TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “İnsan kendinin lideri olmalı”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “İnsan kendinin lideri olmalı”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü - Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan İnegöl Belediyesinin düzenlediği etkinliğe konuk oldu. “Değişen Dünya ve Gençlik” başlığında söyleşi veren Tarhan, önemli paylaşımlarda bulundu. Tarhan, “Gelişen ve değişen dünya ile birlikte dijital bir nesil ve gençlik ortaya çıktı. Bu nedenle insan kendini çok iyi yönetmeli kendisinin lideri olmalıdır” şeklinde konuştu

Beşinci Mevsim Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen etkinliğin moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Medya PR Birim Yöneticisi Gazeteci- Tv Program sunucusu Şaban Özdemir üstlendi. Ücretsiz olarak gerçekleşen etkinliğe katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.

“İnsan kendinin lideri olmalı”

Dijital gelişmelerin sadece teknikle kalmayıp sosyal yaşamı da belirleyen bir faktör haline geldiğini söyleyen Tarhan, gelişen ve değişen dünya ile birlikte dijital bir gençliğin ortaya çıktığını ifade etti. Tarhan, “Dijital gençliğin ortaya çıkması nedeniyle insan kendini çok iyi yönetmeli kendisinin lideri olmalıdır. Her dönemin kendine özgü sosyal yaşamları olmuştur. İletişim ve ulaşımın çok hızlı olduğu bir dönemdeyiz. İleriki yıllarda her şeyin yerini robotlar alacak” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “İnsan kendinin lideri olmalı” 2

Herkes hayatının bir yerinde pozitif psikolojiye yer vermeli”

Pozitif Psikolojinin ‘Polyannacılık’ olarak algılandığını belirten Tarhan, bu algının yanlış bir algı olduğunu söyledi. Tarhan, “Pozitif Psikoloji Polyannacılık değildir, hayatı daha iyi yaşama, yaşayabilme çabasıdır. Herkes hayatının bir yerinde pozitif psikolojiye mutlaka yer vermeli” ifadelerini kullandı.

“Çoklu zekâda sadece mantıksal zekâ, duygusal zekâ yok”

Duygusal beyin kavramı ile ilgili bilgi veren Tarhan, duygusal beyinin daha sonraları duygusal zekâ olarak tanımlandığını belirtti. Tarhan, “Bu aslında çoklu zekâdır. Çoklu zekâda sadece mantıksal zekâ, duygusal zekâ yok. Sosyal zekâ var, müziksel zekâ var. Mesela bazı insanlar kapı gıcırtısına oynar. Bu tip kişilerin müziksel zekâsı yüksektir.  Müziği dinledikten sonra hemen anında aynısını söyler. Bu durum müziksel zekâdan kaynaklanıyor. Bazılarında ise estetik zekâ vardır” dedi.

“Toplumun ortak hareket göstermesi en önemli güçtür”

Tarhan, insanlardaki 5 karanlık duygu olan; kin, öfke, nefret, kıskançlık ve düşmanlığa dikkat çekerek kötü dünya sendromu ile ilgili bilgi verdi. Tarhan; “İnsan korku içinde olduğunda alışılmışın dışında davranır ve beyindeki otomatik düşüncelerle hareket eder. Psikolojik ortamın bozuk olduğu durumlarda liderlik çok önemlidir. Bu durumda milli güç unsuru liderlik eder, o da toplumun birliğidir. Toplum ortak hareket gösterebilirse bu en önemli güç olur. Diğer bir güçse, uluslararası destektir. Bunu arttırmalıyız. Çünkü süper devletler psikolojik üstünlükleriyle sorunları çözmeye çalışır” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “İnsan kendinin lideri olmalı” 3 

 “Aşırı koruyucu annelerin çocuklarında atılganlık özelliği köreliyor”

Tarhan, çocukların devamlı olarak üzerinde duran, çocuk nereye giderse takip eden, yediğine, içtiğine, giydiğine karışan ve her şeyine müdahale eden anne tiplerinin çocuklarında gelişimsel ve kişisel problemlerin ortaya çıktığını vurguladı. Tarhan, "Bu anneler çocuklarını bebeklik döneminde nasıl koruyor ve kolluyorsa, çocuk 10, 15, 20 yaşlarına geldiğinde halen aynı annelik stilini devam ettiriyor. Aşırı koruyucu ve müdahaleci annelik stili nedeniyle bu annelerin çocuklarında girişimcilik ve atılganlık özellikleri köreliyor, ezik ve tembel bir yapıya sahip çeşitli davranış bozukluğu meydana geliyor" şeklinde konuştu.
 
"Kontrolcü anne, çocuğun ruhunu sıkıyor"

Tarhan, drone anne tanımına değinerek ailelerin çocuklarına nasıl yaklaşması gerektiği ile ilgili tavsiyelerde bulundu. Tarhan, "Drone anneler aşırı derecede kontrolcü bu durum çocuğun ruhunu çok sıkan annelik modelidir ve çok tehlikelidir” ifadelerini kullandı.

Şöyleşi sonrası konuşmalarından dolayı Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Dülger plaket takdiminde bulundu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “İnsan kendinin lideri olmalı” 4

Okunma : 3074

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri