Üsküdar Üniversitesi Rektörü, psikiyatrist ve yazar Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Aile ve Toplum” başlığı altında gerçekleştirilen söyleşiler serisinin ilkinde ‘İdeal Aile’ yi anlattı. Başakşehir Belediyesi’nin düzenlediği söyleşilerin ilki Emin Saraç Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Üsküdar Üniversitesinden Gazeteci-Tv programcısı Şaban Özdemir’in moderatörlüğünde gerçekleşen programa Başakşehirlilerin ilgisi oldukça yoğundu.
Konuşmasında toplum, aile, ilişkiler, insan için ailenin önemi gibi temel konulara değinen Tarhan şu değerlendirmelerde bulundu:
“Aile içi krizlerde gördüğüm en önemli sorun insanlar aile içinde problem çözmeyi bilmiyorlar. Çözemeyince o problem büyüyor ve çatışmalara neden oluyor. Problem çözme becerisi geliştiremiyorlar”
“Teknoloji bıçak gibidir.”
Teknoloji kullanımı konusunda şu açıklamaları kaydetti:
“Teknoloji iyi amaçla kullanılırsa iyi şeyler, kötü amaçla kullanılırsa kötü şeyler yapar. Teknoloji bıçak gibidir. İyi amaçla kullanırsan ekmek keser, kötü amaçla kullanırsan insan öldürür. Teknoloji, modernizm, popüler kültür gençlerimize hayatı kolay yapalım derken onları kolaycı yaptı.”
Televizyon: “Ucuz Bakıcı”
Tarhan, konuşmasının devamında ise çocukların 3 yaşına kadar televizyon karşısında tek başına bırakılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Televizyonu aileler için kolaycılık açısından ‘ucuz bakıcı’ ya benzetti.
Program, seyircilerden kağıtlara yazılı olarak gelen soruların yanıtlanması ile devam etti.
"Aile bağlarının güçlü olması insanlığın geleceği açısından çok önemli. Biz toplum olarak örnek olmayı başarabilirsek, iyi örnekleri arttırabilirsek bütün insanlığın geleceğine hizmet etmiş oluruz." Diyen Tarhan aile bağlarının önemini dikkat çekti.
"Eğitimle birlikte egolar da büyüyor."
Eğitim düzeyi ve aile kavramı ilişkisinde ise şu değerlendirmelerde bulundu:
"Eğitim düzeyi arttıkça aile kavramının zarar görmesi daha çok bizde, Türkiye'de var. Dünyada öyle değil. Dünyada eğitimsiz insanlar ailede daha başarısız. Bizde ise eğitimli insanlar ailede başarısız. Çünkü eğitimle birlikte egolar da büyüyor. Ailede evliliğe en çok zarar veren tehlike egoizmdir."
Konuşmasına, gelen sorular üzerinden devam eden Tarhan, yeni evlenen çiftlere tavsiyelerine ise seyircileri güldüren bir açıklamayla başladı:
"Evlenmeden önce gözünüzü dört açın, evlendikten sonra yarım açın. Birbirlerinin kusurlarını görmeyecekler. Kusurları ne kadar az görürlerse evlilikler o kadar başarılı olur." Evliliği mangala benzeten Tarhan, eş ile çok yapış yapış ilişkinin de tamamen uzaklaşmanın da ilişkiye zarar verdiğini belirtti. Belli bir dengede sıcak ilişki olması gerektiğini anlattı.
"Evliliğin sırrı aşkta değil, iyi iş birliği kurmakta!"
Tarhan, "Evlilikte iyi âşık olabilir insan ama iyi iş birliği kurabiliyorsa aşk ömür boyu olabiliyor. İyi iş birliği kurmayı başaramıyorlarsa aşk buharlaşıyor. İyi iş birliği kuran kişiler iyi âşıklar da olabiliyorlar." Sözlerini kaydetti.
Sen dili suçlayıcı bir dil kaçınmak gerekiyor!
Eşler arasında çatışmaların önüne geçebilmek adına "sen dili ben dili" konusunda ailede sen dili yerine ben dili kullanmanın önemine değindi. Sen dilinin suçlayıcı, yargılayıcı ve karşı tarafta savunma duygusu uyandıran söylemleri yerine ben dilinin kendi hislerini yansıtan biçimiyle iletişim kurmasının iletişim açısından daha iyi olduğundan bahsetti.
Evliliği monotonluktan kurtarmak için ise evliliğe seyahat etmek gibi renk katacak şeyler yapılması gerektiğini de belirtti.
"Kendi sorumluluğunu bil."
Dünyayı değiştirmek, eşini değiştirmek yerine kendini değiştirmenin gerektiğini savunan Tarhan, kendi sorumluluklarımızı bilmemiz gerektiğini vurguladı. Çünkü kişinin kendisi değişirse eşi de değişir. Sıfır hata insan olamayacağını ve insanları olduğu gibi kabul etmemiz gerektiğini söyledi.
"Bağımlılık bir beyin hastalığıdır."
Tarhan, madde bağımlılığı konusunda ise bağımlılığın bir beyin hastalığı olduğunu, nasihatle düzelmediğini ve bağımlıkta ödül-ceza sisteminin bozulduğunu anlattı. Bağımlılık oluştuktan sonra kişinin beyninde hasar oluştuğunu ve özgür iradesiyle hareket edemediğini söyledi. Bu yüzden de zorunlu tedavinin gerekliliğini vurguladı.
Program, Başakşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Basri Gül'ün Tarhan ve Özdemir’e çiçek takdimiyle sona ererken, Prof. Dr. Nevzat Tarhan etkinlik çıkışında konukların kitaplarını imzaladı.
Haber: Merve Nur Cengiz
Fotoğraf: Didem Düz
Okunma : 4664
ÜHA