Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Yeni Neslin Sorunlarla Baş Etme Yöntemleri Aile ve Okulun Rolü” adlı konferansta Elit Gençler Koleji velileriyle bir araya geldi.
Tarhan; değişen dünyayı, dünyanın nerelere gittiğini, bizim nerede olduğumuzu ve çocuk ve ailemizi değişen dünyada nelerin beklediğini, neleri değiştirmemiz gerektiğini yeni bilgi ve bakış açılarını bilimsel bir tartışmada katılımcılara sundu.
“Onlar ev sahibi biz göçmen olduk”
1850’lerden sonra endüstri devriminin başlamasıyla buhar makinalarının bulunduğu böylece gücün belli noktalara biriktiğini, bunların da sosyal psikolojik sonuçları olduğunu belirten Tarhan, otomasyonla birlikte internet ve otonom robotların olduğu bir dönemi yaşadığımızı söyledi. Tarhan; “Birçok meslek yok olacak deniyor. Yeni meslekler ortaya çıkacak deniyor. Böyle bir durumda gençlerde ciddi bir değişim yaşanıyor. Dijital dünya içerisinde bir nesil var. Gençler dijital çağa çok iyi adapte oldu. Onlar ev sahibi biz göçmen olduk. Böyle bir durumda bizim yeni çözümler üretmemiz gerekiyor ” dedi.
“Bu ders bencillik yerine paylaşımcılığı, iyi insan olmayı öğretiyor!”
Pozitif psikoloji dersinin Harvard Üniversitesi tarafından 2015 yılında ders olarak okutulduğunu belirten Tarhan, “Bu dersin içerisine bakıldığı zaman Anadolu irfanından ve Mevlana alıntılar var. Referans vermeden önümüze bilim olarak sundular. İyi ki de sundular. Çok büyük bir ihtiyaç. Biz bu dersi 2012’te Üsküdar Üniversitesinde Rektörlük dersi olarak koyduk. Yüksek Lisans da ki bazı bölümler hariç hemen hemen hepsi zorunlu olarak pozitif psikoloji dersini görüyorlar. Öğrenciler babamla annemle aramı düzelttim gibi olumlu sonuçlar aldık. Bu ders bencillik yerine paylaşımcılığı öğretiyor iyi insan olmayı öğretiyor. Dünyada ki kötü gidişi düzeltmek için bilim böyle bir yöntem geliştirdi” dedi.
“Gençleri anlamak çok önemli!”
Gençleri anlamanın çok önemli olduğunu söyleyen Tarhan: “Gençler, ergenlik dönemine girdiği zaman kimim? Nereye yönelmeliyim? Ve niçin? Sorusunu soruyor. Kimlik arayışı içinde oluyor. Bu arayış içerisindeyken de ailesine, okuluna, arkadaşlarına bakar ve bunun sonucunda kendi kimliğini belirler. Böyle bir durumda önemli olan biz çocuklara iyi bir rol model sunabiliyor muyuz? Çünkü gençler belli bir örnek model görünce kimliğini tamamlarlar ”dedi.
Sabah ilk iş internete bakmak ise dikkat!
Aşırı zihinsel uğraşın, internetten tolerans geliştirmenin, daha fazla ilgilenmenin gittikçe doz aşımı ortaya çıkardığını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yoksunluk oluşma durumuyla kişide nomofobi gelişebileceğini söyledi. Kişinin online olamadığı zaman huzursuz olma, ağ dışına çıkma korkusunun ortaya çıktığını belirten Tarhan; “Bu da bir bağımlılık işaretidir. Sabah kalkar kalkmaz internete bakıyorsa kendinize dikkat edin” diyerek aileleri uyardı.
“Çocuğa maddi imkândan önce manevi sevgi sağlayın. Bu çağda aile son sığınak!”
Örgütsel psikoloji kurum bağlılık çalışmalarında 3 maddenin; Kişinin kurumu sevmesi, geleceğini güvende hissetmesi, aldığı ücret olduğunu dile getiren Tarhan, ailenin de bir kurum olduğunu, öncelikle çocuğun aileyi sevmesini sağlamak gerektiğine dikkat çekti. Tarhan şu değerlendirmelerde bulundu: “Kişi aileyi sevmeli. Aileyi seviyorsa bağlılık, sadakat artar. İkincisi güvende hissetmesidir. Ailenin güven yuvası olması lazım. Bu çağda aile son sığınak. Çünkü toplumu koruyan sosyal duvarlar yıkıldı. Gelenekler, ahlaki öğrettiler dağıldı.”
“Emir yerine seçenek, nasihat yerine örnek olmak gerekir”
Çocuk ve anne arasındaki ilişkilerin nasıl olması konusuna değinen Tarhan, drone anne modelinden bahsetti. Bu modelde annenin çocuğa hiç özgür alan bırakmadığını, her hareketini ve davranışını kontrol ettiğini bu yüzden de çocuğun anneyi hem çok sevdiğini hem de çok sinirlendirdiğini söyledi. Annelerin çocuklarına karşı kontrollü fakat özgür davranış hareket hakkı vermeleri gerektiğini çocuğa emir vermek yerine seçenek hakkı sunmak gerektiğini belirtti. “Çocuğa emir vermek yerine seçenek sunmak nasihat vermek yerine de örnek olmak gerekir” dedi.
Sunumum ardından Elit Gençler Koleji kurucusu Ersin Özkan tarafından Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a katılımlarından dolayı çiçek takdim edildi.
Program sonrasında Prof. Dr. Nevzat Tarhan katılımcılar için kitaplarını imzaladı.
Okunma : 3946
ÜHA