TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bilimi topluma mal etmek gerekiyor”


Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bilimi topluma mal etmek gerekiyor”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bilimi topluma mal etmek gerekiyor” 2Üsküdar Üniversitesi girişimciliği ve ticarileşmeyi desteklemek amacıyla BrainPark şirketini hayat geçirdi. BrainPark ile genç girişimcilere başlangıç desteği vermek, gelecek vaat eden fikirleri belirlemek ve bu fikirlerin önünü açmak hedefleniyor. Dünyayı değiştiren tüm buluşların bir hayalden çıktığına dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, gençlere hayal kurun dedi. Bilimi popülerize etmek ve topluma mal etmek şart diyen Tarhan, bunun için de BrainPark kurduklarını söyledi.  

Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Teknopark’ta faaliyete geçen ve doğrudan ticari ürüne dönüşme potansiyeli olan girişimleri destekleyen BrainPark düzenlenen bir programla tanıtıldı.
Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programın açılış konuşmalarını Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, GOSM Teknopark Genel Müdürü Dr. Emre Aksan ve Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç yaptı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bilimi topluma mal etmek gerekiyor”

İçinde bulunduğumuz bilgi çağında ülkelerin sahip oldukları bilgi gücü oranında güçlü olduklarını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çağımızda fiziksel ve parasal gücün yerini bilginin aldığını söyleyerek “Gelişmiş ülkeleri gelişmiş yapan oradaki üniversitelerde üretilen ilginç fikirler ve buradaki fikirlerin üretime dönüştürülmesi. Bu konuda ülkemizde önemli bir açık ve eksik var. Biz üniversite olarak bu konuda ne yapabiliriz dedik. Üniversitelerin AR-GE ve toplumu bilgilendirme görevleri var. Bilimi popülerize etmek ve topluma mal etmek gerekiyor. İnsanlarda heyecan uyandırsın, bilim ticari ürüne dönüşsün. Bunun için BrainPark’ta altyapıyı oluşturduk.  Hedef kitlemiz de öğrencilerimiz ve hocalarımız” diye konuştu.

Şirketler kurun fikirlerinizi hayata geçirin

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, genç arkadaşları bekleyen keşifler olduğunu belirterek “Ümitlerinizi körelten söylemler olabilir. Bunlara aldırmayın, genç arkadaşlarımın mutlaka projeleri olsun. Şu anda gelişmiş ülkelerdeki üniversiteler öğrencilerini takip ediyorlar, hangi mezunum nerede çalışıyor değil, hangi mezunum nerede hangi şirketi kurdu? Buna bakılıyor. BrainPark bizim için de övünç kaynağı olacak. Şirketler kurun, fikirlerinizi hayata geçirin. BrainPark’ta öğrenci bütçesine dokunmadan burada çalışabilecek ama hayallerini de hayata geçirebilecek” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bilimi topluma mal etmek gerekiyor” 3Gençler realizmi, idealizmi ve aktivitizmi birleştirmeli…

Hayal kurmanın önemine değinen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, dünyadaki tüm buluşların bir hayalden çıktığını hatırlatarak “İnsan saçma bile olsa hayal kurmalı. Hayallerin sonrasında keşifler ortaya çıkıyor. Arşimet ya da Newton nasıl çıkmış, hep hayal kurmuşlar. Newton veba salgını olduğu için Cambrigde Üniversitesi’nden iki yıl boyunca çıkmamış, fizik ve kimya kitapları okuyup düşünmüş ve hayal kurmuş. Newton bir gün elma ağacının altında oturduğu sırada kafasına elma düşünce yerçekimi kanununu bulmuş. Keşfedici düşünceler böyle çıkıyor. Gençlerin realizmi idealizmi ve aktivitizmi birleştirmeleri gerekiyor. Bu üçü bir araya gelince hayaller ürüne dönüşüyor” dedi.

Dr. Emre Aksan: “Zorlu olan bu yolculukta çok çalışın ve yılmayın”

GOSM Teknopark Genel Müdürü Dr. Emre Aksan, Teknopark olarak en büyük sorunlarının kalifiye eleman bulamamak olduğunu belirterek Türkiye’de 64 adet teknoparkın olduğunu söyledi. Teknoparklarının bünyesinde 130-140 arasında şirket bulunduğunu bunların 30-35 tanesinin kuluçka şirketleri olduğunu belirten Aksan teknoparklarda önemli devlet desteklerinin olduğunu da ifade etti. Sosyal sorumluluk projelerine de önem verdiklerini belirten Dr. Aksan, gençlere 4 yıllık eğitimle yetinmemelerini, çok çalışmalarını ve zorlu olan bu yolculukta asla yılmamaları gerektiğini kaydetti.Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bilimi topluma mal etmek gerekiyor” 4

Prof. Dr. Türker Kılıç: “BrainPark Üsküdar Üniversitesine çok yakıştı”

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç ise hayalden gerçek üretmenin her zaman çok zor olduğunu belirterek Üsküdar Üniversitesini ve Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan’ı bu düşünü gerçeğe dönüştürmüş biri olarak tebrik ettiğini söyledi. Beynin evren gibi bir bağlantısal bütünlük içinde çalıştığını belirten Kılıç “İnsanı inan yapan yanındaki. Hiçbir şey tek başına anlamlı değil her şey içinde bulunduğu ağ ile anlamlı. Bu açıdan bakıldığında BrainPark’ın Üsküdar Üniversitesine çok yakıştığını, onu çok geliştireceğine inanıyorum çünkü bu yapının zaten buna ihtiyacı vardı. Türkiye’de bunun önderliğini yapıyor olmanız dolayısıyla sizleri alkışlıyorum” diye konuştu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bilimi topluma mal etmek gerekiyor” 5Doç. Dr. Barış Metin: “Ürünlerin ticari hayata geçmesini hızlandırmak istiyoruz”

Proje ile ilgili bilgi veren BrainPark Direktörü Doç. Dr. Barış Metin, BrainPark’ın Üsküdar Üniversitesi tarafından kurulan bir şirket olduğunu belirterek genç girişimci arkadaşlara başlangıç desteği vermeyi hedeflediklerini söyledi. Metin, “Ürünlerin ticari hayata geçmesini hızlandırmak istiyoruz. Ciddi bir vergi ve kira avantajı var. Genç arkadaşlar bu avantajları kullanarak çok minimal masraflarla ticaret hayatına atılabiliyorlar. Amacımız ticari hayata başlayacak genç girişimcilere eğitim, danışmanlık, şirketleşme ve ofis desteği sağlamak” dedi. Doç. Dr. Barış Metin ciddi bir cari açıkla karşı karşıya olan Türkiye’nin ancak üreterek ve fikirleri gerçeğe dönüştürerek bu açığı kapatabileceğini söyledi.

Aslanoba Capital Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Hasan Aslanoba “Melek Yatırımcı Desteği Nasıl Alınır?” ve Young Guru Academy Kurucusu Sinan Yaman da “Girişimcilik ve Liderlik” başlıklı konuşmaları ile tecrübelerini paylaştı.

Hasan Aslanoba: “İyi bir ekip kurun ve büyük Pazar hedefleyin”Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bilimi topluma mal etmek gerekiyor” 6

Hasan Aslanoba da mutlaka iyi bir ekip oluşturmak gerektiğini belirterek “Adreslenebilir pazarınızın çok büyük olması gerekiyor ve orada büyük bir derdi ve sorunu çözmeniz gerekiyor. Ürününüzün mutlaka çok inovatif çok yaratıcı kimsenin düşünmediği bir ürün olması gerekmiyor. Yurt dışında çok başarılı olmuş bir iş modelini de başlatabilmeniz sizi yeterince inovatif yapar bizim gözümüzde.
 Biz zaten hadiseye bu özgün bir fikir mi değil mi olarak bakmayız, bu ne kadar büyük ekonomik değer yaratır ne kadar büyük bir pazar adresidir,  ne kadar büyük bir sorunu çözer diye bakarız. İyi ekip olarak bir araya gelin, büyük pazar hedefleyin, yatırımcınızı etkileyecek, güzel bir kullanıcı deneyimi olan bir ürününüz olsun. Bu güzel bir web sitesi bir uygulamadır.

Ondan sonra da yatırımcınıza bu ürün ve pazar uyumunun sağlandığını yani işin artık tutmaya başladığını göstermeniz gerekiyor. Sürekli olarak dünyayı takip etmek gerekiyor. Sadece lokal çevrenizle kısıtlı kalmayın, okuyun, takip edin ve seyredin. Teknolojik girişimcilik çok zor olan bir alan, herkesin harcı değil, kısaca kan ter ve gözyaşı. Yıllarca çalışmanız ve odaklanmanız gerektiğini en başta anlayarak bu işe girmenizi tavsiye ediyorum” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bilimi topluma mal etmek gerekiyor” 7Sinan Yaman: “Sen ben kavgasının olmadığı bir iklimde başarı olur”

Sinan Yaman ise dünyanın en çok okunan, saygın liderlik dergilerinden Harward Business Review’in başarı için ihtiyaç olan üç odayı hayal odası, hayalin önündeki manileri tespit odası ve girişim odası olarak tanımladığını belirterek “Bu üç odanın hakkını verebilirsiniz ama yanınızdakilerle beraber hakkını vermek çok önemli. Etrafınızı kimlerle çevirdiğiniz çok önemli.

Girişimciler sen ben kavgasının olmadığı iklimde birlikte başarmayı başarabilirler” dedi. YGA’nın yaptığı projelerle inovasyonlarla değil, o projeleri yapış şekliyle dünyaya ilham vermek istediklerini belirten Yaman, “YGA’nın varoluş amacı bu yani bunun nasıl yapıldığı bu girişimlerin nasıl hayata geçtiği. Birlikte özgürce fikirlerin söylendiği özgün projelerin oluşturulduğu, özgüvenli insanların birlikteliği” dedi.

Sinan Yaman, “Eğer geleceği hayal etmemiş, planlamamışsanız, birilerinin hayalinin bir parçası olursunuz" diyerek gençleri hayal kurmaya ve hayallerinin peşinden gitmeleri için çaba göstermelerinin önemine işaret etti.

Üsküdar Üniversitesi Televizyonundan da canlı yayınlanan program plaket takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.


Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bilimi topluma mal etmek gerekiyor” 8


Okunma : 7925

ÜHA

 

İlgili

Haberler

Foto Galeri