Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Türkiye Gönüllü Teşeküller Vakfı (TGTV) İstişare Toplantısına konuşmacı olarak katıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Eski Başkanı İsmail Kahraman’ın da katıldığı toplantıda “Değişen Dünya ve Bilinçli Gençlik” konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tarhan, modernizm kavramının günümüz gençlerini oldukça etkilediğine dikkat çekti.
Ensar Vakfı Genel Merkezinde gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını Türkiye Gönüllü Teşeküller Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Hamza Akbulut yaptı.
“Batı yağmur ekti, fırtına biçiyor”
Modernizmin Batı’yı çökerttiğini ifade eden Tarhan, İngiltere’de yalnızlıktan sorumlu bakanlık kurulduğunu belitti. Tarhan, “Boşanmalar arttı, aile içi şiddet arttı. Modernizm özentiliği Batı’yı çökertti. Batının en büyük sorunu yalnızlık. Hafife alınıyor ama yalnızlık günümüzde alzheimer sebebi haline geldi. Manhattan’da kanalizasyonlarda antidepresanlar ölçümleniyor. Batı yağmur ekti, fırtına biçiyor. Bu konunun üzerinde çalışmalar yapılmalı.” şeklinde konuştu.
“Narsist kişilerin en büyük organları egolarıdır”
Tarhan, Batı medeniyetinin getirisi olan dört maddeyi hedonizm, egoizm, yalnızlık ve mutsuzluk olarak ifade etti Tarhan, “Hedonizm kavramı zevk peşinde koşmayı, egoizm kavramı ise benmerkezciliği, narsizmi ifade eder. Günümüz gençleri konformist ve benmerkezci olarak yetişiyor. Modernizmin sunduğu olanaklar gençleri benmerkezci yaptı. Narsist kişilerin en büyük organları egoları. Narsist kişiler asla eleştiri kabul etmez, gücünü kaybettiği zaman da yalnızlaşır. Günümüz gençleri de maalesef bu şekilde yetişmeye odaklı. Fakat önemli olan bizim bu durumun önüne geçmemizdir. Gençleri kazanmanın yollarını aramalıyız” dedi.
“Kimlik gelişiminde ailenin rolü çok önemli”
Ergenlik dönemini normal-şizofrenik bir dönem olarak tanımlayan Tarhan, ergenlik dönemi ile ilgili de önemli paylaşımlarda bulundu. Tarhan, “Ergenlik dönemi kimliği arama ve bulma dönemi. Çocuk ergenliğe girdiği zaman ‘Ben kimim?’ demeye başlıyor. Kimliğin oluştuğu bu dönemde anne-baba çocuğa iyi örnek oluşturursa çocuğun kimliği de iyi yönde gelişiyor. Ama evde kavga gürültü varsa, şiddet varsa çocuk da kimliğini çevresindekilere göre şekillendirir, geliştirir. O yüzden çocukları yetiştirmeye başlarken aileleri de yetiştirmeye başlamak lazım. Çünkü kimlik gelişiminde ailenin rolü çok önemli” şeklinde konuştu.
“Gençlik modernizmin rüzgârıyla savrulmuş durumda”
Tarhan, gençlere dini ilimlerin anlatılması konusuna da dikkat çekti. Tarhan; “Günümüz gençleri namazı nasıl kılacağını değil, neden namaz kılacağını soruyor. Gençlerin iman ve itikat konusundaki her sorusuna cevap vermemiz, kafa karışıklıklarını giderebilmemiz ve kelam ilmini gençlere anlatmamız lazım. İman ve itikat olmadan gençlere dini sevdiremeyiz. Dini ilimleri bilimsel sağlamlıkla gençlere anlatmalıyız. Gençlerin anladığı dil farklı. Bizim o dili bulmamız lazım.” ifadelerini kullandı.
“Gençleri anlarsak sorunları da çözeriz”
Gençlerle doğru iletişim kurmada eşit yaklaşımın önemine değinen Tarhan, ebeveynlere tavsiyelerde bulundu. Tarhan, “İnsanlarda adalet ile ilgili bir genetik kodlamanın olduğu muhakkak. Özellikle gençlerle iyi iletişim kurmak için onlara karşı adil olmayı ve buyurgan yaklaşımlarda bulunmaktan kaçınmayı denemeliyiz. Gençleri anlayabilirsek pek çok sorunu da çözmüş oluruz. Gençlerde bir özgürlük beklentisi var, onun için değişen dünya ile birlikte gençlere seçenek sunarak gençlerin özgür alanlarını genişletmeliyiz.” dedi.
“Çocuklarımızı bir sonraki çağa göre yetiştirmeliyiz”
Çocuğu bulunduğumuz çağa göre değil bir sonraki çağa göre yetiştirmemiz gerektiğini söyleyen Tarhan, bu çağda eski sorulara yeni cevaplar vermememiz halinde çağı kaçırmış olacağımızı vurguladı. Tarhan, endüstri 4.0 ile ilgili de paylaşımlarda bulundu. “Endüstri 4.0’ da otonom robotlar, sisteme entegrasyon, bulut bilişim, nesnelerin interneti, 3D yazıcılar, arttırılmış gerçeklilik, büyük veri gibi gelişmeler var. Big dataya sahip olan bilgiye ve dünyaya hükmetme gücüne sahip oluyor” diyen Tarhan, endüstri 4.0’ın öneminin altını çizdi.
Katılımın oldukça yoğun olduğu, soru cevabın da yapıldığı istişare toplantısı sonunda Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı Kurucu Başkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Eski Başkanı İsmail Kahraman, Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a hediye takdiminde bulundu.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, toplantı sonrasında “Bilinçli Genç Olmak” isimli kitabını okurları için imzaladı ve okurları ile fotoğraf çektirdi.
Okunma : 4254
ÜHA