TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Hedefi olan ruhunda pencereler açabiliyor”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından düzenlenen “Meslek Uzmanı Buluşmaları” konseptli kariyer günlerinin konuğu oldu. Programda kariyerlerini inşa aşamasındaki öğrencilere seslenen Tarhan, kariyer yolculuğunda hedef belirlemenin ve ümitli olmanın önemine dikkat çekti. Hedefi belli olanlar, odaklanabilenler, konsantre olabilenler ruhunda pencereler açabiliyor diyen Tarhan, yeteneklerin zorlandıkça ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Hedefi olan ruhunda pencereler açabiliyor”

“Asıl başarı hayatın toplamında elde edilen başarıdır”

Başarının tanımı ve başarının sınırları hakkında paylaşımlarda bulunan Tarhan, toplam hayat başarısı kavramı üzerinde durdu. Tarhan; “Ben prensip olarak başarılıyım da başarısızım da demiyorum. Başarı toplam başarıdır, hayata tutunabilmekle olur. Onun için en başarılı insan bile ben bugün başarılıyım diyorsa kesitsel, sadece günü düşünüyordur. Halbuki uzamsal düşündüğü zaman insan, hayatının sonuna kadar başarılı olabilmeye odaklanır. Hayatının sonuna geldiğin zaman nasıl bir insan olmak istiyorsun, nasıl anılmak istiyorsun, mezar taşına ne yazılmasını istiyorsun gibi düşündüğümüz zaman asıl başarı, o zaman belli olur. O nedenle kişinin ben başarılıyım demesi sakıncalı, başarısızım demesi de sakıncalıdır. Fakat başarılı olduğunda ‘çabalıyorum’ diyebilir. Burada dağıtarak hareket etmek çok önemli. 21.yüzyıl becerilerinde, başarının birinci basamağı ‘takım çalışmasında iyi olmak.’ Takım çalışması yapabilen kişi bu zamanda başarılı oluyor. Bunu başaranlar bilimsel liderlik olarak da tanımladığımız liderlik tarzını uygulamış oluyorlar. Bilimsel liderlikte kendi kendini yönetemeyen kimse, bir grubu yönetemez. Yönetmeye kendinden başlayacaksın ama bunun da birinci şartı öz bilinirlik, kendini tanımak ve farkında olmak. İkincisi öz yönetim, kendini yönetmek. Yani asıl başarı kendi arzu ve dürtülerini yönetebilmektir.” ifadelerini kullandı.

“Dünyada ciddi kültürel savrulma yaşanıyor”

Dünyada ciddi bir kültürel savrulma yaşandığına dikkat çeken Tarhan, küresel güçlerin teknoloji aracılığıyla her geçen gün hakimiyet alanlarını genişlettiğine vurgu yaptı. Tarhan; “Bilgi çağından bilgelik çağına geçiş yaşadık. 20. yüzyıl bilgi çağıydı, 21. yüzyıl ise bilgelik çağı. Biliyorsunuz tarım dönemi oldu. Web 1.0 vardı daha sonra Web 2.0 oldu makineler üretildi, endüstri mühendisliği ve elektrik devresi bulundu. Elektronik mühendisliğinin bulunmasıyla otomasyon başladı. En önemli ikinci bir otoyol gibi bilgi otoyolları oluştu. İnternet gibi bilgi otoyollar oluştu. İnsanlık tarihi boyunca yeni teknolojiler insanlar ile bu kadar iç içe değildi. Ciddi kültürel savrulma yaşanıyor şu an dünyada. Dünyada medya ve iletişimi elinde tutan güçler gönüllü bir emperyalizm yapıyorlar. Yani biz farkında olmadan bir şeyi üretiyorlar ve biz de moda adı altında hiç ihtiyacımız olmadan alıyoruz. Bu süreç Metaverse’ün ortaya çıkmasına kadar devam etti. Amaçları daha çok şeye sahip olma, dünyanın güç ve hakimiyetini ellerinde bulundurmak. Bu kültürel emperyalizm içerisinde teknolojiyi kullanan mı olacaksınız yoksa teknoloji tarafından kullanılan mı olacaksınız bunun kararını vermemiz gerekiyor. İnsanoğlu hiç ölümü düşünmüyor. Ölümden sonraki hayatı düşünmüyor. Hesap verme duygusu yok. İstediğim gibi hareket etme özgürlüğüm var diyor. Bu pagan kültürün yöntemi. İnsanlık şu anda Pagan kültüre doğru dönüyor.” dedi.

“Gençler kariyer ümitlerini kaybetmesin”

Kariyer hedeflerinde gençlerin umutsuzluğa düşmemeleri gerektiğine dikkat çeken Tarhan, hedef belirlemenin önemini vurguladı. Tarhan; “Hayatım boyunca yaptığım seçimlerden bazıları isteyerek yaptım, bazıları ise kendiliğinden gelişti. Tüm hayat hikâyemde yaşananlar aslında bitmemiş bir hikâye. Sonuç hayatın sonunda belli olacak. Önüme bazı durumlar çıktı, böyle durumlarda ısrar etmedim. İnsanın gücü yeteceği şeyi var, yetmeyeceği şey var. Kontrol edeceğin şey var, edemeyeceğin şey var. Bu nedenle gençlerde en önemli şey kariyerde ümidini kaybetmesinler. Sıkıntı yaşadığın zaman ümitsizliğe düşmeyeceksin, hedefini belli edeceksin. Gayret edeceksin bir kapı açılıyor. Hedefi belli olanlar, odaklanabilenler, konsantre olabilenler ruhunda pencereler açabiliyor. Öyle bir gizli ses var insanoğlunda. Birçok derin yetenekler böyle ortaya çıkıyor. Onun için zorlandığında yetenekler gelişiyor. Genç arkadaşlar kariyer yolculuğunda hedeflerini belirlesinler. Hedef çok önemli. Ümitsizliğe düşmesinler.” dedi.

Okunma : 1361

ÜHA

 

İlgili

25 Aralık 2020
"Kişisel Haberler" içerisinde
07 Mayıs 2020
"Psikiyatrist" içerisinde
28 Şubat 2021
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri