Dünya genelinde her geçen gün sayısı artan tematik üniversitelere son dönemlerde Türkiye’den de örnekler vermek mümkün. İstanbul Medipol Üniversitesi, Bezmi Alem Vakıf Üniversitesi ve Üsküdar Üniversitesi sağlık üniversitelerine birer örnek.
İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İstanbul Üniversitesi Bakırköy Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen “Bir Sağlık Üniversitesi Kurmak Paneli” nde bu konuyu masaya yatırdı.
Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Adnan Yüksel’in yaptığı panele İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, Bezmi Alem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Tüzgen ve Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan katıldı.
Prof. Dr. Yunus Söylet konuşmasında üniversitelerin yetenek yakalama ve yetiştirme işlevini göz ardı etmemesi gerektiğine dikkat çekerken Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın da sağlık profesyonellerine Türkiye’nin her daim ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Sağlık hizmetlerinin önderi üniversiteler olduğunu vurgulayan Aydın, herkes bilgiyi nerede uygulama imkânı bulursa orada uygulayacağını da sözlerine ekledi.
Konuşmasında Sağlık Üniversitelerinin kurulma mecburiyetinin altını çizen Bezmi Alem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Tüzgen ise sağlığın her dalında profesyonellere ihtiyaç duyulduğunu yineledi. Sağlık üniversitelerini Mükemmeliyet merkezleri olarak nitelendiren Tüzgen, bu üniversitelerde araştırmaların sağlık hizmetine de feda edilmemesi gerektiğini hatırlattı.
Bilimsel eğitim, sağlıktaki gelişmeler ve teknolojik ilerlemenin dünya ölçeğinde disiplinler arası işbirliğini zaruri kıldığını, tematik üniversitelerin kurulmasını hızlandırdığını vurgulayan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, artık interdisipliner yaklaşmak gerektiğini sözlerine ekledi. Bilim üretme görevi olan üniversitelerin öte yandan da bilgiyi kullanılabilir hale getirmekle yükümlü olduğuna dikkat çeken Tarhan, girişimcilik ve yenilikçiliğin yanında artık mükemmeliyetçi olmak da gerektiğini söyledi. Kalitenin pasaportu yoktur diyen Tarhan:
Bütünleşen bilgi daha da derinleşiyor!
“Biz NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi’ni kurarak psikiyatri hizmetlerinde çıtayı yükselttik. Sağlık alanında iyi, barışçı rekabeti getirdik. Üniversite eğitiminde de bu olacak. Bilime, insanlığa ve ülkeye katkıyı hedefliyor, dünya standardının üzerinde hizmeti amaçlıyoruz. Dünya ölçeğinde yaşam standardı yükseldi bugün. Dünyada bilgiler bütünleşiyor bir o kadar da derinleşiyor. Disiplinler arası yatay ilişki sağlıkta olduğu gibi bugün her alanda şart. Kaliteli hizmet için kaliteli alt yapı olmalı. Sağlıklı bilgi üretilirken kaliteli hizmet de verilmeli. Bugün gözlemim o ki sağlık alanında ciddi tembellik var. Az çalışayım çok kazanayım mantığı var. Böyle düşünüyorsanız sağlıkçı olmayın derim ben.” Dedi.
Şaban Özdemir (NPGRUP)
Okunma : 4871