TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: "İstikbal Biyomühendislikte"

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen IV. Biyomühendislik ve Genetik Günleri’nde alanında başarılı isimler tecrübelerini paylaştı. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, biyomühendisliğin pek çok bilimi araştıran bir alan olduğuna belirtirken, sağlık alanında konuşulmaya başlanan “kusursuz tıp” ın önemine dikkat çekti.  Biyomühendislerin bu alana odaklanması gerektiğini belirten Tarhan, biyomühendislerin nörobilim ve genetik bilim alanında da önemli işlevleri olduğunu, belli bir alan seçip o konuda derinleşmeye, yenilikleri takip etmeye  ve proje üretmeye ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi. 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda düzenlenen programda açılış konuşmalarını Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Gültekin ve Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan yaptı.

Biyomühendislik önü açık ve bakir bir alan

Prof. Dr. Selahattin Gültekin, Üsküdar Üniversitesi’nin kuruluşundan bu yana her sene yapılan Biyomühendislik ve Genetik Günleri’nde önemli konuların ele alındığını söyledi. Yaklaşık 10 gün önce ABD Kongresi’nde gerçekleştirilen Beyin Haritalama Toplantısı’na katıldığını hatırlatan Prof. Dr. Gültekin, “Burada yaptığım konuşmada çok disiplinli alanların ne kadar önemli olduğunu ve örnek olarak da biyomühendislik alanını ortaya koydum. Hakikaten de biyomühendislik biyoloji ve mühendislik bilimlerini çok güzel bir şekilde entegre eden ve son derece önü açık olan bakir bir alan. Eğer yeniden öğrenci olsaydım kimya mühendisliğini değil de kimya mühendisliğini tercih ederdim” dedi.Prof. Dr. Nevzat Tarhan:

Gelecek biyomühendislikte

Etkinliğin onursal başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan da üniversite olarak Biyomühendislik Bölümü’nü açarken 100 yıl önce söylenen “İstikbal göklerdedir” sözünden yola çıktıklarını belirterek “Mühendislikte de istikbal biyomühendislikte ama bunun hissedilmesi zaman alacak bir durum. Bunun gerekçeleri var, mühendislik için şöyle söylenir. Mühendislik sadece hesap yapma değil, iktisat köken olarak maksat kelimesinden geliyor. Bir maksadınız varsa ona uygun hesap yapıyorsanız iktisatlı oluyorsanız sınırlı imkanları belli bir amaç için kullanabileceksiniz. Mühendislikte de bu önemli, kaynakların doğru kullanılması önemlidir. Doğadan ilham alınacak çok örnek var, biyomühendislik de doğadan ilham alarak kendini çok iyi geliştirebilir. Hesap mühendisliğinin buna çok iyi kafa yorması gerekiyor” dedi.

Biyomühendislik atılım ve açılım için doğayı iyi gözlemlemeli!

Biyomühendisliğin bir atılım ve açılım yapması için doğadaki örnekleri çok iyi gözlemlemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Tarhan, artık pekçok bilim dalının bir arada çalışmalar yürüttüğünü belirterek“Biyomühendisliğin en çok ihtiyaç duyduğu alan sağlık alanı. Sağlık alanında gelişmiş ülkeler bilim politikalarına almışlar. ABD’de beyin araştırmalarıyla ilgili kongrede toplantı yapılıyor. NASA’da nanoteknoloji ve nöroteknoloji konusunda araştırma yapan bilim insanları var. Mühendislikle sinir bilimin birleştiği sağlık bilimlerinin birleştiği teknoloji olacak. Artık mühendislik ve genetiğin birleştiği bir alanı da önümüzdeki dönemlerde göreceğiz” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Biyomühendisler yenilikleri takip etmeli ve proje üretmeli

ABD Kongresi’nin başlattığı bir diğer önemli proje olan kusursuz tıp kavramından da bahseden Prof. Dr. Tarhan,  “Bunun üç ayağı var. Kişiye özel tedavi, hedefe yönelik tedavi ve bulut teknolojisi yani kişisel tedavi verilerin kayıt altına alınması. Bu konuda en çok biyomühendislere iş düşüyor. Biyomühendislerin bu konuya odaklanması önemli. Bunun yanı sıra kimya sanayinde, nörobilimde ve genetik bilminde çok önemli görevleri ve işlevleri var. Bu çerçeveden baktığımızda biyomühendislerin belli bir alan seçip o konuda derinleşmeye, yenilikleri takip etmeye  ve proje üretmeye ihtiyacı var” diye konuştu.Prof. Dr. Nevzat Tarhan:

Başarı yüzde 1 ilham, yüzde 99 terdir

Programda bir konuşma yapan Aromsa Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yasa “Mühendislik ve Başarı” başlıklı konuşmasında gençlere çok çalışmaları tavsiyesinde bulundu. Edison’un “Başarı yüzde 1 ilham, yüzde 99 terdir” sözünü hatırlatan Yasa, “İlham işin en önemli kısmıdır. Bir insanın aldığı eğitim ve öğretim ne kadar birbirini tamamlar ve kaliteli olursa yapılan iş de o kadar kaliteli olur. Kaliteli ilhamın tamamlayıcısı insanın DNA’larındaki çalışkanlıkla yükselir. Ülkeniz için çalışın, ülkenizden aldığınız eğitimi ve birikimi yine ülkeniz için harcayın, elinizi taşın altına koyun” tavsiyesinde bulundu.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Levent Trabzon, “Mikro/Nano-Üretim Yöntemleri ile Biyolojik/Tıp Uygulamaların Geliştirilmesi”, Üsküdar Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Ozan Tekin, “Medikal Radyasyon Kavramı ve Kaynakları”, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Yrd. Doç.Dr. Murat Özmen “Tıpta Polimerler” başlıklı sunumlar yaptı.

Programa Üsküdar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tayfun Uzbay, “Çocukluk Düşlerinden Akademisyenliğe: Bir Bilim Hikâyesi” ve Üsküdar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Korkut Ulucan, “Spor Genetiği ve Gen Dopinginde Güncel Moleküler Biyobelirteçler” başlıklı konuşmalarıyla katıldı.  

Okunma : 6604

ÜHA

 

İlgili

Haberler

Foto Galeri