YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adaylarda ve ailelerinde tercih heyecanı başladı. Adaylar, kariyerlerine yön verecek en doğru bölüm ve üniversite seçimi için araştırmalarını sürdürüyor. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, adaylara tercih maratonu sürecinin en sağlıklı nasıl yönetmesi gerektiğiyle ilgili hayati tüyolar verdi.
Sağlıklı Tercih Süreci İçin Öneriler
İyi öğrenciler yetiştirmeyi hedefleyen bir üniversitenin toplumsal sorunlara duyarlı, bilimsellik ve eleştirel düşüncenin ön planda olduğu, etik değerlerin ilk sırada yer aldığı, eşitlik, güvenilirlik, akılcılık ilkelerine sahip olması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, dijitalleşmeye dikkat çekti. Tarhan; “Günümüzde dijitalleşme ile dünyada hızlı bir değişim var. Bu değişimi doğru okur ve doğru pozisyon alırsak bu bizi hedeflenen yerlere taşır. Yanlış pozisyon alırsak ise kaybederiz. Burada ciddi bir rekabet avantajı yakalamamız gerekiyor. Şu anda dijital dönüşüm kaçınılmaz. O halde bunu nasıl bize uygun hale getirebileceğimizi konuşmalıyız. Dijital yol haritamızı belirlemeliyiz. Biz bugün dijitalleşme ve trendleri yakalama konusunda Üsküdar Üniversitesi ve tüm bilim, uygulama ortaklarımızla ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyoruz.” dedi.
Teknoloji ve Sağlıkta Öncü…
Üsküdar Üniversitesi olarak teknolojiyi sağlıkla birleştirerek tekno-girişimciliği ön plana çıkaran bir eğitim sunduklarını aktaran Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu alandaki çalışmalarına ilişkin şunları söyledi: “Şizofreni ilacı patentine sahip bilim insanının, BM Uyuşturucu Kontrol Kurulu Üyesinin, BM Çevre Kurulu Üyesinin ve Politik Psikoloji araştırmalarında daha birçok farklı alanda söz sahibi öğretim üyelerinin yer aldığı bir akademik kadrodan eğitim alma imkânına sahip oluyor öğrencilerimiz. Bununla birlikte, Tıp Fakültemiz başta olmak üzere, sağlık bilimleri lisans ve ön lisans program mezunlarımız NPİSTANBUL Hastanesi uygulama ve bilim ortaklığı ile Diş Hekimliği Fakültesi mezunlarımız da Üsküdar Diş Hastanesi iş birliği sayesinde ve güçlü istihdam olanaklarına kavuşma imkânına sahip oluyorlar.” dedi.
Türkiye Birincisi ve Uluslararası Başarılar
Üsküdar Üniversitesi, dünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education’ın (THE) Etki Sıralaması (Impact Ranking) 2024 sonuçlarına göre, başvuruda bulunulan 17 etiketin tamamını almaya layık görüldü. Tarhan, “Bu sonuç, üniversitemizin sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda gösterdiği çabaların bir kanıtıdır.
Üsküdar Üniversitesi, 17 amaç etiketine (SDG) sahip vakıf üniversiteleri arasında “Overall Rankings” kategorisinde Türkiye Birincisi oldu. Bu başarı, eğitim kalitemizin ve topluma katkılarımızın dünya çapında takdir edildiğinin bir göstergesidir.” diye konuştu.
Ayrıca, Üsküdar Üniversitesi’nin, almaya hak kazandığı 17 değerlendirme ile dünya sıralamasında ilk 500 üniversite içerisinde yer almayı başardığını da dile getiren Tarhan, “Bu, üniversitemizin uluslararası alanda ne kadar iddialı ve rekabetçi olduğunun bir göstergesidir.” dedi.
Türkiye'nin İlkleri ve Pozitif Psikoloji…
“Biz, Türkiye’nin ilk davranış bilimleri, mühendislik ve sağlık temalı üniversitesi olarak yola çıktık” diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Pozitif Psikoloji” yi sadece Türkiye’de değil dünyada da ilk temellendiren ve kredili ders olarak açan ilk üniversite olduklarını söyledi. Bu alanda düzenli olarak kongreler düzenlediklerini kaydeden Tarhan, sosyal ve duygusal becerilerin önemine vurgu yaptı. Tarhan, “21. Yüzyıl becerileri yenilikçilik girişimcilik, sürdürülebilirlik olarak bilinir. Bizim vurguladığımız sadece akademik ve teknik değil sosyal ve duygusal becerilerinin de öğrencilere aktarılması gerektiğidir. Bunun için İnsani değerler ödüllerini 2016 yılından itibaren her yıl vermekteyiz. Öğrencilerimize de İyilik Bilimi olarak da tanımlanan Pozitif Psikoloji dersini rektörlük dersi olarak bütün öğrencilere vermekteyiz.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi olarak ilklerin üniversitesi olduklarını, birçok ilke imza attıklarını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan şu değerlendirmelerde bulundu: “Kuruluşumuzdan bu yana pek çok ilke imza attık. Türkiye’nin ilk Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nü kurduk. Öğrencilerimiz insani değerlere ve nitelikli insan yetiştirmeye odaklanan bir bilim yuvasıyla aynı çatı altında gelişiyorlar. Yine Türkiye’nin ilk Adli Bilimler Lisans Programı’nın yanı sıra multidisipliner eğitim alabilecekleri geleceğin mesleklerine yönelik bölüm ve programlar sunuyoruz.”
TRGENMER Projesi ve Uzay Yolculuğu
Fikirlerin ürüne dönüşmesi için tüm akademik birimleriyle farklı alanlarda sürdürülebilir projelere imza attıklarını kaydeden Tarhan, yapay zeka ve kök hücre çalışmalarını önemsediklerini, Türkiye’nin ilk yapay zeka etkinliğini gerçekleştirdiklerini söyledi. Tarhan, “Nöromodülasyon ve genetik tedavileri, otizm, şizofreni, Alzheimer, yapay zeka, biyoteknoloji, kök hücre – CRISPR araştırmaları ve kişiye özel tedavi gibi pek çok alanda benimsediğimiz AR-GE odaklarıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Birkaç örnek vermem gerekirse, gen teknolojisi alanında çalışan TRGENMER Türkiye’de CRISPR teknolojisi alanında TÜBİTAK’a en yüksek oranda proje üreten akademik birim. Milli Uzay Programı kapsamında uzaya gideceği açıklanan 13 projeden biri, yine TRGENMER’de Dr. Cihan Taştan hocamız ve ekibince geliştirilen ‘Message (Microgravity Associated Genetics) Bilim Misyonu’ oldu.” dedi.
MESSAGE Deneyinin Önemi
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) getirdiği örnekler üzerinde çalışmaların TRGENMER laboratuvarında sürdüğünü ve önemli ilerlemeler kaydedildiğini anlatan Tarhan, mikro yerçekimi ortamlarının biyolojik sistemler üzerindeki etkilerini anlamanın gelecekteki uzay misyonları ve biyomedikal araştırmalar için kritik olduğunu belirtti.
Tarhan, "Bu tür araştırmalar, sadece uzay araştırmaları için değil, aynı zamanda dünya üzerinde hastalıkların tedavisi ve önlenmesi için de büyük potansiyel taşıyor. Mikro yerçekiminin gen ekspresyonu üzerindeki etkilerini anlamak, özellikle bağışıklık sistemi ve kanser gibi kritik sağlık konularında yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine yol açabilir. Bundan dolayı, MESSAGE deneyi ve benzeri çalışmalar, sağlık bilimleri ve biyoteknoloji alanında çığır açıcı olabilir." şeklinde konuştu.
Liseliler hayallerine Üsküdar ile ulaşıyor…
Üsküdar Üniversitesi ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle lise öğrencilerine yönelik düzenlenen Bilim ve Fikir Festivali’nin (BFF) dokuzuncusunun gerçekleştirildiğini de kaydeden Tarhan, “Biz kurulduğumuzdan bu yana öğrencilerimizi, alanlarında çığır açacak buluşlara sahip bilim insanları olmaları için teşvik ediyoruz. Bilim ve Fikir Festivali ile lise çağındaki gençlerin fikirlerini ve buluşlarını gösterebileceği, onlara proje kültürünün aşılanmasını sağlayacak bir platform kurduk. Biliyorsunuz artık ‘kendinin en iyi versiyonuna ulaşmak gibi bir kavram var’ Bunu hepiniz duydunuz. Artık bu kavram bile eskidi. Artık ‘kendini aşmak’ kavramı üzerinden konuşuyoruz. Kendinize ne kadar büyük hedefler koyarsanız o zaman başkaları kıyaslamayıp özgüveninizi yükseltirsiniz. Unutmayın en yakın rakibiniz kendiniz olmalı. İşte Bilim ve Fikir Festivali’ni de gençlere bu duyguyu yaşatmak için tasarladık.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi’nin Girişimcilik ve İnovasyon Vizyonu
Üsküdar Üniversitesi'nin girişimcilik ve inovasyon vizyonunu da anlatan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, üniversitenin girişimcilik ekosistemine verdiği önemi vurguladı. Tarhan, "Öğrencilerimize girişimcilik ruhunu aşılamak ve onları inovatif fikirler üretmeye teşvik etmek için çeşitli projeler ve programlar düzenliyoruz. Tekno-girişimciliği destekleyen bir üniversite olarak, öğrencilerimizin yenilikçi projelerini hayata geçirmeleri için gerekli kaynakları ve desteği sağlıyoruz." şeklinde konuştu.
Kariyer testi ile “Hangi üniversite”
Kişilerin karar vermesinde doğru mesleklere yönlendirmesi konusunda “Kariyer Testlerinin” önemine dikkat çeken Tarhan, “Üsküdar Üniversitesi’nin web sayfasında kişinin güçlü ve zayıf yönlerini anlamasına yarayan bir kariyer testi bulunuyor. Bu test kişinin artistik, akademik, sosyal, sözel alanlardan hangisi veya hangilerinde başarılı olduğu konusunda sonuçlar veriyor. Şu anda sözel, sayısal ya da eşit ağırlıklı puanlar belli olsa da bir de kariyer ölçeğine başvurmakta fayda var.” diyerek üniversite adaylarını doğru tercih yapma konusunda yönlendirdi.
İlk tercihim Üsküdar…
Üsküdar Üniversitesi olarak burs imkanlarını zengin tuttuklarını ve bunu önemsediklerini özellikle vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, %50 ve %25 ÖSYM burslarının yanı sıra tüm ücretli kontenjanlarda ilk tercihini Üsküdar Üniversitesi yapan adayların yerleşmeleri halinde ilk tercihine %35, öte yandan ilk 5 tercihin tamamını Üsküdar Üniversitesi yapan adaylara ek olarak %25 oranında burs olanağı sunduklarını ifade etti.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan tercih yapacak tüm aday ve ailelerini 16 Temmuz – 04 Ağustos tarihleri arasında devam eden tercih günlerine katılmak üzere Üsküdar Üniversitesine davet etti.
Okunma : 1220
ÜHA