Üsküdar Üniversitesi Seçici Kurulu tarafından 24 altın değeri yaşatmak amacıyla kamuoyu tarafından alanında örnek olan kişi ve kurumlara verilen Yüksek İnsani Değerler Ödülleri, 7’inci kez sahiplerini buldu. Geleneksel hale gelen ödüller bu yıl; Sağlık Eski Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Türkiye’nin ilk klinik nöropsikoloji laboratuvarının kurucusu Psikolog Prof. Dr. Öget Öktem Tanör, “Mikro Kredi” uygulamasının mucidi Nobel Barış Ödüllü ekonomi profesörü Prof. Dr. Muhammed Yunus, ülkemizde çağdaş psikiyatrinin ve nöropsikiyatrinin kurucusu kabul edilen Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı merhum Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman, görme engelli motosiklet tamircisi Yılmaz Kazdal, eğitim hayatında zorluk yaşayan çocuklara ve gençlere destek sağlayan Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı (KAHEV), kültür hazinemize değerli katkıları olan şair, yazar, düşünür ve siyasetçi merhum Sezai Karakoç ile yazar, çevirmen, düşünür merhum Cemil Meriç’e takdim edildi. Törenin açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, değerlerin kişiyi hayattaki hedefine götüren yol işaretleri olduğunu belirterek bu değerler ile genç kuşaklarda farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi. Tarhan, pandemiye bağlı great reset ile değerler ve önceliklerin de yer değiştireceğini sözlerine ekledi.
Üsküdar Üniversitesi, Adalet, Dürüstlük, Şefkat ve Merhamet, Şeffaflık, Cesaret, Empati ve Sorumluluk, Güven ve Sadakat, Utanma, Alçakgönüllülük, Yardımlaşma, Helalleşme, Selamlaşma, İçtenlik, Bağışlama, Cömertlik, Fedakârlık, Minnettarlık, Çoğulculuk, Katılımcılık, Özgürlükçülük, Hesap Verebilirlik, Uzlaşmacılık, Yenilikçilik, Vefa gibi 24 altın değeri yaşatmak amacıyla her sene Üsküdar Üniversitesi Seçici Kurulu’nun değer gördüğü kişi ve kurumlara “Yüksek İnsani Değerler Ödülleri”ni takdim ediyor. Bu yılki Üsküdar Üniversitesi 7. Yüksek İnsani Değerler Ödülleri Töreni, pandemi önlemleri kapsamında seyreltilmiş ve fi-jital olarak gerçekleştirildi. Üsküdar Üniversitesi Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda düzenlenen törende ödüller sahiplerini buldu.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Toplumdaki kahramanları anıyoruz”
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, törenin açılış konuşmasını yaptı. Üniversite olarak Yüksek İnsani Değerler Ödülleri törenlerini organize etmelerinin sebeplerine değinerek sözlerine başlayan Tarhan, “En önemli sebeplerden biri toplumda kahraman olarak nitelendirebileceğimiz kişiler olmasıdır. Bu kişiler genellikle hayattayken çok fark edilmiyor ve daha sonra anılıyor. Biz bu şekilde anmaya çalışıyoruz. En azından hayatta olmayan kişilerin de hatırlanması için ve gençlere rol model olmalarını sağlamak yönünden neler yapabiliriz diye düşündük. Bazı kişi ve olayların örnek seçilmesi ile ilgili ‘ödüllerle ve insani değerlerle ne işin var?’ şeklinde itirazlar oldu. Bu şekilde dönüşler, bizi değerlerin insan davranışını geliştirmede ne kadar önemli olduğu ile ilgili bilimsel temelleri araştırmaya yönlendirdi.” dedi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Değerler bizi hayattaki hedefimize götürüyor”
Felsefi çalışmaların kendilerini psikolojik etkenlerin insanın davranışlarını geliştirmesindeki önemine yönlendirdiğini ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Psikolojide daha önce duygu, düşünce ve davranış üçlüsü vardı. Daha sonra insan davranışını geliştirmede dördüncü olarak değerler öne çıktı. Bir insanın temel değerleri ve değer yargıları yoksa o insan hayattaki yol işaretlerini bulamıyor demektir. 24 altın değer diye özetlemeye çalıştığımız değerler bizi hayattaki hedefimize götüren yol işaretleridir. Bir kısmı amaç değerler, bir kısmı ise hedefe götüren araç değerlerdir. Bütün bu değerler ile genç kuşaklarda ve öğrencilerimizde farkındalık oluşturmak istedik. Değerlerle ilgili bir sentez yaparak geçtiğimiz yıl ‘Postpandemik İyi Oluş Manifestosu’ yayınladık ve dünyadaki üniversitelere gönderdik.” dedi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Great reset ile değerler ve öncelikler yer değiştirecek”
Pandemi sonrası dünyanın great reset yani büyük bir yenilenme yaşadığına dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu yenilenmede hayatımızdaki birçok değerler ve önceliklerimiz artık yer değiştirecek. Diğer dünya ile daha çok ilgilenmek durumundayız. Dünyadaki gelir adaletsizliği, doğaya hoyratça davranmamız, çevre hassasiyeti ve daha birçok konu hakkında yeniden düşünmeler gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
İlk ödül, Nobel Barış Ödülü sahibi Prof. Dr. Muhammed Yunus’a verildi
Ödüllerin ilki “Mikro Kredi” uygulamasının mucidi Nobel Barış Ödülü sahibi ekonomi profesörü Muhammed Yunus’a takdim edildi. Prof. Dr. Muhammed Yunus’a “Farklılıklardan bağımsız olarak adil bir rekabet düzeninde barış, insanlık ve uzlaşmaya dayalı daha iyi bir dünya için geliştirdiği “Sosyal İş” modeli ve bu hayalini genç liderlere aktarmak için oluşturduğu eğitim programı ve farkındalık çalışmalarından dolayı” Üsküdar Üniversitesi tarafından Yüksek İnsani Değerler Ödülü’ layık görüldü.
Ödülü Prof. Dr. Aziz Akgül’e takdim edildi
Bangladeş’te bulunduğu için törene çevrimiçi katılan Prof. Dr. Muhammed Yunus’un ödülünü kendisi adına Grammen mikrofinans yöntemlerinin ve programının Türkiye’de uygulanmasında önemli katkıları bulunan, akademisyen, yazar ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Kurucusu Prof. Dr. Aziz Akgül’e Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan tarafından takdim edildi.
Prof. Dr. Muhammed Yunus: “Fakirlik sistem tarafından üretilmiştir”
Üsküdar Üniversitesi’ne ödül için teşekkür eden Prof. Dr. Muhammed Yunus, hayata geçirdiği mikro kredi modeli hakkında bilgi verdi. Fakirliğin kişiler tarafından değil, sistem tarafından üretildiğini vurgulayan Prof. Dr. Yunus, “Yoksulluk sistem tarafından insanlara empoze ediliyor. Bu tek başına var olmuyor. Fakir insanlar, bonzai gibidir. Bonzai aslında normal ağaç tohumlarıdır. Biz onları budarız ve bonzai olarak küçük bırakırız. Toplum onlara herkese gibi yetişmesi için fırsat vermiyor, aslında tohum aynı tohum. Bir sistem yarattık, üst kesimi yukarıya iterken, altta yaşayanlara imkan vermiyoruz.” dedi.
Prof. Dr. Recep Akdağ: “Eski sağlık sistemi insanlara mağduriyet yaşatıyordu”
Törende Sağlık Eski Bakanı, 27. Dönem Ak Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Recep Akdağ’a da ödül takdim edildi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve 22. 23. Ve 24. Dönem Ak Parti Milletvekili ve Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Halide İncekara tarafından ödül verildi. Prof. Dr. Recep Akdağ, Sağlık Bakanlığı görevini sürdürdüğü dönemde başta “Sağlıkta Dönüşüm Programı” olmak üzere “Dumansız Hava Sahası” gibi öncü projelere imza atması dolayısıyla Üsküdar Üniversitesi tarafından Yüksek İnsani Değerler Ödülü’ne layık görüldü.
İnsani değerlere vurgu yapan bir ödül almanın kendisini mutlu ettiğini belirterek sözlerine başlayan Sağlık Eski Bakanı ve 27. Dönem Akparti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Recep Akdağ, “Hekimler, sağlık çalışanları, aileler ve onların hastaları önceki dönemlerdeki sağlık sistemi nedeniyle mağduriyetler yaşadı. 2002 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte siyaset yapılabileceğini ve bu yola hizmet edilebileceğini gördük. Sistemimizin temeli en yoksulların, en muhtaç olanların ve en kırılgan olanların da sağlık hizmeti almasına yöneliktir. Bunu da büyük ölçüde başardık.” dedi.
Yazar, çevirmen düşünür merhum Cemil Meriç’e ödül
Törende bir diğer ödül, yazar, çevirmen, düşünür merhum Cemil Meriç’e takdim edildi. Merhum Cemil Meriç, dil, tarih, edebiyat, felsefe ve sosyoloji olmak üzere sosyal bilimlerin birçok alanında yaptığı araştırmalar, kaleme aldığı yazıları, eserleri ve yetiştirdiği sayısız öğrencisi ile düşünce insanı olarak kültür hazinemize yaptığı çok değerli katkıları, eserlerinde Doğu-Batı kültür hazinelerinin zengin ayrıntılarına yer vererek yeni nesillere aktarması dolayısıyla Üsküdar Üniversitesi tarafından Yüksek İnsani Değerler Ödülüne layık görüldü.
Yazar Ümit Meriç: “Cemil Meriç bir dünya entellektüelidir”
Merhum Cemil Meriç’in ödülü, Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Üsküdar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka tarafından kızı yazar Ümit Meriç’e verildi. Üsküdar Üniversitesi’ne teşekkür eden Meriç, babası Cemil Meriç’in Üsküdarlı olması ve uzun yıllar Üsküdar’da yaşamış olması nedeniyle ödülün son derece anlamlı olduğunu söyledi. Babasının 38 yaşındayken gözlerini kaybettiğini kaydeden Ümit Meriç, “12 eser kaleme aldı. Eserlerinin tamamını gözlerini kaybettikten sonra kaleme alınmıştır. O nedenle bugün gözlerini kaybetmiş bir başka hünerli insana da ödül veriyorsunuz. İnsanların bazı uzuvlarını kaybetmeleri halinde bazı yetileri kazandığının en güzel örneği bu iki insan. Cemil Meriç’in dünya özürlüler tarhinde henüz önemi anlaşılmadı. Görmeden 12 cilt fikir eseri kaleme almak bir insan için mucize kabilindendir.” dedi. Ümit Meriç, babası Cemil Meriç’in hala Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde kalan bir isim olduğunu da belirterek “Aslında Cemil Meriç Hazreti Mevlana’nın o meşhur teşbihiyle bir ayağı kendi ülkesinin irfanında olan ama öbür ayağıyla bütün dünya kültürünü dolaşmış bir insan. Yani Aslında Cemil Meriç yerli, milli, bizden bir irfan sahibi olduğu kadar aynı zamanda bütün dünyanın fikir ufuklarını da dolaşmış olan bir dünya entellektüelidir.” dedi. Meriç, babasının eserlerine rağmen dünyada yeterince tanınmadığını sözlerine ekledi.
Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman’a ödül takdim edildi
Ülkemizde çağdaş psikiyatrinin ve nöropsikiyatrinin kurucusu kabul edilen Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı merhum Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman ödül alan bir başka isim oldu. Merhum Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman, eski usül tedavi yöntemleri yerine yeni nesil ruh hekimliği anlayışının gelişmesine katkıda bulunması, ruhsal rahatsızlıklar konusunda toplumsal değişime öncü olması, kurduğu laboratuvarlarla Türkiye’de nöro-psikiyatri dalının kurulmasına öncülük etmesi ve Cumhuriyet tarihinin ilk akıl hastanesinin kurulmasını hükümete teklif ederek bugünlere sağladığı katkı nedeniyle Üsküdar Üniversitesi tarafından Yüksek İnsani Değerler Ödülü’ne layık görüldü.
Uran Özsoy: “Hasta kardeşini her hafta ziyaret ederdi”
Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman adına ödülü, yeğenleri Milliyet gazetesi yazarı Tunca Bengin ve Uran Özsoy aldı. Ödülü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan alan Uran Özsoy, ödül için teşekkür etti. Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman’ın, annesinin dayısı olduğunu belirten Uran Özsoy, “Ben Mazhar Osman’ı çocukluğumda 10 yaşına kadar tanıma mutluluğuna eriştim. Dünya tıp alemine katkıları değil yakınen bildiğim, anneannemle beraber oturduğumuz için ağabeyi daima kardeşini mutlaka yoklamaya gelirdi. Çünkü anneannemin de kronik rahatsızlığı vardı. Dedem Nevzat Eşref vefat etmşti. Her hafta gelir, ziyaret eder kardeşinin ihtiyaçlarına bakardı. Çok önemli bir insani değer olarak bunu görüyorum. Aile içinde çok asabi bir yapısı vardı. Geleceği zaman hazır beklerdik. Ben muhakkak pencerede durmak durumundaydım. 1015 plakalı arabanın geldiğini, kapısının açıldığını görüp haber vermek mecburiyetindeydim çünkü zil çalıp kapının önünde beklemesin. Kardeşiyle ilgilenir, sağlığı için gayret gösterirdi.” dedi.
Prof. Dr. Öget Öktem Tanör: “Üsküdar Üniversitesi’nin böyle bir geleneği yerleştirmesi çok değerli”
Törende Türkiye’nin ilk klinik nöropsikoloji laboratuvarının kurucusu Psikolog Prof. Dr. Öget Öktem Tanör’e ödül takdim edildi. Prof. Dr. Tanör, Türkiye'nin ilk Klinik Nöropsikoloji Laboratuvarını kurması, üniversitelerden gönderilen psikologları, nöropsikolog olarak yetiştirip Nöroloji alanına kazandırdığı yetenekler ve bu bilim dalına yaptığı önemli katkılar nedeniyle Üsküdar Üniversitesi tarafından Yüksek İnsani Değerler Ödülü’ne layık görüldü. Tanör’e ödülünü, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Koçak takdim etti. Çok kıymetli bulduğu bu ödül için Üsküdar Üniversitesi’ne teşekkür eden Prof. Dr. Öget Öktem Tanör, “Üsküdar Üniversitesi’nin yaptığı bu işi çok önemli buluyorum. İnsanlık dediğiniz zaman insanın sahip olması gereken değerleri önemseyip böyle bir geleneği yerleştirmeleri, yıılardır bunu üşenmeden sürdürmeleri çok değerli. Bundan sonra da sürdürmelerinin mümkün olmasını can-ı gönülden diliyorum ve kendilerini kutluyorum.” dedi.
Görme engelli motosiklet tamircisi Yılmaz Kazdal: “Önemli olan engel tanımadan hayalini gerçekleştirmektir”
7. Yüksek İnsani Değerler Ödüllerinden biri de bu yıl görme engelli motosiklet tamircisi Yılmaz Kazdal’a verildi. Yılmaz Kazdal, çocukluğundan bu yana görme engelli olmasına rağmen hayata küsmeyerek zor bir mesleği icra etmesi ve mücadelesiyle sadece engelli bireylere değil tüm topluma önemli bir rol model olması dolayısıyla ödüle layık görüldü. Yılmaz Kazdal’ın ödülünü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk takdim etti. Üsküdar Üniversitesi’ne ödül için teşekkür ettiğini belirten Yılmaz Kazdal, “Bugün burada olmaktan çok mutluyum. Benim için görmek bu saatten sonra hiç problem değil çünkü engelliyim diyerek kıyıya çekilmek, esas engelli demek o zamandır. O yüzden hiçbir engel tanımadan hayalini gerçekleştirmek, bu günlere gelmektir.” dedi.
Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı (KAHEV)’e ödül takdim edildi
Törende bir diğer ödül ise eğitim hayatında zorluk yaşayan çocuklara ve gençlere destek sağlayan Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı (KAHEV)’e verildi. KAHEV, maddi imkânsızlıklar nedeniyle eğitim hayatında zorluk yaşayan çocuklara ve gençlere destek sağlaması, Türkiye'nin birçok şehrindeki devlet okullarında kütüphane ve laboratuvarlar kurarak donanımlı nesillerin yetişmesine katkıda bulunması nedeniyle ödüle layık görüldü.
Dr. Canan Topcu: “Eğitimde fırsat eşitliği yaratmaya çalışıyoruz”
KAHEV’in ödülü, KAHEV adına Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Canan Topcu’ya Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar tarafından takdim edildi. Dr. Canan Topcu, kadın tıp ve diş hekimleri tarafından kurulan KAHEV’in resmi olarak yaklaşık 3 yıl önce kurulmasına karşın özellikle teknoloji ve sosyal medya sayesinde çok önemli yol kat ettiğini belirterek “Birçok öğrenciye ulaştık, çok da çabuk hareket ettik. 3 bine yakın bursiyerimiz var. Okullara destekler sağlıyoruz. Köy okullarını boyuyoruz. Ressam gönüllüler ve eğitim gönüllüleriyle çalışıyoruz. Kısaca eğitimde fırsat eşitliği yaratmaya çalışıyoruz. Üsküdar Üniversitesi’ne çok teşekkür ediyoruz.” dedi.
Merhum Sezai Karakoç anısına ödül takdim edildi
7. Yüksek İnsani Değerler Ödülü’nün sonuncusu ise kültür hazinemize değerli katkıları olan şair, yazar, düşünür ve siyasetçi merhum Sezai Karakoç’a takdim edildi. Merhum Sezai Karakoç, dünya savaşlarından yenik çıkan İslam dünyasının yeniden dirilişini amaç edinmesi, yazı hayatı boyunca diriliş kavramı çevresinde zinde bir bilinç uyandırmaya çalışması, başta şiir, siyaset ve düşünce olmak üzere, dünya Müslümanlarının uyanışına eserleriyle emek vermesi dolayısıyla ödüle layık görüldü.
Törende ödül alanlara Hisseden İnsan heykeli ile birlikte ÇEKÜL fidan sertifikası da takdim edildi.
Tören Üsküdar Üniversitesi Televizyonu ÜÜ TV ve Üsküdar Üniversitesi resmi Youtube hesabından canlı olarak yayınlandı.
TÖRENDEN VİDEO DETAYLAR İÇİN:
Okunma : 2014
ÜHA