Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Siyer Vakfı tarafından düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katıldı. Tarhan, “Değişen Dünya ve Aile” konusunda gençlerle bir araya geldi. Ailenin canlı bir varlık olduğunu ifade eden Tarhan evliliğin önceleri sevgi yuvası şimdi ise güven yuvası olarak tanımlandığını belirtti. Tarhan, “Güvenin olmadığı yerde sevgi bencilleşiyor” ifadelerini kullandı.
Siyer Vakfı Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.
“Parasal sermayemiz arttı manevi sermayemiz azaldı”
Değişen ve gelişen dünyada insanın varlıklı ama mutsuz olduğuna dikkat çeken Tarhan, günümüz gerçeği ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Tarhan, “Hızlı yaşantı, sosyal, ekonomik hareketlilik meydana geldi fakat o zenginlik ile paralel olarak insanlık, psikolojik ve manevi açıdan fakirleşti. Parasal sermayemiz arttı ama manevi ve psikososyal sermayemiz azaldı. Bunun sonucunda da bedel ödüyoruz. İntiharlar, boşanmalar artıyor. İnsanların varlıklı ama mutsuz olduğu bir insan modeli ortaya çıktı” şeklinde konuştu.
“Gençler sosyal medya ile siyaseti etkiliyor”
Endüstri devrimi ile ilgili bilgi veren Tarhan, dünyada elektronik devrim yaşandığını ve dünyanın küresel bir köy olduğunu ifade etti. X,Y ve Z kuşakları ile ilgili açıklamalarda bulunan Tarhan, gençlerin sosyal medya kullanımına değindi. Tarhan, “Gençler sosyal medya ile siyaseti etkilemeye başladı” dedi.
“Nükleer savaş korkusu olduğu için savaş bilgi savaşına dönüştü”
Değişen dünyanın aileyi de etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, günümüz savaşının bilgi savaşı olduğunu ifade etti. Tarhan, “Davos’ta beyinlerimizin hacklenebileceği konuşuldu. Tuşlarla beyni yönetemiyorsun ama zaman mekân algısını bozabiliyorsun. Irak Savaşında özellikle Saddam’ın komuta merkezinden çıkmaması çok konuşulmuştu.
Yapılan tartışmalarda en çok üzerinde durulan elektromanyetik silahlar oldu. Elektromanyetik silahlarla zaman ve mekân duygusunu yok edebiliyorsun. Dünyada şuanda büyük savaş olmuyorsa bunun nedeni nükleer gücün varlığıdır. Nükleer güç bu derece olmasa küresel güçler rahatlıkla savaş çıkarırdı. Çıkaramıyorlar artık çünkü herkes de nükleer silah var. Nükleer savaş korkusu olduğu için savaş bilgi savaşına dönüştü” ifadelerini kullandı.
“Batı medeniyeti insan tipini değiştirdi”
Batı’nın zevk peşinde koşmayı yasam amacı olarak tanımlandığını belirten Tarhan, Kaliforniya Sendromu ile ilgili bilgi verdi. Tarhan, “Batı medeniyeti insan tipini değiştirdi eski çağlarda sadece kendisi için çalışmak yanlış görülürdü. Ama Batı felsefesi insana hedonizmi hedef olarak seçti, zevk peşinde koşmayı yaşam amacı olarak tanımladı bu nedenle Batı, medeniyet krizi yaşıyor” dedi.
“Genç yaşta insana hata yaptıran şehvet, ileri yaşta hata yaptıran şöhret ve servettir”
Narsist kişilik özelliği ile ilgili paylaşımlarda bulunan Tarhan kişinin hem dindar hem narsist olabileceğine dikkat çekti. Tarhan, “Genç yaşta insana hata yaptıran şehvet, ileri yaşta insana hata yaptıran şöhret ve servettir. Bu duygular hepsi nefsin duyguları. Batı medeniyeti nefsin önünü açtı zincirleri kır, duvarları yık, canın istediği gibi yaşa dedi. Batı en büyük organı egosu olan insan tipini çıkardı” şeklinde konuştu.
“Evde aile değerlerini artırırsak aile mutlu aile olabiliyor”
Ailenin canlı bir varlık olduğunu ifade eden Tarhan, aile ile birlikte zaman geçirmenin çok önemli olduğunu belirtti. Tarhan, “Evde aile değerlerini artırırsak aile mutlu aile olabiliyor. Aile değerleri azalmışsa aile mutlu olamıyor bunun için ailede 5S+1M kuralı var. Sevgi, saygı, sadakat, sabır, samimiyet ve manevi birikimlerdir. Bunlar varsa aile, mutluluğu yakalayabiliyor” dedi.
“Güvenin olmadığı yerde sevgi bencilleşiyor”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, gençlere evlilik ile ilgili tavsiyelerde bulundu. Tarhan, “Evlilik önceleri sevgi yuvasıydı şimdilerde ise güven yuvası. Güven varsa ailede ilişki sürdürülüyor. Güven yoksa sevgi bir müddet sonra parçalanıyor, dağılıyor. Güvenin olmadığı yerde sevgi bencilleşiyor” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, program sonrası katılımcıların merak ettiği soruları da yanıtladı.
Okunma : 2880
ÜHA