Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan TGRT Haber’de yayınlanan ‘Bilmedikleriniz’ programının konuğu oldu. ‘Çocuksuz Restoran’ konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Küresel olarak zor bir dönem geçiriyoruz. Covid-19 hayatın bir zorluğu. Çocuklar da bununla yüzleşecek, yaşayacak, korunmayı, savunmayı öğrenecek, mesafeyi öğrenecek. Yani özgürlüklerinin öyle sınırsız olmadıklarını öğrenecek. Sorumluluk duygularının başka insanlara karşı da sorumlu olduğunu, hayata, doğaya karşı sorumlu olduklarını öğrenecekler. Bunları öğrenebilmesi için çocuğun hayatın içinde olması gerekiyor.” dedi.
“Çocukları izole edip, sosyalleşmelerine zarar verme hakkımız yok”
Türkiye’de aile kavramının böyle bir karar ile zedelenebileceğinden bahseden Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Modern yaşamın getirdiği zorluklar nedeniyle aile ancak hafta sonu bir araya gelebiliyor. Hafta içi genellikle anne ve baba işte oluyor. Bu yüzden eve geldiklerinde oturup birlikte vakit geçirme süreleri az. Bizim çocuk psikiyatrisinde en çok tavsiye ettiğimiz şey nitelikli beraberliğin olması. Nitelikli beraberlik, karşılıklı göz temasının kurulduğu, birbirlerinin aktif dinleyicisi oldukları, birlikte zaman geçirdikleri sürenin olmasıdır. Hafta içi o beş gün çok yoğun geçtiği için aileler genellikle bunu hafta sonuna erteliyor. Bu yüzden restoranlarda da ‘çocuklar ayrı gitsin, anne-baba ayrı gitsin’ gibi yeni bir yaşam formu olursa olmaz. Erişkinlerin keyfi için, erişkinlerin rahat yemek yemesi için çocukları sosyal ortamdan mahrum etmeyi pedagojik olarak sağlıklı bulmuyorum, doğru da bulmuyorum. Çocukları izole edip, sosyalleşmelerine zarar verme hakkımız yok. Bu nedenle bunun tartışma olması bile bana tuhaf geliyor.” ifadelerini kullandı.
Çocuklar hayatı yaşayarak öğrenecekler”
Çocukları ortamdan dışlayarak hiçbir şeyin elde edilemeyeceğini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Bunun böyle olmasıyla ilgili herhangi bir talimat, bir karar yok benim bildiğim kadarıyla. Böyle bir şeyi uygulamak mümkün değil, doğru da değil. Çünkü çocuklar, hayatı yaşayarak öğrenecekler. Küresel olarak zor bir dönem geçiriyoruz. Covid-19 hayatın bir zorluğu. Çocuklar da bununla yüzleşecek, yaşayacak, korunmayı, savunmayı öğrenecek, mesafeyi öğrenecek. Yani özgürlüklerinin öyle sınırsız olmadıklarını öğrenecek. Sorumluluk duygularının başka insanlara karşı da sorumlu olduğunu, hayata, doğaya karşı sorumlu olduklarını öğrenecekler. Bunları öğrenebilmesi için çocuğun hayatın içinde olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“Bunların hepsi sosyolojik problemler”
Çocuklara karşı alınacak kararın Türkiye’ye olan etkisinden söz eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Bu demek oluyor ki artık yeni nesillere, küçük çocuklara karşı bir tavır, tutum var. Böyle bir karar birkaç sitede kalırsa belki zararı yok ama bunun genelleştiğini düşünün. Bu Türkiye gemisine zarar verecek, kültürel aktarımımıza zarar verecek bir karar. Böyle bir karar bilimsel olarak onaylanamaz. Özgürlük sınırında belki değerlendirilebilir ama sağlıklı çocuk yetiştirme açısından çok tehlikelidir. Geçen Üsküdar Kaymakamıyla konuştum. Ona ilkokullardaki, ortaokullardaki öğrenci istatistiğini sordum. “Ben dört senedir buradayım. Başladığımda ortaöğrenimdeki öğrenci sayısı doksan altı bindi. Bu sene doksan bir bine düştü.” dedi. Ortaöğretimdeki öğrenci sayısı düştü. Yani bizde de şu an nüfus düşüyor. Onun için bütün bunların hepsi sosyolojik problemler.” dedi.
Okunma : 2198
ÜHA