde kadın-erkek ilişkileri tamamlayıcı olarak değerlendiriliyor.” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bu zamanın ruhu, Hz. Ayşe rolünü daha çok ön plana çıkarıyor”

İslam kültüründeki bu anlayışa Hz. Muhammed’in hayatından örnekler veren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Asrı saadette Resulullah’ın hayatından üç örnek vermek isterim. İlki Hazreti Hatice örneği. Resulullah’ın ilk eşi Hz. Hatice kendisinden 15 yaş büyük. Ona sahip çıkıyor. Çok derinlemesine oluşmuş bir kadın-erkek ilişkileri var. İkincisi Hazreti Fatma rolü. Peygamberimiz Hz. Muhammed’in kızı, Hz. Ali ile evli. Erkeklerin gölgesinde kalmayı tercih ediyor. Üçüncüsü ise Hz. Ayşe. Hz. Ayşe ilimle uğraşan, sohbet eden, konferans veren bir kadın rolünde. Üçü de doğru. Fakat bizim de içinde bulunduğumuz Mezopotamya kültürü erkek egemen kültürü yani Hz. Fatma rolünü daha çok tercih etmiş. Bu zamanın ruhu Hz. Ayşe rolünü daha çok ön plana çıkarıyor. Fakat üçü de doğru.” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Kadın erkek ilişkilerinin diyalogla çözülmesini yücelten eğitimlere ihtiyacımız var”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Asrı saadetteki, Hz. Peygamberimizin dönemi tarihte kadınlara hakların en çok verildiği dönem olarak biliniyor. Miras hukuku, eğitim hakkı, kadının şahsiyetinin kabul edilmesi gibi bütün haklar hep bu dönemde verilmiş. Fransa’da Fransız ihtilali olduğu zaman kadınlar insan mı değil mi diye tartışmalar var. Yani bin sene sonra… Bunları unutmamamız lazım. Özellikle şiddet kültürü mesela Babil tabletlerinde dayaktan sorumlu öğretmenlerden bahsediliyor. Bu eski çağların metodu. Kadın erkek ilişkilerinin diyalogla çözülmesini yücelten eğitimlere ihtiyacımız var.” dedi. Türk kültürünün genellikle erkek egemen olduğu görüşünün yaygın olduğunu kaydeden Tarhan, “Ama bu böyle değil. Toplumun %80’inde kadının dediği oluyor.” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Zelka, verimli bir sempozyum olması temennisinde bulundu

Üsküdar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka ise üniversitenin dünyanın en önemli şehirlerinden biri olan İstanbul’un maddi ve manevi anlamda en köklü geçmişe sahip ilçelerinden biri olan Üsküdar’dan ismini aldığı için bu isme yakışır şekilde hedefleri olduğunu söyledi. Üniversite olarak 24 bin 500 öğrencileri olduğunu, bunlardan 4 bin 500’ünün uluslararası öğrenciler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mehmet Zelka, sempozyumun sorunların çözümü için önemli fikirler sunması açısından verimli geçmesini temenni etti.

İş birliğinin önemi vurgulandı

Sempozyumun açılış töreninde konuşan İstanbul İlim ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Said Yüce, dünyanın büyük sorunlarla mücadele ettiğini belirterek sorunların aşılmasında kadın ve erkeğin fıtratlarına uygun şekilde yaşamalarının yardımcı olacağını söyledi. Tehlikelerden en büyüğün de ailenin hedef alınması olduğunu belirten Yüce bu konuda önlem alınması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Kadın - erkek ilişkilerinin diyalogla çözülmesini yücelten eğitimlere ihtiyacımız var” 3

Kuveyt Emirliği Prensesi Neval Sabah onur konuğu oldu

Asya - Afrika Üniversiteler Birliği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Emel Fetullah Zerkeşi, birlik olarak Asya ve Afrika’daki üniversitelerin bilimsel anlamda önemli iş birliklerinde bulunarak mevcut sorunların çözümü için beraber çalışma hedefinde olduklarını söyledi. Sempozyuma onur konuğu olarak katılan Kuveyt Emirliği Prensesi Neval Sabah da Arap ülkelerinde son yıllarda kadınlara tanınan haklardan bahsetti. Arap Kadın Liderler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hale Adli Hüseyin, Sempozyum Tebliğ Koordinatörü Prof. Dr. Sahar Fuat, Sudan Razi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Ahmed Abdülaziz Gandur ve Somali Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Rıdwan Hayresi de konuştu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Kadın - erkek ilişkilerinin diyalogla çözülmesini yücelten eğitimlere ihtiyacımız var” 4

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Kadın - erkek ilişkilerinin diyalogla çözülmesini yücelten eğitimlere ihtiyacımız var” 5

İş birliği protokolleri imzalandı

Açılış konuşmalarının ardından Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile Sudan Razi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Ahmed Abdülaziz Gandur ve Somali Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Rıdwan Hayresi iş birliği protokollerine imza attı. Sempozyuma katılanlar birlikte hatıra fotoğrafı da çektirdi.

Program bilimsel oturumlarla devam ediyor.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Kadın - erkek ilişkilerinin diyalogla çözülmesini yücelten eğitimlere ihtiyacımız var” 6

Okunma : 1412

ÜHA

 

İlgili

15 Mart 2013
"Kişisel Haberler" içerisinde
22 Aralık 2018
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri