Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Çorlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği konferansa konuşmacı olarak katıldı. Gençlere, kendinizi geliştirmek istiyorsanız proje üreticisi olacaksınız diyen Tarhan, başarı için hayata bir proje gibi bakılması gerektiğini söyledi.
Çorlu İlçesi Halk Eğitim Merkezinde gerçekleşen programda Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Değişen Dünya ve Gençlik” konusunda paylaşımlarda bulundu.
Çorlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan’ın yanı sıra İlçede bulunan öğretmenlerin katıldığı konferansa öğrencilerin ilgisi de yoğun oldu.
“Karar veren mekanizmalar yavaşladı”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, dünyada nelerin değiştiğine dikkat çekerek endüstri devrimi ile ilgili bilgi verdi. Tarhan, “22’nci yüzyılda dijital devrim yaşandı. Endüstri 4.0’dan bahsediyoruz. Günümüzde bir bilgisayar ve bir süper genç önemli işler yapabiliyor. Big dataya sahip olanlar, gücü elinde bulunduruyor, dünyadaki hareketliliği kontrol edebiliyor. Karar veren mekanizmalar yavaşladı” dedi.
“Bir birine aşık robotlar olabilir”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, endüstri 4.0 ile yaşanan teknolojik gelişmelere değindi. Tarhan, “Üçüncü dünya savaşının ilk bombası internetten atılacak deniliyor. Mavi beyin projesi var 2018’de başlamış. Bu projeye göre dijital algoritmayla beyindeki elektron dijital dünya genetik dünya ve nörobilim birleşiyor. Multidisipliner çalışma başladı. Ve bununla insan beyni taklit edilerek yeni makineler üretilmeye başlandı. Evimize girmeye başladı. Her şeyi önceden öğreniyor ve komutla şunu yap bunu yap diyebiliyoruz. İstediğin zaman fişini çekebiliyorsun. Her şey dijitalleşecek. Sevginin, duygunun yerini alabilecek mi, bunu tartışıyoruz. Ama hiç şakası yok. Bir birine aşık robotlar olabilir ileride” dedi.
“Zevk için yaşayan insanlar, haz peşinden koşarlar”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, gençlerde dijital bağımlılık konusuna da dikkat çekti. Tarhan, “Gençlerde dijital bağımlılık var. 16-24 yaş arasındaki yalnızlık oranı %70’lere çıkmış durumda. İnsanlar zengin, varlıklı ama mutsuz. Bunun birinci sebebi Kaliforniya sendromu olarak geçiyor. İnsan hayatına sevdiği şeylere karar veriyor. İnsan homo psikolojiktir. Psikolojik varlıktır. Materyal bir varlık değildir. Soyut düşünce üreten bir varlıktır. Materyalizm burada ciddi bir şekilde sarsıldı. Zevk için yaşayan insanlar haz peşinden koşarlar. Hoşuma giden iyidir, gitmeyen ise kötüdür. Bir çocuğu, akvaryumdaki balığın ölebileceğini bile öğreterek hayata hazırlamak gerekir. Bu ihmal ediliyor” şeklinde konuştu.
“Hayata bir proje gibi bakacaksınız”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, gençlere tavsiyelerde bulundu. Tarhan, “Kendinizi geliştirmek istiyorsanız proje üreticisi olacaksınız. Hayata bir proje gibi bakacaksınız. Hayata anlam yükleyecekseniz. Anlamı ve mantık çerçevesi olmayan proje kabul edilemez. Hedef odaklı kişiler hayata bir proje gibi bakıyorlar” dedi.
“Gençleri bilimsel sağlamlıkla ikna etmek gerekiyor”
Günümüzde gençlerin her şeyi sorguladığını, sorgulayan ve öğrenmek isteyen bir gençlikle karşı karşıya olduğumuzu ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, gençlerin bu duyarlılıklarını desteklemek gerektiğini söyledi. “Keşiflerin çoğu neden ABD’de olmuş. Çünkü özgürlükçü ve yenilikçi bir toplum. Gençleri bilimsel sağlamlıkla ikna etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Program sonrası Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a katılımlarından dolayı Çorlu’da eğitim gören öğrenciler ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan tarafından çiçek takdim edildi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan etkinlik ardından okuyucuların kitaplarını imzalayarak onlarla sohbet etti.
Okunma : 2446
ÜHA