Tüm dünyada global bir krize dönüşen mülteci ve sığınmacılar sorununun bütün boyutlarıyla kapsamlı bir şekilde değerlendirildiği son sayıda, Mülteci ve Göç Özel Dosyası adıyla göçün değişik yönlerini inceleyen ve farklı bir bakış ortaya koyan pek çok akademik makaleye yer verildi.
Tarhan’dan topluma yön veren makale
Dosya editörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebulfeyz Süleymanov’un yaptığı sayıda; Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın “Psikososyal Travma Olarak Göçler” başlıklı esas makalesi, göç olgusunun meydana getirdiği sosyal ve psikolojik sorunları derinlemesine ele aldı.
Yerel halkın tutumu da araştırıldı
Ayrıca Süleymanov’un; “Suriyelilerin Türk Toplumunda Toplumsal Uyum ve Sosyal Kabul Düzeyi” başlıklı makalesi, saha araştırmasından çıkan sonuçları örnekleyerek Suriyelilerin yerleşmelerinin ardından meydana gelen sosyal etkiler ve bu etkiler karşısında hem yerel halkın, hem de Suriyelilerin tutumlarını, davranış biçimlerini ve kaygılarını kamuoyuna sundu.
Göçmen çocukların travmalarına yer verildi
Yine dergide yer verilen, Üsküdar Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Gülay Acar Yurtman’ın “Suriyeli Çocuk Mültecilerin Karşı Karşıya Bulundukları Risk Alanları” başlıklı makalesi de, zorunlu göçün bir başka mağdur grubunu oluşturan mülteci çocukların yaşadıkları sorunlar ve travmalar değerlendirildi.
Okunma : 4847
ÜHA