TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Çocuklara Bilgi Öğretmeyi Değil Öğrenme Yöntemini Öğreteceğiz”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Çocuklara Bilgi Öğretmeyi Değil Öğrenme Yöntemini Öğreteceğiz”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Adapazarı Rehberlik ve Araştırma Merkezi Instagram canlı yayının konuğu oldu. “Eğitimde Yeni Doğrular: 21. YY Becerileri” başlıklı konuşmasında Tarhan deneyimleyerek öğrenmeye vurgu yaptı. Tarhan, “Dönem artık deneyimleyerek öğrenme dönemi. Özellikle Covid-19’dan sonra deneyimleyerek öğretmeyi uygulamamız lazım.” Dedi.

“Çocuklara bilgi öğretmeyi değil öğrenme yöntemini öğreteceğiz”

21. yüzyılın en önemli becerisinin bilgiyi ezberleyerek değil deneyimleyerek öğrenme olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Aktif öğrenme deneyimleyerek öğretmedir. Çocuklara bilgi öğretmeyi değil öğrenme yöntemini öğreteceğiz. Ve çocuk kendisi deneyimleyerek öğrenecek. Deneyimleyerek, sökerek, takarak, hayal kurarak öğrenecek. Hayal kuracak, hayalini projeye dönüştürecek öyle yapacak. Çocuğa düşünmeyi öğretmezsek taklit ve tekrar eden öğrenci yetişir. Şu anda eğitim sistemimiz maalesef buna direniyor özellikle eski öğretmenlerimiz. Dönem artık deneyimleyerek öğrenme dönemi. Özellikle Covid-19’dan sonra deneyimleyerek öğretmeyi uygulamamız lazım.” İfadelerini kullandı.

“Gençlere ikna edici yaklaşımlarla gidilmesi gerekiyor”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Gençlerin en büyük ihtiyacı ve talebi özgürlük üzerinedir. Otoriter yaklaşımlarla gençleri kaybederiz. Onun için onlara ikna edici yaklaşımlarla gitmemiz gerekiyor. Özgürlüklerini kısıtlamadan, korku politikalarıyla değil de güven politikalarıyla yaklaşmalıyız. Bu 21. yy becerisidir. Eğitimde de bu böyledir. Sınıf yönetiminde bir karizmatik hoca vardır. Eser, kükrer sözünü dinletir öğrenciler korkuyla ders çalışır. Ama karizmatik olmayan hoca öğrenci odaklıysa öğrenci de hocayı seviyor. Hocayı sevince dersi, dersi sevince daha çok çalışıyorlar. Hocayı üzmemek için oluşturduğu güven ilişkisi dolayısıyla saygı duyuyorlar. Sınıf öğretmenliğindeki güven odaklı eğitim önemli şeydir. Eğitimde korku odaklı değil güven odaklı liderlik gerekiyor. Eğer bunu yapamazsak çağı kaçırıyoruz. Gençleri kaybediyoruz. O yüzden çoğulculuk, özgürlükçülük, eleştirilebilirdik ve katılımcılık çok önemli.” Dedi.

“Birçok meslek yok olacağı için gelecek nesillerde insanlar işsiz kalacak”

Son olarak bulunduğumuz teknoloji çağında bilgiye artık çok rahat ulaşıldığını ama önemli olanın doğru bilgiye ulaşmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Başöğretmenlik tarzında öğretmenlik dönemi geçti. Öğretmen de öğrenci olacak. Onun için öğrenen organizma mekanizmasıyla her kurumun hareket etmesi gerekiyor. Bilgiye ulaşmak artık çok kolay. Önemli olan doğru bilgiye ulaşmak ve o bilgiyi hedefe yönelik işleyebilmek. Bilgi hazinesinin anahtarı öğretmende. O çocuk öğretmenle ilişki kuracak ve vakit kaybetmeden hazineye hocanın rehberliği ile ulaşacak. Eğitim sistemimizin bu şekilde olması gerekiyor. Yoksa birçok meslek yok olacağı için gelecek nesillerde insanlar işsiz kalacak. Çağı yakalayamayacağız.” Şeklinde konuştu.

Okunma : 2977

ÜHA

 

İlgili

18 Şubat 2019
"Psikiyatrist" içerisinde
20 Nisan 2020
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri