TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Doğru rehberlik kişileri hatadan koruyor”

Meslek seçiminin adaylar için oldukça önemli olduğunu hatırlatan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Akit TV’de yayınlanan Eğitim Atlası programında aday öğrencilere rehber olacak değerlendirmelerde bulundu. Eğitim fakültelerinde meslek seçiminin bir bilim dalı olduğuna dikkat çeken Tarhan, doğru rehberliğin kişiyi hatadan koruduğunu söyledi. Üniversitelilerin üçte birinin mesleğini değiştirmek istediğine dikkat çeken Tarhan, en başında doğru karar verilmesi halinde buna ihtiyaç kalmayacağını kaydetti.  

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Akit TV’de yayınlanan Eğitim Atlası programına katılım sağladı.

Adaylar öncelikle kendilerini tanımalı

İnsanın hayatında iki önemli kararın olduğundan bahseden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bunlardan birinin meslek seçimi diğerinin ise eş seçimi olduğunu belirtti. Tarhan; “İnsanın hayatında iki önemli karar vardır. Bunlardan biri eş biri de meslek seçimidir. Bu iki seçimde ne kadar ayrıntılı düşünürlerse ne kadar doğru karar verirlerse ilerdeki yılları daha sağlıklı geçer. Bu nedenle meslek seçimi onlar için önemli. Meslek seçimini yaparken özellikle şunlara dikkat etmelerinde fayda var; bir kere önce kendilerini tanımalılar, kendilerinin kişisel özelliklerini, güçlü yönlerini, sosyale mi daha yakınlar yoksa sanata mı, artistik alana mı daha yatkınlar fen bilimleri gibi, sağlık alanı gibi alanlara mı yatkınlar bunların analiz edilmesi lazım. Biz bununla ilgili Üsküdar Üniversitesi olarak kolaylık olsun diye web sayfamızda ‘Holland’ adlı bir test var, eğitimcilerin kullandığı kısa bir test. Orada kişi soruları doldurduğu zaman hangi alana yatkınlığı ile ilgili bir bilgi veriyor. Bu kişinin kendi özelliklerini belirliyoruz daha sonra seçmeyi düşündükleri meslekleri iyice analiz etmeleri lazım. Bu mesleklerin zorlu yönleri nedir, kolay yönleri nedir? Hayatını o meslekle yaşayanların gözlemleri tecrübeleri nelerdir bununla ilgili bir analiz gerekiyor. Bu bittikten sonra da kendi kişisel özellikleriyle düşündükleri meslekler arasındaki bağlantı kurmayı başarmaları lazım.” şeklinde konuştu.  

 “Doğru rehberlik kişileri hatadan koruyor”

Aday öğrencilerin tercih döneminde bilen birilerinden yardım alması gerektiği konusuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yardım alındığında daha sağlıklı bir karar verilebileceğinden bahsetti. Tarhan; “Eğitim fakültelerinde meslek seçimi bir bilim dalı oldu çünkü meslekler çoğaldı, özelleşti. Özelleştiği için ayrıntıları var. Böyle durumlarda doğru rehberlik kişileri hatadan koruyor. Zaten üniversitelerde okuyan öğrencilerde yapılan çalışmalarda yüzde kırkı sevmediği bir alanda olduğunu söylüyorlar. Hatta yüzde elli ikisi de üniversiteye girdikten sonra değiştirmek istiyorlar. İki milyon kişi sınava giriyor, bunların hemen hemen üçte biri mesleğini değiştirmek istiyor. İlk başta doğru kararı verirse buna ihtiyaç kalmaz. Bunun için bir bilenden yardım almaları gerekiyor. Bu şekilde yardım alabilirse kişi doğru, daha sağlıklı karar verebilir. Ailenin de görüşünü almak burada önemli. Tercih zamanı tercih danışmanlarına gidip kendi puanıyla, başarı sırasıyla, kendi hedeflediği alanlardaki başarı oranlarına göre tercih robotları veya tercih danışmanları ile daha isabetli karar veriyorlar. Kendi kararının sorumluluğunu taşırsa önüne çıkacak engelleri daha kolay aşar. Hayat zaten engelleri aşmak demektir. Engelleri aştıkça kişi gelişiyor. Zorluklar, engeller büyümenin bir parçasıdır. Bu nedenle zorluk olmadan her şeyin güllük gülistanlık olduğu bir meslek yok. Hayatta başarı yolları öyle çiçekli yollarla değil taşlı yollarla, engellerle dolu. O engeller bizim için bir engel değil, aşılması gereken durumlardır. Bu şekilde görürse zaten üniversitede de hayatta da kendini geliştirmiş, olgunlaşmış, zorlukları yenmiş olur. Zaten eğitim hayatının da amacı teknik beceri kazandırmak, akademik beceri kazandırmak değil, aynı zamanda sosyal ve duygusal becerileri de kazandırmak, insan ilişkilerini öğretmektir.” ifadelerini kullandı. 

“Vakıf üniversiteleri arasında dünyada yüz birinci olduk”

Üsküdar Üniversitesi’nin 5 farklı yerleşkesinde bulunan lisans ve ön lisans bölümleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Tarhan; “Özellikle kalitenin üzerinde duruyoruz. Biz kaliteyi çok önceden başlattık. Öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz için özel bir yazılım geliştirdik. Öğrenci ile hoca arasında online haberleşme ağı oluşturarak ‘STIX’ sistemi içerisinde özel bir yazılımla öğrenci ile akademisyen rahatlıkla görüşebiliyor, ödev gönderebiliyor, danışmanlığı online yapmak adına özel bir program yaptık. Biz bunu 7 – 8 senedir kullanıyoruz. Diğeri de UKS diye bir sistem üniversite kalite sistemi diye bir yazılım satın aldık. Şu anda üniversitede yapılan bütün toplantılar, bütün etkinlikler her şey oraya giriyor ve her şey faaliyet takvim takip sistemi şeklinde takip ediliyor ve raporlanıyor. Bunun sonucunda da biz vakıf üniversiteleri arasında dünyada yüz birinci olduk. Bunu uzun zamandır uyguluyoruz ve bunun da meyvelerini çok iyi aldık. Biz kaliteye, öğrenmeye ve elimizdeki imkanları en güçlü şekilde yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

 “Öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz”

Üsküdar Üniversitesi’nin merkezi konumda bulunmasının sağladığı avantajlardan, akademik kadrodan ve Erasmus imkanlarından bahseden Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Her tarafa ulaşılabilir, ulaşım açısından kolay bir yer. Şehrin içinde şehir üniversitesi. Akademik kadro da çok önemli. Muhakkak bölümlerin akademik kadrolarına girip baksınlar. Çünkü iyi eğitim iyi hocalarla olur. Yani hocalar ne kadar iyiyse eğitimde o derece daha verimli olur. Nasıl iyi futbol iyi oyuncularla oynanırsa, iyi eğitim de iyi hocalarla olur. Bir de üniversitenin uluslararası başarılarına bakmalarını tavsiye ediyoruz. Biz bu konuda Üsküdar Üniversitesi olarak ciddi bir uluslararası birkaç platformun katılımcısıyız. Dünyanın önde gelen yükseköğretim kuruluşu olma yolunda ilerliyoruz. Tüm dünya için önem taşıyan konuların tartışıldığı G20 Zirvesi’ne Türkiye’den tek katılım sağlayan yükseköğretim kurumu konumundayız. Birleşmiş Milletler (BM), SBMT ve UNESCO gibi dünya çapındaki kurum ve kuruluşlarla iş ortaklıklarımız ve standartlara uyumumuz takdir değer düzeyde. THE (Times Higher Educations) ve Scimaga Rankings gibi küresel ölçekteki saygın kuruluşlardan güzel dereceler elde ettik. TURQUALITY destek programıyla da yurt dışında marka değeri olma yolunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun gibi uluslararası işbirlikçileri çok önemli ve 500’ün üzerinde üniversite ile Erasmus anlaşmamız var. Üsküdar Üniversitesi olarak biz elimizden gelenin en iyisini yapmaya, öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. 

“TÜBİTAK’tan geçen sene aynı anda 11 tane öğrencimiz proje aldı”

Üniversitelerin sadece meslek edindirmediğini aynı zamanda bilimi öğrettiğini ve bilgiyi de ürüne dönüştürdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Üniversiteler sadece meslek edindirmiyor. Bilimi öğretip, bilgiyi de ürüne dönüştürüyor. Aynı zamanda bu üçüncü nesil üniversitelerin dördüncü bir fonksiyonu vardır; topluma bilgilendirme yapar. Onun için bu endekslerde bir sosyal etkiye de önem vermeye başladık. Bunlara önem veriyoruz ve öğrenci projelerimiz çok fazla. TÜBİTAK’tan geçen sene aynı anda 11 tane öğrencimiz proje aldı. Danışman hocasıyla birlikte TÜBİTAK’ta o geçen dönemde en çok proje alan üniversite olduk. Bütün bunlar öğrencilerimiz için, proje kültürü dersini ikinci sınıfa koyduk. Üçüncü sınıfta proje ile ilgili dersler veriyoruz. Dördüncü sınıfta her öğrenciye mezuniyet projesi yaptırıyoruz. Ayrıca bir değerde biliyorsunuz Türkiye uzaya gidecek. Uzaya gideceğiz ve uzaya ilgili genetik inceleme görevini bizim genetik hocalarımız aldılar.” dedi. 
 

Okunma : 1178

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri