Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi ve Mühendislik Bölümü öğrencileriyle bir araya geldi. Tarhan, öğrencilere fen bilimleri ve din bilimlerinin sentezine dair önemli paylaşımlarda bulundu.
Merkez Yerleşke Senato Toplantı Salonunda düzenlenen etkinlikte Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Tarhan’ın “İnanç Psikolojisi ve Bilinçli Genç Olmak” kitaplarını okuyup gelen öğrencilerin merak ettiği soruları yanıtladı.
“Gençler özellikle varoluş felsefesini merak ediliyor”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, öğrencilere fen bilimleri ve din bilimlerinin sentezlenmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Tarhan, “Üniversite olarak bir misyonumuz var. Fen bilimleri ile din bilimlerinin sentezini yapmak istiyoruz. Bu sebeple Tasavvuf Enstitümüz ve ilahiyatçı hocalarımız var. İlahiyatçı hocalarımızla konuştum. Gençler özellikle varoluş felsefesini çok merak ediyorlar. Hayat, varoluş, ölüm ve sonsuzluk gibi kavramlar onlar için önemli. Bu din bilimlerinde ilmi kelamın konusu ” şeklinde konuştu.
“Aklın ve ispatın bittiği yerde inanç başlar”
Tarhan, son zamanlarda gençlerin deizmi de merak ettiğini söyledi. Tarhan, “Din ve inanç akılla ispat edilemeyen konulardır. Aklın ve ispatın bittiği yerde inanç başlar. Din, özgüveni olmayan insanların sığındığı liman gibi anlaşılıyor. Allah’ın olmadığını ispatlayamıyorsak Allah yok diyemeyiz. Olmadığına inanabiliriz ama bunu ispatlayamayız. İnancı anlatırken, inanç ile bilimi bir arada tutuyoruz. Biz inancı laboratuvara soktuk ve bu nedenle inanç ispatlanabilir” dedi.
“Kararımızı beyin ile vermeyiz”
Kuantum ve beyin hakkında da önemli bilgiler veren Tarhan, karar verme mekanizmasının beyin olmadığını söyledi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Beynin üstünde başka bir şey var. Bunu kuantum ile açıklarız. Hepimiz hayatımızın sonuna kadar aynı bilinci taşırız. Bedenler arası dolaşmayız. Kalp çalışsa bile kişinin beyni öldüğü zaman o kişiyi öldü sayarız. Beyinde uzak bellek denilen bir yer var. Yaşadığımız birçok şeyi burada tutarız. Mikro akımla, beyninin belli bölümleri uyarılan kişi geçmişe dair şeyleri uzak bellekten çıkarır ve onları tekrar hatırlar. İlk bilgiler en uzak belleğe kaydedilir” ifadelerini kullandı.
Program sonrası öğrenciler, Üsküdar Üniversitesi İleri Toksikoloji Laboratuvarını gezerek Laboratuvar Sorumlusu Murat Özdemir’den, Radyo TV Stüdyolarına ilişkin bilgiyi de Stüdyo Sorumlusu Ayça Türk’ten aldı.
Öğrencilere Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın kitaplarının bulunduğu Üsküdar Üniversitesi kitleri hediye edildi. Program toplu fotoğraf çekimi ardından sona erdi.
Haber/ Fotoğraf: Gamze Tamer
Okunma : 2220
ÜHA